У Могилянці відбулася конференція на пошану Лариси Масенко

Минулого тижня професор Києво-Могилянської академії, фундатор української соціолінгвістики відсвяткувала 70-літній ювілей

 

На пошану видатного українського мовознавця була проведена міжнародна лінгвістична конференція «Мова і суспільство». Привітати ювілярку на відкритті конференції прийшли її колеги, шанувальники та учні. Серед гостей були присутні представники Інституту української мови НАН України, університетів Фрайбурга та Ґіссена (Німеччина), Ґданська (Польща), Московського державного університету, Київського національного університету ім. Т.Шевченка, Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича, Харківського національного університету ім. Н. Каразіна, Львівського національного університету ім. І.Франка, Чорноморського державного університету ім. П.Могили та інших.

 

Урочисте засідання відкрив президент НаУКМА Сергій Квіт. Він зазначив, що Лариса Терентіївна належить до тих викладачів, завдяки яким університет зростає і будує своє ім'я. Сергій Миронович також зауважив особливе значення роботи професора Масенко в сучасних умовах: «Питання української мови в наш час є політичним і позиція нашого університету стосовно мовного питання значною мірою формується саме завдяки Ларисі Терентіївні. Це не тільки експертна позиція, а й громадянська, тому роботи професора Масенко з соціолінгвістики привертають дуже велику увагу».

Декан факультету гуманітарних наук Марина Ткачук привітала ювілярку від усієї гуманітарної спільноти Могилянки: «Мова і література – це своєрідна візитівка Академії, без якої її важко уявити. Завдяки Ларисі Терентіївні українська мова і література перестали бути фаховою, вузькоцеховою справою. Міждисциплінарність робіт професора Масенко привертає всіх гуманітаріїв – до неї тягнуться і культурологи, і історики, і філософи. Значущість її роботи для суспільства дуже висока не лише сьогодні, а й значною мірою стане очевидною завтра».

Ірина Гнатюк, заступник директора Інституту української мови НАН України, назвала Ларису Терентіївну «палкою захисницею рідної мови, чия безкомпромісна позиція для багатьох слугує високим взірцем». Пані Ірина зазначила, що Лариса Терентіївна збагатила різні галузі сучасної лінгвоукраїністики, а лінгвістичний талант ювілярки поєднує глибокий аналітизм і об'єктивність академічного вченого з пристрастністю, бездоганним стилем викладу і глибоким відчуттям слова. На думку Ірини Гнатюк, саме це поєднання, що блискуче втілено у статтях і монографіях, вивело роботу професора Масенко за вузькі фахові межі на широкі читацькі обрії.

Гість з Польщі, професор Гданського університету Артур Брацкі, вітаючи Ларису Терентіївну, повідомив, що у Польщі вже перекладено її працю «Мова і політика». Він зізнався, що належить до великої групи польських шанувальників Лариси Терентіївни і захоплений нею і як науковцем, і як людиною. Пан Артур попросив професора Масенко і надалі так само плідно працювати на мовознавчій ниві.

Оксана Остапчук, доцент кафедри слов`янської філології Московського державного університету, повідомила, що праці Лариси Масенко є найбільш цитованими серед студентів україністики МДУ. За її спостереженням, студенти, які починають займатися соціолінгвістикою, перш за все вивчають праці Лариси Терентіївни. На думку пані Оксани, україністика буде існувати не тільки в самій Україні, але і за її межами саме завдяки таким науковцям як професор Масенко. Вони несуть інформацію про українську мову, українську політику, соціолінгвістику, про ситуацію в Україні на такому високому суспільному рівні, який буде завжди притягувати цікавість людей не тільки в Україні, але й за її межами.

Олександр Пономарів, професор Київського національного університету ім. Т.Шевченка, окреслив роль Лариси Масенко у впливі на мовну ситуацію в Україні: «Сучасна українська мова в сучасній Україні, юридично незалежній, перебуває в гірших умовах, ніж була навіть у Радянській Україні. У сучасній Україні діють антиукраїнські сили, які виступають проти української мови і культури, і на заваді цим силам стають мовознавці, літературознавці, мистецтвознавці, правники. Величезна роль у цій боротьбі належить працям Лариси Масенко, якими вона заперечує підстави для поділу України на російськомовну і україномовну та виступає проти одного з найбільшших лих україни – малоросійства. Якщо мову, за Хайдеггером, вважати домом свого буття, нам треба зробити все, щоб наш дім залишався чистим і недоторканним у своїй красі. Саме це робить своєю шляхетною працею Лариса Терентіївна».

 

Привітавши ювілярку, учасники та гості конференції перейшли до обговорення актуальних мовних питань. Загалом на конференції було заслухано та обговорено 16 доповідей на теми мовної політики, білінгвізму, зв’язку між мовою, культурою та ідентичністю.

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна