Пaм’яті Джеймса Мейса організовано виставку документів з його колекції в НаУКМА

20-24 листопада, в рамках пам’яті жертв Голодомору та акції «Запали свічку»

На виставці, яка пройде у Бібліотеці-Музеї-Архіві Дж.Мейса, Староакадемічний корпус, 1 пов., вперше буде представлено повний опис архіву Дж.Мейса, доступний також в електронному вигляді.

 

Джеймс Ернест Мейс (1952, Маскогі, Оклахома, США – 2004, Київ, Україна) – видатний український та американський історик, публіцист, один з перших дослідників теми Голодомору в Україні. Першим науково обґрунтував визначення Голодомору як геноциду. У 1981–1986 роках Дж. Мейс був докторантом в Українському науковому інституті при Гарвардському університеті, де працював із Робертом Конквестом над проектом вивчення українського Голодомору. У 1986 році молодий американський історик був призначений виконавчим директором Комісії комітету Конгресу США з вивчення голоду 1932-1933 рр. В результаті чотирирічної роботи було опубліковано тритомник майже двох сотен усних свідчень про голод в Україні.

У 1993 році Дж. Мейс переїхав на постійне місце проживання до України, працював науковим співробітником-спостерігачем Інституту етнічних та політичних досліджень при Національній Академії Наук України, заступником головного редактора політологічного журналу «Політична думка». З 1995 по 2004 роки викладав етнополітику, політику США та Канади й політику Центральної та Східної Європи у Національному університеті «Києво-Могилянська академія».

Помер Джеймс Мейс 3 травня 2004, похований у Києві на Байковому кладовищі. Згідно заповіту Джеймса Мейса, його бібліотека та науковий архів передані Наталією Дзюбенко-Мейс на зберігання до НаУКМА.

На їх основі створено Бібліотеку-Архів Джеймса Мейса (Староакадемічний корпус, 1 поверх). Всі матеріали колекції систематизовані і відкриті для дослідників з України та закордону.

Книжкова колекція Дж. Мейса починає складатися з кінця 70-х років, під час навчання у Мічиганському університеті; коли він занурився у дослідження радянської історіографії 20-х років «…яка, як я вже тоді побачив, була цілковито цікавішою і значно цікавішою за історіографію наступних десятиліть…». Завдяки його дослідженням світ дізнався про голодомор в Україні. Ще у 1982 році на міжнародній конференції про Голокост і Геноцид він заявив: "Щоб централізувати повну владу в руках Сталіна, потрібно було вигубити українське селянство, українську інтелігенцію, українську мову, українську історію у розумінні народу, знищити Україну як таку. Калькуляція дуже проста і вкрай примітивна: нема народу, отже нема окремої країни, а в результаті — нема проблем”. П’ять років 1986–1990 – Дж. Мейс – виконавчий директор комісії дослідників (юристів та істориків) при Конгресі Сполучених Штатів Комісії США з питань Українського Голодомору. «…у мене була буквально армія українських американців, які робили розшифровки понад 200 свідчень мовою оригіналу». Ці матеріали склали тритомний звіт. Оригінальні касети були здані на зберігання до Національного архіву США та Бібліотеку українського парламенту».

У 1988 та 1990 роках у США вийшли 4 томи документів комісії Дж. Мейса, перевидані в Україні:

Великий голод в Україні 1932-1933 років : у IV-х томах / наук. ред. Кульчицький С. В. ; виконавчий директор Комісії Джеймс Мейс; Інститут історії України НАН України. - К. : ВД "Києво-Могилянська академія", 2008. - 4 т.

На сьогодні книжкова колекція становить 2695 прим. книжок, наукових збірників, періодичних видань та доступна через електронний каталог наукової бібліотеки НаУКМА за адресою (пошук «Колекція Дж.Мейса).

Хронологічні рамки колекції: 1825–2004 рр. Основна частина колекції – понад тисяча документів – література з історії та політики Росії та України ХХ століття, яка представлена виданнями радянської історіографії 20-30-х років, працями відомих українських істориків та політичних діячів 20-го століття В. Липинського, В. Винниченка, С. Петлюри та сучасних дослідників Голодомору С. Кульчицького, Л. Лук’яненка, В. Сергійчика, В. Марочки, О. Веселової, Ю. Шаповала; збірками офіційних документів. Більш ніж півтори тисячі – англомовні видання (Лондон, Нью-Йорк, Отава, Загреб, Вашингтон, Чикаго, Бостон, Кембрідж та ін.) Теми - історія країн, світова література, права людини, економічна політика, проблеми сімї, світова історія, релігія, історія та політика США, міжнародні відносини, українська та російська література (переклади англійською, українська діаспора), міжнародна безпека, міжнародне співробітництво. Перебування Дж. Мейса в Україні за часів її незалежності дозволили максимально відобразити в колекції праці українських істориків, присвячені голодомору, матеріали конференцій. Наявність праць зарубіжних дослідників голодомору в Україні, книжок діячів ОУН та УПА, а також видань про історичні процеси в Україні ХХ ст. засвідчують ґрунтовні підходи Дж. Мейса до вивчення ним етнополітики радянського уряду по відношення до українського нараду і науковість обґрунтованого ним поняття «геноциду».

Чільне місце в колекції займають видання присвячені найбільшій трагедії українського народу, книги із спогадами очевидців тих подій та документальними матеріалами:

Чуб, Д. Відлуння великого голоду в спогадах очевидців і в українській літературі / Дмитро Чуб. - [б. м.] : [б. в.], 1984. - 16 с.;

Сергійчук, В. І.Як нас морили голодом / В. Сергійчук. - К. : Бібліотека українця, 1997. - (Бібліотека українця ; № 7-3) ;

Голод на Поділлі : книга свідчень / ред.-упоряд. Віталій Мацько. - Кам'янець-Подільський : [б. в.], 1993. - 97 с. : фото;

Голод на Тетіївщині : з перших вуст / упоряд. І.Ф. Покропивний. - Тетіїв : [б. в.], 1995. - 24 с.;

Чорні жнива : голод 1932-1933 років у Валківському та Коломацькому районах Харківщини : (документи, спогади, списки померлих) / упоряд. Тамара Поліщук. - К. ; Вид-во М.П. Коць, 1997. Харків;

Нью-Йорк ; Філадельфія : - 364 с.;

Голод 1921-1923 років в Україні: збірник документів і матеріалів / відп. ред. С.В. Кульчицький. - К. : Наукова думка, 1993. - 236 с.

Голоси із 33-го : голодомор на Кіровоградщині / підгот. В. Бондар. - Кіровоград: Центрально-Українське видавництво, 1993.

 Старів, С .Страта голодом / С. Старів. - К. : Українознавство, 1997. - 250 с.;

Воля, О. Мор : книга буття України / О. Воля. - К. : Дорога правди, 1993. - 429 с.

 

Протягом довгих десятиріч радянського правління для українців було небезпечно обговорювати їхню найбільшу національну трагедію. Розмови про Голодомор вважалися злочином проти держави, а мемуари свідків і звіти істориків, таких як Роберт Конквест (Конквест, Р. Жнива скорботи : радянська колективізація і голодомор / Р. Конквест. - К. : Либідь, 1993. - 384 с. ) і покійний нині Джеймс Мейс, були заборонені як антирадянська пропаганда. Тож не дивно, що багато книжок присвячених Голодомору видавались в країнах Європи, США, Канаді:

Половецький, П. Геєнна огненна та інші документальні праці до "Книги буття" українського народу / П. Половецький. - Нью Йорк : Наша батьківщина, 1976. - 248с.;

Марунчак, М. Нація в боротьбі за своє існування : 1932 і 1933 в Україні і діяспорі / М. Марунчак. - Вінніпег : Українська Вільна Академія Наук у Канаді, 1985. - 140 с.;

Гришко, В. І. Москва сльозам не вірить : трагедія України 1933 року з перспективи 30-річчя (1933-1963) / В.І. Гришко. - Нью-Йорк: Добрус, 1963. - 67 с.

Герасимович, І.Голод на Україні : з 39 образками і діяграмами / І. Герасимович. - Берлін : Українське слово, 1922. - 295 с. - ( Бібліотека українського слова ;ч. 31).;

Dolot, Miron. Execution by hunger : the hidden holocaust / Miron Dolot. - New York : W.W. Norton, c1987. - xvi, 231 p. ; Sokoloff, Georges.1933, l'annee noire : temoignages sur la famine en Ukraine / G. Sokoloff. - Paris: Albin Michel, 2000. - 487 p. - (Histoire a deux voix).;

Famine in Ukraine 1932-1933 / Edited by Roman Serbyn, Bohdan Krawchenko. - Edmonton, Alberta: Canadian Institute of Ukrainian Studies, University of Alberta, 1986. - 192 p.

Вагомим вкладом у справу відродження народної пам’яті та вшануванні жертв Голодомору стало проведення науково-практичних конференцій в Україні та світі:

Три голодомори в Україні в XX ст. : погляд із сьогодення : матеріали міжнародної наукової конференції / ред. П. Орленко. - К. : Українська видавнича спілка, 2003. - 311 с.;

Найбільший злочин імперії : матеріали науково-практичної конференції "Слобожанщина. Голодомор 1932-1933 років" / упоряд. Юрій Бадзьо, Іван Ющук. - К. : Просвіта, 1993. - 101 с.

Заслуговує на увагу невелике за обсягом, але змістовне ілюстроване видання Міжнародного фонду "Україна 3000", Голодомор 1932-33 рр. За упорядкуванням. Наталі Дзюбенко-Мейс. Архівні матеріали на виставці представлені особистими документами Дж. Мейса, його науковими роботами, матеріалами комісії Конгресу з вивчення голоду, листуванням з колегами, фотографіями. Матеріали архівного фонду дозволяють більше дізнатися про цю людину, а також прослідкувати, як тема голоду набувала актуалізації поза межами СРСР, як увага політично активних кіл української діаспори піднесла проблему на рівень політичної та академічної дискусії.

Саме Дж. Мейс запропонував нам здійснити акт національної пам’яті, доступний кожному: “В національний день пам’яті жертв 1933-го (четверту суботу листопада) визначити час, коли кожен член цієї нації, де майже кожна родина втратила когось із близьких, запалить у своєму вікні свічку в пам’ять про померлих” (18 лютого 2003 року, “День”)…

 

Запрошуємо всіх небайдужих до історії українського народу приєднатись до акції а також відвідати Бібліотеку-Архів Джеймса Мейса - Людини, яка чверть століття тому перша відкрила світові правду про Голодомор і присвятила своє життя Україні.

Інформацію про Бібліотеку-архів Джеймса Мейса можна знайти за адресою - тут.

Готується до видання «Путівник по колекції Дж.Мейса» (лютий 2013).

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна