Відбулася презентація книжок В.С.Брюховецького «Віктор Петров: Розвідки» та «Віктор Петров: верхи долі – верхи і долі»

29-го травня у Києво-Могилянській академії відбулась презентація двох праць В'ячеслава Брюховецького: тритомної книги "Віктор Петров: Розвідки" та передмови-додатку під назвою "Віктор Петров: верхи долі – верхи і долі".

Надрукувало книгу видавництво "Темпора".

Головними спікерами презентації були В'ячеслав Степанович Брюховецький – автор приміток, упорядник та ідеолог тритомного зібрання наукових розвідок та Володимир Євгенович Панченко – літературознавець, професор, людина, завдяки якій стало можливим видання книги.

 

Володимир Панченко зазначив, що "видання має характер прориву". Дійсно, на презентацію зібралась повна зала людей, були присутні відомі літератори, історики, мистецтвознавці.

В'ячеслав Брюховецький додав, що ця книга – "некомерційне видання, яке працює на культуру".

Після короткого вступного слова Володимира Панченка слово взяв В'ячеслав Брюховецький. Він розповів, що праця над тритомником тривала чотири роки.

Дружина В'ячеслава Степановича Лариса Іванівна навіть пожартувала: "Віктор Петров став членом нашої родини на всі чотири роки".

Почесний президент Могилянки розповів про складнощі життєвого шляху та наукової діяльності Віктора Петрова. Упродовж виступу постало одне з найгостріших питань: ким був насправді В. Петров? Інтелектуалом, людиною з новим баченням культури та новим підходом до історії, чи розвідником НКВД, агентом? Відповісти на це питання спробувала директор видавництва "Темпора" Юлія Олійник: "Петров – дивовижний образ, який виступає у різних іпостасях, проблема полягає у нашому сприйнятті". Вона також додала: "Вихід трьох томів – важливий епохальний крок, щоб дух Петрова матеріалізувався".

 

Цікаво, що в Україні з'явилась дисертація, присвячена Віктору Петрову, автором якої є Віталій Миколайович Андрієв, який теж взяв участь у презентації. Перед присутніми також виступили Микола Григорович Жулинський, археолог Валентина Миколаївна Корпусова, письменник Іван Драч та інші.

 

Студентка НаУКМА Анастасія Коцюбинська

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна