• Наукові школи
  • Kyiv-Mohyla Humanities Journal
  • «Kyiv-Mohyla Law and Politics Journal»
Помилка
  • JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 87

Підвищення психосоціальної відповіді дітей та сімей у східних та центральних областях України

 

З листопада 2014 до травня 2015 року Національним університетом «Києво-Могилянська Академія» спільно з представництвом ЮНІСЕФ в Україні та Українським науково-методичним центром практичної психології НАПН України за сприяння Міністерства освіти і науки України реалізовано проект «Підвищення психосоціальної відповіді дітей та сімей у східних та центральних областях України».


Експертами проекту було розроблено програму «Навички кризового консультування та розвитку психосоціальної стійкості до стресу у дітей» та проведено серію тренінгів для 400 шкільних психологів та соціальних педагогів навчальних закладів із Донецької, Дніпропетровської, Запорізької Луганської та Харківської областей.

 

Отримані знання дали змогу надати підтримку понад 11 000 дітей та їхніх родин та підвищити обізнаність більше, ніж 4 000 педагогічних працівників та психологів щодо розпізнання ознак психологічної травми та відповідного реагування.

 

Під час реалізації проекту було проведено якісне та кількісне дослідження за участю 1365 дітей з Донецької та Луганської областей, результати якого засвідчили високу ефективність впровадженої програми відновлення психосоціальної стійкості. За короткий проміжок часу, в умовах шкільного процесу і без психотерапевтичних форм втручання вдалось знизити рівень психосоціального стресу дітей більш ніж в 3 рази з 37% до 11% і позитивно вплинути на всі без винятку поведінкові показники. Програма дала змогу також виявити психосоціальні ресурси дітей та їхніх родин для подолання стресових факторів та сформувати ефективні копінг-стратегії.

 

Відповідно до рішення Колегії Міністерства освіти та науки України (протокол 3/3-3 від 26.03.2015), з вересня поточного року ухвалено запровадити викладання розробленої та впровадженої у рамках проекту програми психосоціальної підтримки дітей в закладах пiслядипломної педагогiчної освiти на постійній основі. 

 

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна