У Могилянці відбулася зустріч із міністрами закордонних справ України та Данії

 

Завдяки зусиллям кафедри політології, бакалаврської програми «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії» , Асоціації студентів політологів та відділу міжнародного співробітництва НаУКМА 21 лютого зі студентами Могилянки зустрілися міністр закордонних справ Королівства Данії Андерс Самуельсен та міністр закордонних справ України Павло Клімкін.

 

Зустріч модерував доктор політичних наук, доцент кафедри політології НаУКМА п. Микола Гнатюк.

 

«Минулого року ми започаткували в Могилянці нову бакалаврську програму «Міжнародні відносини», яка відразу ж стала дуже популярною серед абітурієнтів, – розповів пан Гнатюк. - Ми підтримуємо тісні продуктивні контакти з закордонними представництвами в Україні. Нинішня зустріч - якраз продукт такої співпраці. Ми тривалий час спілкувалися з данським посольством, і згодом виникла ідея провести якийсь захід для молоді, для студентів, взаємокорисний для обох сторін. З політичного погляду є ініціатива данської сторони і українська зацікавленість: у червні пройде україно-данська конференція з питань реформ в Україні, тож захід у Могилянці - це своєрідне оголошення про майбутню подію. Також ця подія – це нагода для студентів дізнатися у міністрів особтсто, що ж то воно таке – будувати свою дипломатичну країну?».

 

На зустрічі зі студентами міністри обговорювали шлях України до європейського майбутнього.

Павло Клімкін представив Данію як маленьку країну, яка оточує нас всюди - своїми досягненнями, винаходами, продуктами на полицях у магазині тощо. Ця країна може слугувати для України прикладом. І, що надзвичайно важливо, Данія готова підтримувати Україну та допомагати нам у проведенні реформ. Зокрема, в червні у Копенгагені відбудеться Міжнародна конференція, присвячена цим питанням. На думку політиків, найголовніше для України зараз – подолання корупції та створення для талановитої молоді належних умов для навчання і праці, щоб молоді фахівці залишалися в Україні і розвивали її.

 

Пан Самуельсен відзначив як дуже позитивний фактор, що українці відкриті до змін, хочуть покращень у своїй економічній сфері та готові налагоджувати зовнішні зв’язки.

В Україні зараз чимало проблем – від корупції до якості доріг. Проте обидва політики вірять, що країна подолає ці виклики. Хоч і не все одразу – оскільки деякі проблеми, такі як конфлікт з Росією, насправді дуже серйозні і довгострокові.

Український міністр звернув увагу на необхідність підтримки якнайширших різнорівневих зв’язків і хороших стосунків з іншими країнами, адже зараз в України занадто мало ресурсів, щоб дозволити собі бути закритими і «піднімати» країну самостійно. Ми потребуємо підтримки від інших країн. Дуже важливо приймати цю допомогу і поглиблювати продуктивні стосунки з іншими державами. По завершенню зустрічі студенти мали змогу поставити питання, які їх цікавили.

Відповідали міністри без зайвого пафосу, не намагаючись дарувати надію там, де її хотілося б почути, проте відповіді їхні були щирими і відвертими.

 

Учасники події поділилися своїми враженнями від зустрічі.

Анастасія Заводій (ФСНСТ, міжнародні відносини 1 БП ):

«Мені дуже сподобалася ця подія. У мене дуже багато позитивних емоцій. Зустріч перевершила мої очікування. Дуже сподобалась атмосфера. Надзвичайно цікаво було подивитися на цих людей – просто їх побачити. Бо одна справа – дивитися по телевізору, інша справа – бачити їх вживу, особисто питання ставити. Найбільше запам’яталося, аж плакати захотілося, коли згадали про Крим, - що діти, які зараз там живуть, не можуть бути з нами і бути дотичними до української історії і культури».

 

Анастасія Гордієнко (ФСНСТ, міжнародні відносини 1БП):

«Мені було дуже цікаво відвідати таку зустріч – я перший раз на подібній події. Було дуже цікаво подивитися, як іноземні дипломати, міністри спілкуються, почути їхню думку, зробити на майбутнє собі якісь поміточки, дізнатися щось нове і залишити собі в пам’яті».

 

Дар’я Дерев’янчук (ФСНСТ, міжнародні відносини, 1БП):

«Дуже корисним було те, що ми зрозуміли, що в нас, українців, є підтримка з боку багатьох країн, як зазначив міністр закордонних справ Данії. Найцікавішим було те, що панове міністри особливо підкреслили: не реформи головне, а наша усвідомлена відповідальність за країну, патріотизм – якщо наші громадяни любитимуть свою країну, якщо ми будемо відкриті до будь-яких реформ, то наш шлях до Євросоюзу буде коротшим і, як мінімум, не таким складним. Такі зустрічі наштовхують на те, щоб залишатися в Україні, повертатися сюди, розвивати її. Це дуже корисно і важливо, і приємно, що такі люди приходять до Могилянки».

 

Матеріал підготувала Олеся Далебіга, (МП-2, філологія), відділ стратегічного розвитку НаУКМА  

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна