Почесним спікером Конвокації-2018 стала в.о. Міністра охорони здоров’я України доктор Уляна Супрун

 

Промова Почесного спікера Конвокації-2018, в.о. Міністра охорони здоров’я України

доктора Уляни Супрун перед випускниками Могилянки. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Дякую вам за нагоду коротко привітати вас в цей день!

 

Коли я була маленькою дівчинкою, то часто дивилася hockey зі своїм батьком. Детройт, насправді, дуже близько до Канади, і ми ловили канадські канали, де показували hockey, бо канадські телеканали показують тільки два канадських скарби: hockey та білих ведмедів (я знаю, що тут усі думають, що бобри - це канадський скарб, але нема часу пояснювати, що між ними сталось; нехай Євген Федченко та команда СтопФейк розберуться).

 

Я застала часи становлення величі Edmonton Oilers. Ця команда тоді мала неперевершених гравців з талантом, дисципліною і чітким прагненням досягти величі. Але ця команда не змогла б досягти успіху без свого тренера – Glen Sather, який дуже добре розумів, що справжня команда є чимось набагато більшим, ніж кожен індивід окремо. Вони не були просто ідеальними – вони нестримно переслідували величність.

 

КМА це один з найкращих тренерів, бо універcитет - це приклад арістотелівського принципу про ціле, що є більшим, ніж сума його частин. Університет є інституцією, яка приваблює видатні розуми і прищеплює рішучість, щоб розвивати суспільство. Університети - є тренерами для націй.

 

Незважаючи на потужну підтримку своїх випускників, які ставали гетьманами, культурними лідерами чи радниками (або зрадниками) царів – на початку 19-го століття російський цар Олександр Перший закрив Академію. Перше правило підкорення народу: забери у них освіту. У часи совєтської окупації академію перетворили на фабрику політичних комісарів для забезпечення ідеологічної чистоти.

 

Майже 200 років Україна жила в умовах максимального спрощення в освіті, щоб догми, політичні демагоги і тиранія замінили свободу, лідерство та інновації. Совєтська система задіяла репресії, які творили нову соціальну драбину: вивищуючи людей, які були спроможні на неприродні та аморальні дії, заради власного збереження та матеріального благополуччя.

 

Але українці – наполегливі. Лідери КМА (будь то Борецький чи Могила у минулому, Брюховецький або Квіт у ближчому часі) – знали, що українцям потрібен хороший тренер. Відновлення академії у 1992 році, заснування Києво-Могилянської бізнес-школи, Школи охорони здоров’я та Могилянської школи журналістики – це все візіонерські проекти. Завтра ви зробите перший крок на шляху до невизначеного майбутнього. І це страшно. Але пам’ятайте – у вас був знаменитий тренер.

 

І є один секрет, яким я можу поділитися з вами: життя бінарне – любов/ненависть, життя/смерть, сміливість/страх, незалежність/окупація, воля/полон. Вони поєднані, пліч-о-пліч, одне наповнює інше змістом через ваші дії. Сміливість - це не брак страху, а перемога над ним. І страх ніколи не буде припиняти боротьбу проти вас.

 

І будуть моменти, коли ви відчуватимете самотність. Так, чемпіони вірять у себе, навіть коли ніхто інший не вірить, але, подивіться будь ласка, зараз, наліво і направо, і не забувайте: ви не самі, вас багато. Ви є командою.

 

Збройні сили США живуть за принципом/гаслом/ідеалом: Ніхто не буде залишений позаду, тобто: «Leave no man behind». Це частина культурного коду Сполучених Штатів. Цей елемент культури передали у фільмі “Падіння Чорного Яструба”/Black Hawk Down зі звільненням з полону Michael Durant. У США є військова агенція під назвою "Defence POW/MIA Accounting Command", що має річний бюджет в районі 112 мільйонів доларів, не для проведення пошуково-рятувальних місій, а для пошуку та збору останків військовослужбовців, які загинули у війнах, які вже давно закінчилися. Більше ніж 82 тисячі американців залишаються зниклими безвісти з часів Другої світової, Корейської війни, В’єтнамської війни, Холодної війни і війни у Перській затоці та інших конфліктів – і ця агенція здійснює пошук зниклих військовослужбовців для їхніх сімей та їхньої нації.

 

Олег Сенцов живе за тим самим ідеалом. Його голодування не заради власного звільнення, а заради звільнення усіх українських політичних в’язнів. Ми разом у цій боротьбі. Ви також мусите готувати себе до конфлікту між добром і злом. Якщо ви йдете на компроміс з дияволом щодо власних принципів, ви просто згорите.

 

Цей день - це більше, ніж ваш випускний. Це символ протистояння тиранії, путінському «русскаму міру», протистояння з тими, хто намагається переконати вас, що Українець і Європеєць це не синоніми.

 

Неможливо передбачити, коли чи як російська окупаційна армія нанесе удар знову. Вони продемонстрували свій згрубілий характер, коли збили MH17. І у них є комфортний доступ до владних кабінетів у Брюсселі, Лондоні, Оттаві, Вашинґтоні та навіть у Києві. Досі в нас потужні політичні сили змагаються не щодо того, яким буде шлях розвитку України, а щодо того, бути чи не бути Україні взагалі.

 

Щоденна боротьба батальйонів у бліндажах закінчиться не тоді, коли ми звільнимо всі окуповані території від російського окупанта і зробимо Україну цілісною і суверенною. Бо нам доведеться продовжувати боротися з п’ятою колоною чи то в Києві, чи у Львові, чи у Харкові чи в Одесі. Поки ця залізна вата залишається в культурному просторі, доти будемо полоненими минулого. Охочих продовжувати боротись не так вже й багато – але бути у меншості ніколи не зупиняло нас у боротьбі за Україну. Я переконана, що в українських містах та всіх столицях світу, серед наших знайдемо своїх.

 

Якщо ваша сім’я пишається вами, а вороги заздрять – ви на шляху до щастя. Здоровий ґлузд може бути почутим на фоні загальної какофонії ненависті, коли голоси хороших людей об’єднуються у хор. Будьте хором, і ви будете гарантами свободи України.

 

Сил вам і здоров’я.

Разом і до кінця!

Слава Україні!  

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна