У Могилянці відбулася лекція Надзвичайного та Повноважного Посла Республіки Молдова в Україні

Лекція доктора Іона Стевіле була присвячена євроінтеграційному вектору Молдови.

Доктор Стевіле зазначив, що впродовж останніх двох років Молдова значно розвинулась у напрямку євроінтеграції, зокрема обійшла в цьому Україну і стала лідером за рівнем євроінтеграції серед країн пострадянського простору. Молдова вже пройшла перевірку ЄС, що вплинуло на прискорення лібералізації візового режиму – з 2014 року громадяни країни зможуть їздити до ЄС на строк до 3 місцяців, не оформлюючи візу, якщо метою поїздки буде навчання, туризм або ділова співпраця.

Основними питаннями, що мають бути вирішеними задля вступу Молдови до ЄС, залишаються згоди про зону вільної торгівлі та лібералізація візового режиму. Крім того, країна потребує викорінення хабарництва, покращення роботи судової системи, забезпечення верховенства права і демократичних інститутів згідно вимог ЄС. Важливими також є глибина та швидкість реформ та рівень політичного діалогу. Співпраця Молдови та ЄС, за словами пана Посла, зараз відбувається за принципом «more for more»: чим більше реформ на належному рівні здійснює Молдова, тим більше її підтримує Європейський Союз.

Доктор Стевіле зазначив: «Молдова діє згідно з планом, що був наданий ЄС, національні програми націлені на реалізацію виконання пунктів цього плану. У країні активно проводиться модернізація, запроваджують реформи, забезпечені коштом ЄС».

Пан Посол переконаний, що Молдова успішно рухається в напрямі євроінтеграції. Серед труднощів, які виникають на цьому шляху, доктор Стевіле звернув увагу на незадоволеність населення законом про біометричні паспорти, оскільки ті, хто від них відмовились, не зможуть подорожувати, «сидітимуть вдома». Велике протистояння з боку церкви викликало прийняття закону про антидискримінацію сексуальних меншин. Зрештою, закон назвали «Про рівність шансів» і таким чином заспокоїли протести. ЄС також вводить квоту на експорт вин з Молдови, оскільки країна може стати загрозою для європейських виробників. В той же час з товарів, які ввозяться з ЄС, Молдова стягує податок до державного бюджету.

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна