Презентація книг Людмили Гриневич «ХРОНІКА КОЛЕКТИВІЗАЦІЇ ТА ГОЛОДОМОРУ В УКРАЇНІ»

11 січня, о 17:00 в Бібліотеці ім. Антоновичів НаУКМА

 

У чотиритомному виданні, що його підготувала авторка на основі величезного масиву різноманітних джерел, зокрема малодоступних і досі не оприлюднених, уперше детально висвітлено щоденне життя українського суспільства від грудня 1927-го аж до кінця 1933 року.

Видання пропонує читачеві цілком новий погляд на передісторію, соціополітичний та культурний контекст, власне перебіг і наслідки голоду-геноциду в Україні, переосмислює його причини, обставини, підґрунтя та періодизацію, дає чітке уявлення про масштаби, форми опору українського селянства, про щільний зв'язок соціальних і національних мотивів в антирадянських настроях населення республіки, увиразнює геноцидну сутність Голодомору.

Видану в світ 2008 року першу книгу тому І, що її відкривають передмови проф. Григорія Грабовича та проф. Станіслава Кульчицького, доведено до жовтня 1928 року, коли реквізиції хліба й інші надзвичайні заходи та недорід спричинили в Україні голод 1928-1929 років.

Друга книга (жовтень 2012 року), оснащена докладним науковим апаратом, мапами і численними чорно-білими та кольоровими ілюстраціями, висвітлює життя українського суспільства в обставинах недороду та голоду від листопада 1928 до червня 1929 року.

Третя книга (листопад 2012 року) підсумовує хронологічний виклад подій у першій та другій книгах і містить ґрунтовну наукову розвідку про життя українського суспільства наприкінці 1920-х років. Авторка доводить, що голод 1928-1929 років, хоч і стався на тлі недородів, був наслідком дій радянської влади - політики творення голоду. Книгу завершують детальний зведений покажчик до цілого першого тому і список використаних джерел.

Загалом у трьох книгах тому І вміщено близько 700 чорно-білих і кольорових ілюстрацій - світлин, кінокадрів, малюнків, карикатур, репродукцій живопису, плакатів тощо.

 

Учасники заходу:

Людмила Гриневич (Інститут історії НАН України)

Григорій Грабович (Гарвардський університет / Інститут Критики)

Станіслав Кульчицький (Інститут історії НАН України)

Геннадій Боряк (Інститут історії НАН України)

Володимир Василенко (Києво-Могилянська академія)

Мирослав Попович (Інститут філософії НАН України)

Юрій Шаповал (Інститут політичних і етнонаціональних досліджень НАН України)

Микола Рябчук (Інститут політичних і етнонаціональних досліджень НАН України)

 

Модеруватиме Андрій Мокроусов (видавництво «Критика»)

Адреса презентації: читальна зала 22, 2-й поверх, Бібліотека ім. Антоновичів, НаУКМА, вул. Сковороди, 2, м. Київ

Контактна особа: Оксана Хмельовська, Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. , (066) 117 30 18

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна