Штефан Фюле: “Немає сенсу думати над створенням додаткового плану дій, потрібно діяти зараз”

Зустріч із викладачами і студентами НаУКМА 07 лютого


07 лютого відбулася зустріч Єврокомісара з розширення та Європейської політики сусідства Штефана Фюле (Štefan FÜLE) з викладачами та студентами НаУКМА, яка стосувалась питань подальшого розвитку двосторонніх відносин між ЄС та Україною.

У своїй промові пан Фюле виокремив досягнення Києво-Могилянської академії на шляху євроінтеграції України, зокрема програму “Європейські студії”, дипломи європейського зразка PhD, активну участь у програмах Tempus, Erasmus Mundus та імені Жана Моне. Єврокомісар висловив впевненість, що більшість могилянців “у ролі державних службовців, які здатні мислити ширше, або у ролі лідерів конкурентоздатного та інноваційного бізнесу, – зроблять особистий внесок у побудову Європейського союзу в Україні”.

 

На думку пана Фюле, Україна має продемонструвати рішучі дії у подальшому усуненні недоліків минулорічних парламентських виборів, розв’язанні проблеми застосування вибіркового правосуддя, впровадженні реформ у сфері судової системи, боротьбі проти корупції, а також підвищенні участі громадян у процесі ухвалення державних рішень. За спостереженням Єврокомісара, з часу його попереднього візиту, який відбувся п’ять місяців тому, Україні вдалося досягти доволі обмеженого прогресу. Європейський союз стурбований загальним політичним контекстом в країні, оскільки “в Україні складається дуже сумна картина з демократією, є дуже багато речей, над якими треба працювати і які треба змінювати, як донести це до українських політиків – складне питання”.

 

Серед кроків, які Європейський союз робить назустріч Україні, Єврокомісар зазначив надання макрофінансової допомоги та співпрацю з Міністерством енергетики та вугільної промисловості для отримання підтримки міжнародних фінансових інституцій з метою модернізації української газотранспортної системи. Надзвичайно важливим питанням є спрощення візового режиму, яке обговорюватиметься на саміті Україна-ЄС 25 лютого. “Ще одним важливим пунктом, – зазначив Єврокомісар, – є постачання газу. Під певним тиском Україна була змушена зменшити постачання газу зі Сходу, і перейти на постачання із Заходу – це значне досягнення”.

 

Відповідаючи на питання аудиторії, чи справді після вступу до ЄС з’являються відчутні покращення, пан Фюле зазначив, що “існує безліч покращень, наприклад, зона вільної торгівлі, захист навколишнього середовища”. Єврокомісар підкреслив, що ЄС повсякчас інкорпорує нові принципи, вдосконалюючи свою систему. Одним з останніх впроваджень є принцип «more for more» – чим більше своїх зобов’язань перед ЄС Україна буде виконувати, тим більше ЄС буде підтримувати її. Пан Фюле переконаний, що Україна має реальну європейську перспективу і потрібно день за днем працювати над основними цінностями та принципами, будуючи ЄС всередині країни: “Якщо Україна пропустить строки виконання своїх зобов’язань, то не матиме можливості скористатись додатковим днем чи двома, щоб нізвідки запровадити нові реформи, для цього потрібен час. Я не ставлю питання “а що як…?”, немає сенсу думати над створенням додаткового плану дій, потрібно діяти зараз”.

 

У фотогалереї уміщено репортаж з цієї події.

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна