Лекція "Зомбі, мутанти, все-ще-соціалізм: невмирущі урбаністичні форми у Варшаві і Москві"

19 квітня, з 18:30, КМЦ НаУКМА

 

Центр урбаністичних студій НаУКМА запрошує на відкриту лекцію доктора Міхала Муравскі "Зомбі, мутанти, все-ще-соціалізм: невмирущі урбаністичні форми у Варшаві і Москві".

 

 

Міхал Муравскі (Queen Mary, University of London) фахівець з урбаністичної антропології, дослідник архітектури та містопланування доби сталінізму, (пост)соціалістичних урбаністичних форм, зв'язків між архітектруою та ідеологією тощо.

Персональний сайтпублікації.

 

 

Які типи урбаністичних форм і яку естетику створив колись "реально існуючий" соціалізм радянського зразка, котрих не могли мати інші типи політичних систем? Як ці форми та естетика, стилі і формоутворення поєднуються з типами риторики, манерою висловлювання, економічною логікою, поведінковими моделями повсякдення, що також були притаманними саме для "соціалістичного світу"?

Які з цих стилів, форм, настроїв та модальностей пережили колапс соціалістичних режимів у 1989-1991; і як вони продовжують відтворюватись та мутувати сьогодні і завтра у нові норми і форми існування – нові типи "унормованості" – у східноєвропейських містах часів «дикого капіталізму»? Лекція Міхала Муравскі пропонує поглиблений погляд на прогресивний потенціал та реакційні пастки досі живого-, зомбі- й мутантного соціалізму: зокрема йтиметься про нещодавно відкритий у Москві парк "Зарядьє" (запроектований Мангеттенською групою архітекторів (Діллер, Скофідіо і Ренфро), який уїдливі критики охрестили "Путінським Раєм"), та Варшавський хмарочос сталінської ери – Палац Культури і Науки, що й досі продовжує нависати над містом, але також і випромінювати дух потенційної "громадянської непокори" – і це попри те, що режим, якому він зобов’язаний своїм існуванням, сколапсував три десятиліття тому.

 

УВАГА: лекція відбудеться англійською мовою без перекладу.

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна