Дні науки 2016 (проект молодих науковців НАНУ)

12 листопада 2016 в рамках проекту «Дні науки»  на локації Києво-Могилянської академії відбулись науково-популярні лекції

Анонс

Великий вибух – початок всього (В.В.Улещенко)

Походження хаосу в макросвіті – звідки береться непередбачуваність? (Ю.В.Яковенко)

Нестабільність у ядерному світі (Ю.Степаненко)

Новий матеріал графен: структура, властивості, застосування (Г.І.Довбешко)

 

Великий вибух – початок всього

Володимир Улещенко, НаУКМА, Інститут ядерних досліджень НАН України

Зараз ми не сумніваємось в тому, що колись давно наш світ почався з Великого Вибуху. Але звідки ми це знаємо, що це підтверджує? Як ми розуміємо, що відбувалося в перші миттєвості після вибуху, і як це відображається у властивостях Всесвіту, який існує в даний момент? Що таке кварк-глюонна плазма і як ми її можемо отримати зараз? Яким чином властивості найбільших структур Всесвіту пов’язані з властивостями найдрібніших елементарних частинок? Спробуємо дати відповіді на ці питання і, можливо, задати собі інші.

 

 

Проглянути презентації на сторінці можуть власники облікових записів Office 365

Завантажити презентацію pptx, pdf.

 

відео лекції

 

 

Походження хаосу в макросвіті – звідки береться непередбачуваність?

Юрій Яковенко, НаУКМА, Інститут ядерних досліджень НАН України

Звідки береться випадковість у фізичній системі? З випадкових впливів оточення? Чи все ж вона є наслідком певних внутрішніх властивостей самої системи? Чи може бути так, що ми все знаємо і про стан системи, і про закони її руху, але не можемо передбачити її майбутнього на більш-менш тривалий час? Чому, цілком можливо, ми ніколи не навчимося робити точний прогноз погоди на місяць і більше? Лекція присвячується детермінованому хаосові – незаслужено маловідомому відкриттю математичної фізики минулого сторіччя, яке має важливі філософські та практичні наслідки.

 

 

Завантажити презентацію pptx, pdf.

 

Рух подвійного маятника

 

відео лекції

 

 

Нестабільність у ядерному світі

Юрій Степаненко, Інститут ядерних досліджень НАН України, випускник НаУКМА

Матерія навколо нас утворюється з атомів, які в свою чергу складаються з ядер та електронів. Одні ядра залишаються стабільними, інші ж існують мільйонні долі секунди. Якими фізичними процесами викликана така поведінка? Як відбуваються дослідження й отримання короткоживучих ядер? Як на практиці використовуються знання про радіоактивні ядра? Про все це Ви дізнаєтесь із лекції.

відео лекції

 

Аберації оптичних систем та їх застосування

Руслан Мельник, НаУКМА, кафедра фізико-математичних наук

Як і все у природі, аберації можуть бути і корисними, і небажаними. Але вивчати аберації не лише важливо з практичної точки зору, а й просто цікаво. Адже їх прояв може бути видовищним, артистичним, загадковим, надавати романтичності світлинам і допомагати у творчих пошуках митцям. Лекція міститиме демонстрації на оптичній лаві з лазером і природнім світлом.

 

 

Завантажити презентацію pptx, pdf.

 

відео лекції

 

 

Новий матеріал графен: структура, властивості, застосування

Галина Довбешко, НаУКМА, Інститут фізики НАН України

Звичайний графіт виявився одним з найцінніших наноматеріалів, коли було взято його одноатомний шар. Такий матеріал називають графеном. Його механічна жорсткість перевищує міцність сталі, а рухливість заряду на декілька порядків більше, ніж у кремнії (який на сьогодні є основним матеріалом для електроніки). Про властивості та неймовірні застосування графену в техніці, медицині та побуті Ви дізнаєтесь з лекції.

 

 

Завантажити презентацію pptx, pdf.

 

відео лекції

 

 

Забуті групи тварин

Григорій Попов, Інститут зоології ім. І. І. Шмальгаузена НАН України

Віддавна люди шукали спосіб продовження тривалості життя. Зараз вчені вже знають багато про старіння та чинники, які його прискорюють і сповільнюють. На початку 20-ого століття було встановлено, що обмеження калорійності їжі може сповільнювати темп старіння. Пізніше з’явились добровольці голодування, такі, як Рой Волфорд та Поль Брегг. Проте, дискусії щодо збільшення тривалості життя шляхом обмеження дієти досі не вщухають. Постійно додаються нові факти, які змушують змінювати первинні припущення. Все ж таки, чи допоможе обмеження калорійності дієти збільшити тривалість життя? Яке пристосувальне значення має цей феномен, якщо він правдивий? Який механізм явища? Лектор спробує дати відповіді на ці запитання, а також розповість про інші відомі способи сповільнення старіння і те, наскільки вони дієві.

 

 

Завантажити презентацію ppt, pdf.

 

 

Український наукфільм ХХ ст.: радянська пропаганда чи ефективний засіб популяризації науки?

Тетяна Майборода, Національний центр Олександра Довженка

Усі звикли до стереотипної думки, що кінематограф - це розважальна індустрія, основною метою якої є величезні касові збори. І мало хто зараз згадає про існування спеціальних кінооб'єднань та кіностудій, які займалися зйомками суто освітніх та наукових стрічок, як-от Київнаукфільм. Наукові фільми радянської України - це окремий світ, який складають біографії відомих учених, що працювали у різних галузях наукового знання, а також незліченні кілометри плівки, на якій вони зафіксовані. Основним завданням лекції буде спроба прослідкувати зв'язок розвитку кінематографа із розвитком науки в радянській Україні у ХХ ст. та з'ясувати, наскільки їх взаємодія була органічною.

 

 

Економіка споживання

Любов Жарова, Інститут економіки природокористування та сталого розвитку Національної академії наук України

Що та чому ми купуємо? Що спонукає нас купувати екологічні, спеціальні, дівчачі, модні товари? Як ми потрапляємо у пастку некритичного мислення та ідемо на повідку рекламодавців, продавців та загалу? Ця лекція для того, щоб замислитися не тільки над тим що саме ми купуємо, але й чому?

 

 

Завантажити презентацію ppt, pdf.

 

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна