Про виставку «До 100-річчя проголошення Української Держави (Гетьманату) 29 квітня 1918 року»

 

 

З 26 квітня, Музей НаУКМА 

 

У виставковій залі, на 2-му поверсі Музею НаУКМА можна ознайомитись з експозицією виставки «До 100-річчя проголошення Української Держави (Гетьманату) 29 квітня 1918 року».

 

Представлені унікальні матеріали з книжкових та архівних колекцій наукової бібліотеки НаУКМА, що розповідають про чільних діячів Української Держави 1918 року та гетьманського руху в еміграції.

Зокрема, в архівній колекції видатного вченого Омеляна Пріцака можна ознайомитися з оригіналами листів гетьмана Павла Скоропадського до О.Пріцака, а також листами та фотографіями діячів та прихильників гетьманського руху – Теофіла Коструби, Івана Крип’якевича.

У бібліотеці О.Пріцака також зберігається прижиттєве видання В.Липинського «Листів до братів-хліборобів. Про ідею і організацію українського монархізму. – Відень, 1926.», на титульній сторінці якого міститься дарчий напис автора.

В низці книжкових колекцій зберігаються наукові та публіцистичні праці, зокрема перші та прижиттєві видання, діячів Української Держави та гетьманського руху – В’ячеслава Липинського, Дмитра Дорошенка, Олександра Скорописа-Йолтуховського, Теофіла Коструби, Осипа Назарука, в тому числі з дарчими та власницькими автографами.  

 

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна