До 20-ліття відродження КМА буде відкрита виставка, присвячена Староакадемічному (Мазепиному) корпусу

З 25 вересня по 16 жовтня у Галереї Мистецтв імені Олени Замостян

 Фотовиставку «До історії однієї будівлі: Староакадемічний (Мазепин) корпус Києво-Могилянської академії» присвячено історії будівлі від часів І.Мазепи до сучасної Академії.

На території Національного університету «Києво-Могилянська академія» розташовано кілька пам’яток архітектури: кожна з них має складну і цікаву історію створення та перебудов, а всі вони складають той ансамбль, який вважається гордістю не лише Подолу, Києва, а й України та світу.

Серед них: славетний Староакадемічний (Мазепин) корпус, закладений за підтримки Івана Мазепи на території Братського монастиря 1703 року як навчальний будинок Академії. Вже 1704 року будівництво одноповерхової споруди було закінчено, а 1739 року за наказом митрополита Рафаїла Зборовського добудувано: так на другому поверсі з’явилися класи філософії та богослов'я, а також Конґреґаційна зала для студентських диспутів і загальноакадемічних зібрань. В результаті цих добудов, здійснених українським архітектором німецького походження Й.Г. Шеделем, корпус став двоповерховим, з однобанною церквою Благовіщення. Суттєво будинок перебудовували у 1860‑70-і рр.: було зроблено нинішні сходи до Конґреґаційної зали, замуровані вікна відкритих галерей, для потреб бібліотеки пристосували горище. Будинок отримав різні фасади. Нижній ярус – з рідко розставленими віконними прорізами, широкими лопатками. Верхній поверх розділено спареними пілястрами, оформлено бароковими ліпними орнаментами. Частину нижнього поверху із закритими галереями було відведено для потреб створеного 1872 року при Київській Духовній академії Церковно-Археологічного музею. Завдяки сорокалітній самовідданій праці професора М.І. Петрова, цей Музей, що розмістився в шести залах будівлі, зібрав у своїх стінах величезні скарби, які, на жаль, були розпорошені. Після 1917 року більшість з них потрапила до Лаврського музею культів та побуту Київської губполітпросвіти, а рукописи і книги - до Всенародної Бібліотеки України. Чимало речей під час різних переміщень зникло. 1929 року будинок знадвору відремонтовано і пофарбовано у два тони. Тут містилася (аж до 1991 р.) книгозбірня колишньої Академії, що становила частину Всенародної бібліотеки при ВУАН (Всеукраїнська Академія Наук), мала близько158 тис. томів, серед яких були книги ще з першої академічної книгозбірні часів Петра (Могили). Для зберігання книжок по периметру стін верхнього поверху були зроблені фундаментальні, до стелі, книжкові шафи, для сполучення першого і другого поверхів - гвинтові чавунні сходи. Під час проведення повітряного опалення у другій половині ХХ ст. збудували також і підвальне приміщення, а головний вхід закрили скляним тамбуром.

І донині на сходах, що ведуть до знаменитої Конґреґаційної зали, знаходиться картина невідомого художника І половини ХІХ ст., із зображенням Академії, з усіма будівлями, церквою Благовіщення, собором, дзвіницею замість Циркульного корпусу.

Староакадемічний корпус Могилянки – справжня перлина барокового мистецтва та архітектури, яка до того зберегла донині своє першопочаткове призначення, продовжуючи слугувати навчальним корпусом та бібліотекою. Тут і сьогодні струмує студентське, інтелектуальне життя, зокрема у Дослідницькій бібліотеці, відділі періодики, стародруків та книжкових колекцій, архіві.

Фотовиставку присвячено історії Староакадемічного корпусу Могилянки: від часів Івана Мазепи до сучасності. Відвідувачі познайомляться з рідкісними зображеннями будівлі та Подолу, в т.ч. через мультимедійні презентації, переглянуть виставку рідкісних книг та архівних документів (з фондів наукової бібліотеки НаУКМА, розташованих в Староакадемічному корпусі). Під час відкриття також заплановано прем’єрний показ фільму про історію будівлі (ТРК «Культура, автор Олександр Домбровський, фільм знято у вересні 2012 р.)

 

Відкриття виставки 28 вересня, п`ятниця, о 16.00.

Виставку організовано в межах проекту «РЕСТАВРАЦІЯ» та з нагоди 20-ліття відродження Києво-Могилянської Академії.

Контакти:

Тетяна Ярошенко, к.і.н., директор наукової бібліотеки НаУКМА, Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. +380-44-425 60 55

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна