Звіт президента НаУКМА Сергія Квіта

Про відрядження до Австралії, США та Канади

 

Цілями мого відрядження були проведення фондрайзингу, переговори по співпраці з австралійськими університетами, зустрічі з українськими громадами, публічні лекції в університетах, участь у наукових конференціях, представниками влади згаданих країн, представлення Києво-Могилянської академії у зарубіжній пресі, налагодження контактів з випускниками, узгодження співкерівників для PhD студентів НаУКМА. Мої поїздки були організовані Союзом українців Австралії, Києво-Могилянською Фундацією США, Фундацією Українського Вільного Університету та Канадсько-Українською Фундацією. Всім лідерам цих організацій я висловлюю глибоку подяку. За час відрядження я мав 12 перельотів, взяв участь у 57 різноманітних заходах.

В Австралії я провів переговори з MacQuarie University (Sydney), University of Technology Sydney, RMIT University (Melbourne), Monash University (Melbourne), La Trobe University (Melbourne), The University of Adelaide, The University of Western Australia (Perth), The University of Queensland (Brisbane). Головною метою переговорів була співпраця на рівні Graduate School, що дозволило б розвивати Докторську школу НаУКМА, залучати додаткові ресурси, знаходити співкерівників для наших докторантів, а в перспективі – проводити спільні захисти PhD дисертацій. Щоб наші випускники могли одержувати два докторські дипломи і таким чином домагатися міжнародного визнання могилянської освіти.

Переговори пройшли головним чином успішно. Лише в одному університеті керівник Graduate School повідомив, що головна користь для його університету полягає у навчанні десятків тисяч китайських та індійських студентів, а не в обмінах з Україною у кількості від 1 до 3 докторантів на рік.

Оформлення співпраці з австралійськими університетами потрібно довести до логічного завершення нашими різними підрозділами. Наприклад, MacQuarie University більше налаштований на співпрацю з гуманітаріями, RMIT University – з природничниками, University of Technology Sydney – у соціальних і політичних науках. Всі інші орієнтуються насамперед на Graduate School. Важливо, що Фундація українознавчих студій в Австралії призначила дві стипендії на рік (проїзд, страхування, проживання протягом чотирьох місяців) для PhD студентів НаУКМА. Співпраця з лікарем і науковцем Василем Голоботовським (Royal Perth Hospital Unit, University of Western Australia) може відкрити багато можливостей для наших біологів та хіміків.

Я виступив з наступними лекціями (назви планувалися на замовлення самих університетів): Public Debate and Higher Education in Today’s Ukraine: The Case of the National University of Kyiv-Mohyla Academy (Monash University, La Trobe University); Freedom of Speech, Media, Journalism and Journalism Education in a Post-Soviet State: The Case of Ukraine (The University of Adelaide); The Stalin Famine in Ukraine (The University of Western Australia). У La Trobe University обідав і мав дуже цікаву розмову з Норманом Дейвісом. Також зустрічався з парламентарями та представниками урядів усіх провінцій, де я був.

У США я відвідав дві українські кредитні спілки у Нью-Йорку, Фундацію «Спадщина» у Чикаго, провів зустрічі з українською громадою у Нью-Йорку, з Аскольдом Лозинським та Богданом Чабаном, які провадять «Фундацією Лозинських» (вона надає стипендії PhD студентам НаУКМА), з потенційними інвесторами майбутньої медичної школи НаУКМА (в рамках давно планованого медико-екологічного факультету). Проблема останнього проекту полягає в тому, що ці інвестори, плануючи вкласти біля 5 млн. доларів США, бачать нашу медичну школу в американському стандарті, що ставить багато питань, пов’язаних з ліцензуванням.

У Вашингтоні програма носила більш офіційний характер. Ми провели робочу нараду Києво-Могилянської фундації Америки. Я зустрівся з представниками Державного департаменту, Конгресу, Сенату, Фундації «Україна-США», відомим американським журналістом Марвіном Калбом (його батьки були народжені в Києві), який, довідавшись про те, що Могилянська школа журналістики минулого року була повністю позбавлена державного фінансування, сказав, що ми перебуваємо на правильному шляху до професійної незалежності і прийняв запрошення відвідати Києво-Могилянську академію. У Чикаго я взяв участь у конференції, присвяченій співпраці України і НАТО. Також обговорив питання фінансування наукових проектів і міжнародних конференцій у НаУКМА з лідерами українських громад США і Канади.

Моя поїздка по Канаді розпочалася з ділової, але також зворушливої зустрічі з випускниками НаУКМА, які продовжують своє навчання у Канадських університетах та працюють у Канаді. У Торонто відбувся важливий фондрайзер у будинку Костянтина Темертея, який підтвердив своє бажання розбудовувати Києво-Могилянську Бізнес-Школу та презентував проект її оновленого будинку. Я виступив в Науковому Товаристві імені Шевченка на тему свободи слова в Україні, зустрівся з українськими громадами у Торонто, Гамільтоні, Лондоні та Ватерлоо, взяв участь у Конгресі славістів у University of Waterloo.

Ряд зустрічей, присвячених співпраці з нашою Докторською школою відбулися у Western University (раніше він називався the University of Western Ontario), з яким ми вже маємо угоду і плідну співпрацю (зокрема, в рамках проекту ТЕМПУС). Вони були організовані професором цього університету і НаУКМА Мартою Дичок. Я відповідав на питання потенційних співкерівників наших докторантів. Вже цього року перша група могилянських PhD студентів відвідає Western University. Канадська фундація українських студій, так само, як і Фундація українознавчих студій Австралії, погодилася виділити дві стипендії на рік для докторантів НаУКМА. Формально ця справа має бути полагоджена влітку.

Під час мого відрядження велася робота по створенню Міжнародної ради з розвитку Києво-Могилянської академії, куди увійдуть представники Австралії, США, Канади, Бразилії. Про створення цієї ради буде оголошено влітку цього року. У подорожі я написав чергову статтю для University World News.

Сергій Квіт

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна