Лариса Масенко презентувала у Могилянці свою нову книгу

 

08 лютого в бібліотеці ім. Антоновичів Києво-Могилянської академії відома соціолінгвістка, докторка філологічних наук, професорка Києво-Могилянської академії Лариса Масенко презентувала результати своєї багаторічної праці – книгу «Мова радянського тоталітаризму». Величезна робота втілилася у книжці, випущеній у світ видавництвом «Кліо».

 

 

Лариса Терентіївна є також провідним науковим співробітником Інституту української мови НАН України, почесним професором Київського університету ім. Бориса Грінченка. З під її руки вийшло понад 300 публікації, вона стала лауреатом низки премій, а також створила власну школу соціолінгвістики. Велика зала бібліотеки, в якій проходила презентація книжки, була переповнена людьми.

 

Пані Лариса розповіла про основні аспекти своєї праці. Мова тоталітаризму, за визначенням науковиці, - це мова обману і мова терору. Саме цим двом функціям такої мови присвячені перші два розділи книжки. Зокрема, у першому розділі авторка приділяє значну увагу основним рисам мови тоталітаризму, таким як: розмивання значень слів, використання евфемізмів, абревіатур, родинної термінології там, де родинних зв’язків нема й близько (дідусь Лєнін) тощо. У другому розділі науковиця звертає особливу увагу на те, як формувався у мові образ ворога – ця частина книги великою мірою побудована на матеріалах справ засуджених. Третій розділ книги дослідниця присвятила соціальним та національним процесам, пов’язаним з мовним питанням, і тим, які наслідки для сучасної України мали багато років панування мови тоталітаризму на нашій території.

 

В обговоренні книжки взяли участь викладачі та науковці, кандидати та доктори наук у галузі української філології та історії Станіслав Кульчицький, Юрій Шаповал, Олексій Сінченко, Людмила Дика, Оксана Калиновська, Інна Ренчка, а також директор видавництва «Кліо» Віра Соловйова. Модерував зустріч доктор історичних наук, професор, науковий співробітник НАН України Юрій Шаповал.

 

Із розлогих обговорень ми виділили для вас кілька відгуків про книгу.

 

Людмила Дика, кандидат філологічних наук, доцент, завідувач кафедри української мови НаУКМА:

«Сьогодні у нас твориться міф, що в Радянському Союзі було добре. І цей міф, як не дивно, створений на основі міфу, який творився в Радянському Союзі. А Лариса Терентіївна показує, за допомогою яких мовних засобів ці міфи творилися».

Станіслав Кульчицький, доктор історичних наук, професор, головний науковий співробітник відділу історії України 20-30-х рр. ХХ ст. Інституту історії України НАН України:

«Ми виходимо зі спотвореного світу [з Радянського Союзу], з того світу, якому присвячують свої дослідження наші філологи, коли вивчають мову. Тому що вивчення мови дуже допомогає зрозуміти той спотворений світ».

Олексій Сінченко, кандидат філологічних наук, доцент кафедри літературознавства й компаративістики Київського університету імені Бориса Грінченка:

«Ця книга для мене великою мірою – це книга засторога і книга, яка показує, як можна писати легко і проникливо про складні речі».

 

Наприкінці заходу всі охочі мали можливість придбати книжку Лариси Масенко «Мова радянського тоталітаризму» з автографом автора.

 

Матеріал підготувала Олеся Далебіга, (МП-2, філологія), відділ стратегічного розвитку НаУКМА  

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна