НАСТАНОВА ПЕРШОКУРСНИКАМ ВІД ВИПУСКНИКІВ

 

Традиційно, 31 серпня на урочистій церемонії «Посвяти у спудеї Києво-Могилянської академії» до першокурсників та всієї могилянської громади звертаються і випускники Академії.

Пропонуємо вашій увазі виступ випускниці НаУКМА 1997 року, спеціальність «політологія», викладача Факультету правничих наук НаУКМА, директора Української правничої фундації п. Оксани Сироїд .

 

 

ПРЕСТИЖ МОГИЛЯНКИ ЗАЛЕЖИТЬ ВІД ВАШОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ, ПОЧУТТЯ ГІДНОСТІ Й ГОТОВНОСТІ ОБСТОЮВАТИ ВЛАСНУ ДУМКУ

 

Дорогі могилянці!

Мені завжди приємно бути у цих стінах і з різних нагод.

Але особливо радісно бути з вами сьогодні, адже рівно двадцять років тому я стояла тут вперше.

 

Я вірю, що усі ви успішно завершите навчання у цих стінах і отримаєте диплом Києво-Могилянської академії, який відкриє для вас багато можливостей. Але чи замислювалися ви над тим, хто чи що зробили навчання у Могилянці та могилянський диплом таким привабливим і для вас, і для ваших батьків, і для ваших майбутніх роботодавців? Престижем Академії ми завдячуємо невеликому колу людей. Передовсім це викладачі та працівники Могилянки, яким вдалося тут, на Подолі, в Києві побудувати звичайну для європейського простору, але унікальну для України університетську республіку. Для цієї республіки обов’язком є мати і обстоювати власну гідність і власну думку.

 

Нехай вас не лякають гучні слова. Це дуже просто. Ви зобов’язані мати власну думку, бо це мотив навчання в університеті. А для того, щоб отримати право на власну думку вам потрібні знання. Тому, навчаючись тут, ви як могилянці зобов’язані отримати ті знання, які дадуть вам право на власну думку.

 

Однак набагато важливіший обов’язок для тих, хто обрав цей університет, – це почуття гідності. Почуття гідності могилянця дуже багатогранне. Звичайно, мати гідність – це бути готовим до занять, це не списувати, не займатися плагіатом, це не намагатися «домовлятися» чи «впливати» на оцінку, але цього недостатньо. Безумовно, ви всі є представниками різних національностей, ви сповідуєте різні релігії, або не сповідуєте жодної. Ви є носіями різних традицій і різних мов. Однак ви ніколи не зможете назвати себе правдивими могилянцями, якщо ви не маєте почуття гідності як громадяни України, і, якщо ви не маєте власної думки, щоб цю гідність обстоювати.

 

Якщо вам не байдуже, що ви навчатиметесь у стінах осередку просвітництва Східної Європи. Якщо вам не байдуже, хто і чому будував Академію, а також хто і з якою метою її відновлював. Якщо вам не байдуже, якою мовою ви розмовляєте, якщо ви готові демонструвати найвищий рівень володіння українською мовою, а також захищати і утверджувати українську мову як державну за будь-яких обставин. Якщо ви ніколи не вважатимете себе вищими за закони цієї держави, і, якщо ви вважаєте, що людина і її права є найвищою цінністю, тоді у вас є достатньо почуття гідності і достатньо власної думки аби називати себе могилянцями.

 

Саме заради цього був створений цей університет, заради цього до нього вступали ми. Саме почуття гідності і власна думка викладачів, випускників і студентів зробили могилянців впізнаваними, а ваші майбутні дипломи – престижними.

 

Ви повинні усвідомлювати, що подальший престиж Києво-Могилянської академії і її диплому залежить тепер уже від вашої ідентичності, почуття гідності і готовності обстоювати власну думку.

Хтось з вас через двадцять років стоятиме тут, на моєму місці, і я хочу, щоб вам було що сказати тим, хто стоятиме на місці вашому.

 

Успіху!

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна