Центр юдаїки НаУКМА та Національний музей Тараса Шевченка відкривають виставку

"Євреї на землі: Агро-Джойнт та сільськогосподарські колонії Південної України у 1920 – 30-ті р.р"

 

На виставці представлено матеріали, які висвітлюють становлення та розвиток єврейських сільськогосподарських поселень на території України – від середини XIX ст. до кінця 1930-х років.

На початку 1920-х років Американський єврейський об’єднаний розподільчий комітет «Джойнт» підтримав проект відновлення єврейських колоній Південної України й уклав угоду з урядом СРСР. У червні 1924 року було утворено сільськогосподарський підрозділ – Агро-Джойнт, основним завданням якого стала допомога (фінансова, кадрова, технічна, матеріальна тощо) колективам переселенців і який працював у СРСР до 1938 р.

Виставку значною мірою створено на матеріалах книги М. Міцеля «“Остання глава”: Агро-Джойнт у роки Великого терору» (Київ: Дух і Літера, 2012, рос.) та архівних зібраннях Центру юдаїки НаУКМА.

 

Особливу увагу в експозиції приділено фінальному етапу праці Агро-Джойнта в СРСР та її результатам, а також репресіям 1937–1938 років проти працівників цієї організації.

На виставці експонуються унікальні документи та фотографії щодо діяльності Агро-Джойнта в Україні та існування єврейських колоній, тематичні та агітаційні плакати 1920–1930-х рр.

Життя колоній ілюструють малюнки Марка Епштейна (із зібрання Національного художнього музею України).

Частину експозиції складають сільськогосподарські знаряддя Півдня України початку ХХ ст. (із колекції Національного центру народної культури «Музей Івана Гончара»).

Представлені окремі експонати з колекцій Вахтанґа Кіпіані та Ігоря Гольфмана, а також з архіву Йосифа Зісельса.

Виставку супроводжує показ документального фільму «Євреї на землі» (СРСР, 1927 р.).

Виставку організовано за підтримки Київського офісу Джойнта.

Вона проходитиме з 16 по 29 квітня.

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна