Відбулася урочиста церемонія посвяти у спудеї НаУКМА

31 серпня, за традицією, уся могилянська громада зібралась на площі першого академічного містечка

 

У 22-й раз за історію НаУКМА першокурсники, батьки, викладачі, почесні спікери та інші гості щиро привітали один одного з початком нового навчального року.

 

Першим зі вступом до «славної могилянської спільноти» привітав студентів президент НаУКМА Сергій Миронович Квіт: «Києво-Могилянська академія – це територія свободи, – наголосив пан Президент, – свободи слова, академічної свободи. Я гадаю, найбільше, що ми зможемо дати вам за ці роки – це вміння критично мислити та вміння вчитися все життя. Тож проведіть цей час з користю. Вчіться і хай вам щастить!».

 

Після проголошення спудеями Присяги на вірність Університету, з привітаннями до студентів звернулись почесні гості. Першим виступив відомий український політик Юрій Віталійович Луценко. Він привітав першокурсників зі вступом до найбільш європейського вишу України: «Я хотів би поздоровити вас з тим, що ви вступаєте у славні лави Києво-Могилянської академії у вирішальний для України рік – рік, коли для України відкрилась можливість увійти, а точніше, повернутися в свій Європейський дім. Я дуже розраховую на молодих могилянців, які завжди розпочинали революційні процеси в Україні. Процес Європейської асоціації – це наша з вами революція. Я вітаю вас зі святом і сподіваюсь, що Києво-Могилянська Академія буде першою серед тих, хто промовить наше гасло не як сподівання, а як констатацію факту. Слава Україні!».

 

Наступною до слова була запрошена випускниця НаУКМА 1997 року, директор Української правничої фундації Оксана Сироїд. Вона щиро привітала студентів, запевнивши їх в тому, що диплом НаУКМА відкриє перед ними великі можливості як в Україні, так і за її межами: «Престижем Академії ми завдячуємо невеликому колу людей, – продовжила пані Оксана. – Передовсім це викладачі та працівники Могилянки, яким вдалося тут, на Подолі, в Києві побудувати звичайну для європейського простору, але унікальну для України університетську республіку. Для цієї республіки обов’язком є мати і обстоювати власну гідність і власну думку».

 

Від викладачів присутніх привітав професор кафедри політології Олексій Васильович Гарань: «Ви прийшли сюди не за оцінками і навіть не суто за знаннями. Ви прийшли сюди для того, щоб навчитися стати вільною, творчою людиною. Тому я хочу побажати, щоб навчання приносило вам величезне задоволення».

 

Із заключним словом виступив почесний президент НаУКМА, професор В’ячеслав Степанович Брюховецький: «Відбувся великий перехід від суто радянської держави до держави, яка стоїть на вході до сім’ї народів, до яких Україна колись належала. Вам продовжувати рух до Європи та Європейських цінностей.

21 рік тому на цьому майданчику стояло 239 нових спудеїв НаУКМА. Ми тоді жартували, що у Верховній Раді панувала посткомуністична більшість у складі 239 депутатів, і сподівались, що наші спудеї, після закінчення Університету замінять їх та почнуть будувати нову державу. Можна сказати, що так не склалося, але не можна не визнати, що відтоді відбувся колосальний рух вперед. Тоді, у 1992 році, наші спудеї вперше виконували гімн України, а сьогодні вони стоять з прапорцями Євросоюзу.

Перед вами складний шлях, адже вчитися в Києво-Могилянській Академії дуже важко, але й дуже цікаво, тому що багато перспектив людського поступу відкриваються, коли ти працюєш. І тому я впевнений, що ми будемо жити у вільній Європі як вільна держава.

Успіхів вам і нових, цікавих досягнень!»

 

Студентка ФГН

Анастасія Дзюбан

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна