У НаУКМА відбулася конференція, присвячена Угоді про асоціацію між ЄС та Україною

 

22 квітня у НаУКМА відбулася міжнародна конференція на тему «Угода про асоціацію між ЄС та Україною: на шляху до глибокої інтеграції без набуття повного членства?».

Проведення конференції було ініційоване кафедрою ім. Жана Моне з права Європейського Союзу.

У конференції взяли участь провідні експерти з України, Росії, Бельгії, Нідердандів, Німеччини, Грузії.

 

На відкритті конференції радник посольства Франції при Міністрі юстиції України Крістін Пільтан висловила одну з позицій європейського уряду та суспільства щодо України: «Країни повинні розвивати розуміння і співпрацю, дружбу між людьми, захищати людські права, сприяти розвитку демократії, демократичних інституцій і правових позицій. Ми тут, щоб надавати допомогу, щоб забезпечити адаптацію України до стандартів Європейського Союзу».

 

Загальну структуру та зміст угоди описав присутнім Хосе Роман Леон Лора, представник Делегації Європейського Союзу в Україні. Він виділив інституційну та політичну секції угоди. Представник делегації ЄС в Україні детально описав всю схему прийняття угоди, від обговорення до ратифікації.

 

Професор Гентського університету в Бельгії Пітер Ван Елсувеге зосередив свій виступ на співпраці України та країн ЄС. Він виділив важливість динамічного розвитку стосунків між державами, що полягає в співпраці та партнерстві. Важливим, на думку професора, є так званий політичний діалог, який забезпечує певне місце держави і дає змогу отримати підтримку інших країн. Він має кілька рівнів: перший сконцентрований на міжнародних питаннях, тому, як країни можуть співпрацювати; наступний зосереджений на самобутності, а також на допоміжному сусідстві з більш розвиненими державами; третім рівнем є внутрішній стан: права людини, фундаментальні свободи, хороше правління – всі ці компоненти також частина всебічного політичного діалогу. Специфічний елемент цієї угоди, на думку професора, досить унікальний – це фокусування на нормативному наближенні. Існують чіткі зобов’язання, які повинні бути реалізовані українським законодавством.

На думку професора Елсувеге, головною метою укладення угоди є досягнення «значного оновлення», яке покращить рівень інституцій і загальне становище країни. Щодо безпосереднього застосування методів співпраці ЄС з Україною, Пітер Ван Елсувеге зауважив, що стосовно України процес досить складний і головним чином сама країна повинна бути готова до змін та до зближення.

 

Ще одну сторону Угоди про асоціацію висвітлив професор Гротінгенського університету в Нідердандах Дмитро Коченов. «Чому ми маємо цю угоду? Якими є підстави угоди?”, - такі головні питання він проставив на початку свого виступу. Професор зробив акцент на тому, що потрібно читати між рядками угоди. Країна повинна творити власний шлях еволюціонування і пам’ятати, що «правильний напрям – це той, який їй потрібен. Сама країна повинна обирати свій шлях, і від того, що вона обере, залежатиме її майбутнє».

 

Продовжив тему правових стосунків України та ЄС професор Київського національного університету ім. Т.Шевченка Віктор Муравйов. Його виступ стосувався гармонізації законодавства України та ЄС, наближення першого до європейських стандартів.

 

Після загального огляду Угоди про асоціацію між ЄС та Україною, експерти обговорили питання секторального співробітництва в Угоді та вплив Угоди між ЄС та Україною на країни Східного Партнерства і Росію.

 

Ірина Шеремета, студентка БП-1 “Філософія”

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна