До святкування Дня академії відкривається виставка художнього текстилю «БЕРЕГИ»

14 жовтня, о 17.00 у Галереї мистецтв ім. Олени Замостян НаУКМА

 

"Береги”. В українському ткацтві – це широкі взористі краї килима, заплетені довкола його квітучого “поля”.

Метафоричний сенс цієї назви, як смисловий акцент виставки, повертає до витоків – образів, які творять архетип національної свідомості.

Художній текстиль походить з декоративного мистецтва, і його первинні засади, що ними є ритм, орнамент та символіка знаку, виявляють ту ж природу, яка в усній творчості притаманна пісні.

Властиво, з цього поєднання виснувана ідея виставки: пісня постає килимом, гобеленом, розписами на тканині, а текстиль – піснею.

Найкращий взірець співзвучності цих начал подає народне мистецтво, тому в експозиції представлено народні та промислові килими разом із творами професійних художників.

 

Свої килими, розписи на тканині та гобелени з 14 по 30 жовтня у галереї представляють:

 

Марія Бешлей (с. Бернове Кельменецького р-ну Чернівецької області) – автор килимів. Килимарниця у кількох поколіннях. Авторський доробок майстрині представляють килимові доріжки-веретки, традиційні настінні буковинські коверці, а також килими паласного типу.

 

Олег Чуйко (м. Івано-Франківськ) – автор розписів на тканині. Доцент кафедри дизайну Інституту мистецтв Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника. Творчо працює в галузі декоративно-прикладного мистецтва, зокрема розпису на шовку, а також графіки, живопису та дизайну.

 

Ольга Ямборко (м. Моршин Львівської області) – автор гобеленів. Доцент кафедри дизайну і теорії мистецтва Інституту мистецтв Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника.

 

Куратор виставки - Ольга Ямборко ( Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. , 067-1391478)

Автори висловлюють щиру подяку родинам Михайлюк, Малюс (м. Стрий) та Войтович (м. Моршин) за допомогу у підготовці виставки.

 

Адреса: м. Київ, вул. Іллінська, 9, Культурно-мистецький центр Києво-Могилянської академії.

Тел. 425-2154, e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Галерея працює: вівторок – субота з 11:00 до 19:00.

Вхід вільний

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна