Ігор Лосєв. "Автономія університетів і дух Європи"

Нова стаття викладача НаУКМА і експерта "Третьої республіки"


Ігор Лосев пише:

"Суть автономії університетів – свобода самовираження творчої особистості, вільне інтелектуальне середовище, імунітет від політичного диктату з боку держави, влади і політикуму, існування самоврядної корпорації студентів і професури тощо. В такому режимі працюють мало не всі університети Західного світу.

 

Як зазначав перший ректор відродженої Києво-Могилянської академії професор В’ячеслав Брюховецький: “Оскільки повна незалежність нереальна (пам’ятаємо ще зі школи загалом слушне: “жити в суспільстві й бути вільним від нього неможливо”), то цю якісну характеристику вірогідніше називати університетською автономією. Повторюся: справжні університети мають незаперечну автономію (включно навіть з територіальною суверенністю), і це сприймається демократичним суспільством як аксіоматична ознака університетських засадничих привілеїв”.

 

Однак усупереч усім зусиллям Могилянки сьогодні жоден університет України не має автономії, будучи в тенетах чиновницько-бюрократичного царства, що дісталося у спадок від тоталітарної Совдепії. І це зрозуміло, адже університетська автономія робить непотрібним величезний бюрократичний апарат, позбавляє владу можливості втручатися в повсякденне життя сотень тисяч студентів і викладачів і командувати ними як і рештою бюджетників. На жаль, дотепер, державний чиновник диктує параметри науково-навчального процесу, намагається ідеологізувати його під інтереси тих, хто на даний момент контролює важелі управління державою. І тут дуже багато залежить від прізвища першої особи влади та її наглядача за освітою і наукою."

 

Повністю статтю можна почитати за посиланням.

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна