НаУКМА

Інформаційний пакет ЄКТС

<< повернутись

Код: 277863

Назва:

Екологічна токсикологія



Анотація: Екологічна токсикологія - міждисциплінарний науковий напрям, пов'язаний з вивченням токсичної дії хімічних речовин на живі організми, перш за все на популяцію організмів у біоценозі, що входять до складу екосистем. Курс направлений на отримання теоретичних знань і практичних навичок щодо токсичної дії речовин на живі організми, переважно на популяційному рівні, а також щодо джерел надходження, поширення та перетворення шкідливих речовин у навколишньому природньому середовищі. Дисципліна охоплює екотоксикокінетику, екотоксикодинаміку, екотоксикометрію забрудників, механізми та шляхи взаємодії отрути із живими організмами, а також заходи із запобігання та зниження негативної дії екотоксикантів в умовах хімічних катастроф, порушенні умов транспортування, зберігання та застосування небезпечних речовин та засобів хімізації сільського господарства.

Тип дисципліни: нормативний

Рік навчання: 2

Семестр: 3

Кількість кредитів: загальна кількість годин - 180; аудиторні години - 56 ; в т.ч. лекції - 14 год., практичні заняття - 28 год.; семінарські заняття - 14 год.; кількість кредитів ЄКТС - 6.

Форма контролю: екзамен

Викладач(і): ): д.б.н., проф. Риженко Н.О.

Результати навчання: У результаті вивчення дисципліни здобувач повинен знати та уміти:

" Знати та розуміти фундаментальні і прикладні аспекти екологічної токсикології.
" Розуміти і оперувати основними поняттями екологічної токсикології, основними екотоксикологічними характеристиками полютантів у навколишньому середовищі;
" Володіти механізмами токсичної дії субстанцій, знати основи екотоксикокінетики, екотоксикодинаміки, екотоксикометрії; традиційну антидотологію при отруєннях;
" Уміти застосовувати заходи щодо запобігання та зниження негативної дії екотоксикантів в умовах
" хімічних катастроф та профілактичні заходи, техніку безпеки й охорону праці при роботі з токсичними речовинами;
" Розуміти концепцію порогової дози і принципи нормування та регламентування екотоксикантів у екосистемах.
" Вміти надати екотоксикологічну оцінку небезпечності полютанту (ксенобіотику) у навколишньому природному середовищі;
" Вміти визначати джерела надходження екотоксикантів у довкілля, їхнє походження, поведінку в абіотичних і біотичних компонентах екосистеми; передбачати ризик від надходження полютантів у довкілля за різних джерел.


Спосіб навчання: аудиторний / змішаний

Необхідні обовязкові попередні й супутні модулі: загальна хімія, загальна екологія, ландшафтна екологія, техноекологія.

Зміст дисципліни: Курс спрямований на опанування основними закономірностями токсичної дії хімічних речовин на живі організми, перш за все на популяційному рівні, поширенням та трансформаціями полютантів у навколишньому природньому середовищі. Механізми взаємодії отрути із живими організмами і протидія шкідливому впливу токсичних речовин на людину й екосистеми. Підвалини екотоксикокінетики, екотоксикодинаміки, екотоксикометрії; заходи із запобігання та зниження негативної дії екотоксикантів на живі організми.


Рекомендована література: -A Risk-Management Strategy for PCB-Contaminated Sediments. 2001. The National Academies of Science, Engineering, Medicine, 432 p., URL: https://www.nap.edu/read/10041/chapter/4
- Bradl H. Heavy Metals in the Environment: Origin, Interaction and Remediation. Neubrucke, Germany. Academic Press. Vol. 6. 2005. 282 p.
- Carus W. Seth. 2002. Center for Counterproliferation Research, National Defense University. Bioterrorism and biocrimes: the illicit use of biological agents since 1900. The Minerva Group, 220 p.
- Chemical safety: Pesticides. 2020. WHO. URL: https://www.who.int/news-room/q-a-detail/chemical-safety-pesticides
-Connon, R. E., Geist, J., & Werner, I. 2012. Effect-based tools for monitoring and predicting the ecotoxicological effects of chemicals in the aquatic environment. Sensors (Basel, Switzerland), 12(9), 12741-12771. https://doi.org/10.3390/s120912741
- Crews C. 2014. Processing Contaminants: N-Nitrosamines. Encyclopedia of Food Safety, Vol. 2. Pp. 409-415
- Globally Harmonized System of Classification and Labelling of Chemicals (GHS). (2021). UNECE. URL: https://unece.org/about-ghs
- Gupta P.K. (2018). Illustrated toxicology. Academic Press. doi: https://doi.org/10.1016/C2016-0-04130-X
- Hazardous Substances (Hazard Classification) Notice 2020 (2020). EPA. USA. 28p.URL: https://www.epa.govt.nz/assets/Uploads/Documents/Hazardous-Substances/EPA-Notices/Hazardous_Substances_Hazard_Classification_Notice_2020.pdf
- Hodgson E. 2004. A textbook of modern toxicology. 3rd ed. - 582 p.
- International Code of Conduct on Pesticide Management Guidelines on Highly Hazardous Pesticides. (2016). Food and Agriculture Organization of the United Nations. Rome. 37 p.
- Metals - Point Source Releases. 2002. EPA. URL: https://www.epa.gov/caddis-vol2/metals-point-source-releases
- Mycotoxins. 2018. WHO. URL: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/mycotoxins
- Preventing disease through healthy environments exposure to highly hazardous pesticides: a major public health concern. 2019. WHO. Geneva. 8 p. URL: file:///C:/Users/User/Downloads/WHO-CED-PHE-EPE-19.4.6-eng.pdf
- Samuel A.O. Adeyeye. 2016. Fungal mycotoxins in foods: A review. Cogent Food & Agriculture. vol.2 (1). URL: https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/23311932.2016.1213127
- Stockholm Convention. 2022.URL: http://chm.pops.int/TheConvention/ThePOPs/The12InitialPOPs/tabid/296/Default.aspx
- Tchounwou, P. B., Yedjou, C. G., Patlolla, A. K., & Sutton, D. J. 2012. Heavy metal toxicity and the environment. Experientia supplementum, 101, pp. 133-164.URL: https://doi.org/10.1007/978-3-7643-8340-4_6
- The WHO Recommended Classification of Pesticides by Hazard and Guidelines to Classification 2019. (2020). Geneva: World Health Organization. 98 p.
- Wang L.K., ChenJ. P., Hung Y-T. 2017. Heavy Metals in the Environment. USA. Florida: CRC Press. 516 Р.
- Аdverse health effects of heavy metals in children. 2011. WHO Training Package for the Health Sector World Health Organization.77 р.
- Бондар О.І., Риженко Н.О., Четвериков В.В., Федоренко Є.О., СтрілецьР.О. 2019. Поліхлоровані дифеніли: небезпечні властивості (2020). та екологічно обґрунтоване поводження. Херсон: ОЛДІ-ПЛЮС, 182 с.
- Гігієнічні регламенти допустимого вмісту хімічних речовин у ґрунті, затверджені наказом МОЗ України № 1595 від 14.07.2020 р URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0722-20#n14
- Державні гігієнічні правила і норми "Регламент максимальних рівнів окремих забруднюючих речовин у харчових продуктах". Наказ МОЗ від 13.05.2013 № 368// База даних "Законодавство України"/ Верховна Рада України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0774-13
- Закон України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів"// База даних "Законодавство України"/ Верховна Рада України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/771/97-%D0%B2%D1%80#Text


Форми та методи навчання: лекції, семінарські та практичні заняття, самостійна робота

Методи й критерії оцінювання: рейтингове оцінювання за 100-бальною системою: поточний контроль - 70 балів (опитування, участь у практичних заняттях, виконання завдань самостійної роботи); підсумковий контроль - 30 балів (екзамен).

Мова навчання: українська