• Kyiv-Mohyla Humanities Journal
  • Наукові школи
  • НАУКОВІ ЗДОБУТКИ Національного університету «Києво-Могилянська академія» у 2018 році
  • «Kyiv-Mohyla Law and Politics Journal»

Системний аналіз формування державної політики в умовах макроекономічної дестабілізації / за ред. д-ра екон. наук, проф. І. Г. Лук’яненко. – К. : НаУКМА, 2017. – 464 с.

Lukyanenko

Lukyanenko

ISBN 978-966-2410-86-0

 

Монографію присвячено системному аналізу та розробці теоретико-методологічного забезпечення формування середньострокової та довгострокової взаємоузгодженої фінансово-бюджетної та монетарної політики для досягнення макроекономічної стабільності держави в умовах значних збурень на світових фінансових ринках на основі розвитку сучасного математичного інструментарію системної динаміки та стохастичних динамічних моделей загальної рівноваги.

 

Розроблений комплекс макромоделей моделей української економіки різного рівня складності дає змогу не тільки оцінити сценарії макроекономічного розвитку держави за різної комбінації фінансово-бюджетних та монетарних інструментів, а й розробити мапу можливих ризиків дестабілізації економічної системи у випадку їх неузгодженості; визначити ефективні монетарні та фіскальні канали трансмісійного механізму, а також основні заходи фінансово-бюджетної та монетарної державної політики, спрямовані на стабілізацію й реформування української економіки та підтримку її сталого економічного розвитку. Результати дослідження можуть бути використані для подальшого вирішення інших стратегічно важливих теоретичних та практичних проблем, зокрема пов’язаних з оцінкою ефективності міжнародної інтеграції; визначенням механізмів управління державним боргом; розробкою карти стійкості зовнішнього секто ра економіки України; оцінкою частки її тіньового сектора та визначенням заходів, спрямованих на детінізацію української економіки тощо.

 

Для студентів економічних спеціальностей, аспірантів, викладачів, державних службовців, фахівців та всіх, хто прагне оволодіти теоретичними та практичними аспектами побудови динамічних макроеконометричних та імітаційних моделей для формування середньострокової та довгострокової скоординованої соціально-економічної політики держави, спрямованої на досягнення макроекономічної стабільності навіть за умови непередбачувано стрімкого розвитку зовнішніх та внутрішніх кризових явищ.

 

УДК 330.4:519.86

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна