Дні науки 2015 (проект молодих науковців НАНУ)

15 листопада 2015 в рамках проекту «Дні науки»  на локації Києво-Могилянської академії відбулись науково-популярні лекції

 

Розвиток високотехнологічних кластерів: досвід для України

Марина Хмара, Інститут міжнародних відносин Київського національного університету ім. Т. Шевченка, кафедра світового господарства і міжнародних економічних відносин, відділ стратегії інтеграції України у світову економіку

Інтеграція української економіки у світову економічну систему не може відбутися за умови ігнорування світових тенденцій, результатом якої є поява кластерних структур. У число регіонів, що зуміли домогтися успіхів у формуванні кластерних об'єднань, крім Хмельницької області, варто віднести АР Крим та Севастополь, Івано-Франківську, Ровенську, Полтавську, Сумську, Харківську, Херсонську, Одеську й Миколаївську області. Досвід розвитку кластерних ініціатив на Поділлі, в Прикарпатті, Поліссі, Криму, Севастополі та в інших регіонах свідчить про те, що формування сучасних партнерських відносин між місцевими державними органами, діловими колами, місцевими науковими й освітніми центрами є складним комплексним процесом.

презентація

 

Де взявся Всесвіт?

Юрій Опанасюк, НаУКМА, кафедра фізико-математичних наук

Як усе почалося? Звідки взявся Всесвіт? Що таке час? Як утворились хімічні елементи: кисень, вуглець, залізо, срібло, золото? Як виникло життя? І що таке життя? Що буде далі зі Всесвітом? З нами?...

презентація

Виклад сучасних уявлень про Всесвіт можна знайти у серії з 14 веселих мультфільмів (англійською мовою) або всі разом

 

Диво звуку музичних інструментів

Руслан Мельник, НаУКМА, кафедра фізико-математичних наук

Ви зможете дізнатись, як відбивається хвиля від відкритого кінця трубки, чому інструментам надають таких чудних форм, чому повітря виявляє пружні властивості, і про надзвичайні здатності вуха. Лекція міститиме демонстрації стоячих хвиль на струні і в трубці Квінке.

 

 

Краса фрактальних побудов

Руслан Мельник, НаУКМА, кафедра фізико-математичних наук

Фрактали вже знайшли різні застосування у науці, інформаційних технологіях, рекламі, мистецтві. Вони заворожують,... як зоряне небо, чи мистецьке мереживо або вишиванка. Виглядають у своїх деталях складними. В комп’ютерній реалізації шокує простота фрактальних побудов.

 

Різні обличчя солітона

Юлія Бернацька, НаУКМА, кафедра фізико-математичних наук

Усамітнені хвилі, які називають солітонами, живуть навколо нас. Їх можна побачити у хвилі, що набігає на берег, вони утворюють неймовірні картини на шельфових зонах морів, серед них і хвилі-вбивці, що нещадно знищують кораблі та нафтові платформи на своєму шляху. Вони відповідальні за поширення інформації вздовж оптичних хвилеводів і за процес перемагнічування під час запису на магнітний носій інформації.

 

/p>

 

Популярно про термоядерну енергетику

Юрій Яковенко, Інститут ядерних досліджень НАН України, відділ теорії плазми та

НаУКМА, кафедра фізико-математичних наук

У сучасному світі все сильніше відчуваються нестача джерел енергії і в той же час тиск економіки на довкілля. Як запобігти цим загрозам одночасно? Одним з варіантів відповіді може стати термоядерна енергетика. Наскільки близькі ми до її здійснення і що треба зробити, щоб вона стала реальністю?

 

 

Про ядерну фізику і медицину

Орест Поворозник, Інститут ядерних досліджень НАН України, відділ фізики легких іонів та

НаУКМА, кафедра фізико-математичних наук

Завдяки досягненням в галузі ядерної фізики медицина зараз може робити фантастичні речі. Зокрема, візуально побачити в людському організмі хворий орган без жодного травмування людини, без ножа вирізати хворі на рак клітини.

 

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна