• «Kyiv-Mohyla Law and Politics Journal»
  • Kyiv-Mohyla Humanities Journal
  • Наукові школи

Круглий стіл «Архітектурний комплекс Академії: історія, пам’ятки, проблеми і рішення»

 

 

Круглий стіл «Архітектурний комплекс Академії: історія, пам’ятки, проблеми і рішення».

14 жовтня 2015 р. в рамках міжнародної наукової конференції «Ad fontеs – До джерел» , присвяченої 400-річчю Києво-Могилянської Академії, відбувся круглий стіл «Архітектурний комплекс Академії: історія, пам’ятки, проблеми і рішення», основним організатором якого був новостворений Центр Урбаністичних Студій НаУКМА.

Захід було присвячено історії спорудження та численним трансформаціям окремих споруд  (Староакадемічний корпус, Святодухівська церква, поварня тощо), формуванню цілісного архітектурного комплексу Академії, втраченим пам’яткам (Богоявленьский собор). Учасники обговорювали проблеми сучасного стану будівель, спірні питання щодо вже здійснених на території Академії реставраційних проектів, пам’яткоохоронні питання тощо.

Із доповіддю на тему «Історичний кампус в міському середовищі: проблеми збереження комплексної спадщини» виступила мистецтвознавець Катерина Гончарова («УкрНДІпроектреставрація»), мистецтвознавець Діана Клочко розповіла про те, як змінювався зовнішній вигляд Могилянки протягом 400 років, історик Михайло Кальницький – про трансформацію центральної частини комплексу споруд Братського монастиря та КДА у другій половині 19 ст.; культуролог Юлія Нікішенко (НаУКМА) наголосила на важливості збереження ліплених орнаментальних елементів в інтер’єрах 1 та 3 корпусів. Директор «УкрНДІпроектреставрація» Ольга Рутковська розповіла про здійснені інститутом на території Могилянки реставраційні проекти.

У дискусії взяли участь архітектори й пам’яткоохоронці, а також президент Академії Андрій Мелешевич, керівник відділу стратегічного розвитку НаУКМА Катерина Максим та в.о. головного архітектора Києва Ганна Бондар.

Круглий стіл став першим публічним заходом в рамках підготовки до проектного семінару з оновлення публічного простору кампусу Могилянки. Наступний круглий стіл, що відбудеться у листопаді, буде присвячено вже не будівлям, а простору між ними – плацам, рекреаціям, зеленим зонам, наявним проблемам та шляхам їх розв’язання.

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна