ФПрН відзначає 90-річчя з дня народження засновника кафедри фізико-математичних наук професора Ю.І.Шиманського

10 липня, 12:00, ауд.1-333

Факультет природничих наук НаУКМА запрошує взяти участь в об’єднаному засіданні Ради і трудового колективу факультету, де буде відзначатися 90-річчя з дня народження колишнього завідувача кафедри фізико-математичних наук професора, доктора фізико-математичних наук, академіка АН Вищої школи України Юрія Івановича Шиманського.

 

Професор Ю.І.Шиманський став творцем кафедри фізико-математичних наук в НаУКМА, хоча формально був не першим її завідувачем.

Протягом 1993-1998 рр. він сформував основні напрямки учбової і наукової роботи кафедри, зібрав колектив співробітників з активних учених, які на той час працювали в академічних інститутах та університетах Києва. Юрій Іванович приділяв велику увагу організації навчальної роботи. Його критичний підхід до формування програм навчальних курсів, вимога використовувати у навчальному процесі найновіші передові досягнення фізики, викладати для студентів доступно по суті заклали підвалини й базові принципи формування науково-педагогічної школи кафедри.

Справу Юрія Івановича продовжили його родина і учні.

Олена Трохимівна Шиманська, дружина, та Галина Юріївна Рудько (донька) були поруч з Юрієм Івановичем всі його роки діяльності в НаУКМА і сьогодні також викладають на кафедрі. Учень Юрія Івановича професор П.П.Голод продовжив його справу і очолив кафедру після його смерті. 

Дружина, Олена Трохимівна Шиманська – викладач кафедри фізико-математичних наук НаУКМА, авторка публікацій, що входять до рейтингів Scopus та Web of Science, також була колегою та співавторкою багатьох статей Юрія Івановича.

Докладніше - за посиланням.

 

Кафедра запрошує всіх охочих приєднатись до засідання ради факультету і колективу.

 

З нагоди ювілею Наукова бібліотека НаУКМА підготувала віртуальну виставку, розміщену в альбомі бібліотеки «Юрій Іванович Шиманський, доктор фізико-математичних наук», присвячне 90-річчю з дня народження вченого та ілюструє коло зацікавлень Ю. І. Шиманського.

 

Facebook події.

 

Додаткові матеріали:

• Юрiй Iванович Шиманський (1928–1998) (до 90-рiччя вiд дня народження) // Український фізичний журнал //2018, т. 63, випуск 5, с.455-457.

• Чолпан П.П. «Слово про незабутнього Юрія Івановича», для газети «Київський університет».

Юрій Шиманський. Збірник на пошану пам’яті. Серія «Вчені НаУКМА». К., 2002.

 

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна