Світла пам'ять Ярославу Спічеку

Spichek Yaroslav

Spichek Yaroslav

випускнику бакалаврської (2017) і магістерської (2019) програм "Філософія".

16.01.1996-9.08.2020

 

Все своє життя Ярослав боровся з важким вродженим генетичним захворюванням муковісцидоз і портребував пересадки легенів.

 

Свій останній подих Ярослав зробив в Індії - країні, філософією якої він цікавився, яку активно досліджував, і де знаходився майже рік, чекаючи на пересадку легенів.

 

Спільнота Києво-Могилянської академії – викладачі, студенти, випускники, всіляко підтримували Ярослава та допомагали йому боротися з цим недугом. Дякуємо всім і кожному, хто долучився до порятунку Ярослава! 

 

Пам’ять про Ярослава буде жити серед його рідних і друзів, серед могилянців!   

Ярослав Спічек народився 16 січня 1996 року у Києві. У 2013 році вступив до НаУКМА на факультет гуманітарних наук. Вивчаючи філософію, Ярослав почав цікавитися Сходом та традиціоналізмом. В 2017 році закінчив бакалаврат і вступив на магістерську програму, де продовжив свої дослідження. У 2019 році Ярослав Спічек успішно захистив дипломну роботу на тему «Спадщина Дмитра Мережковського у контексті формування філософії традиціоналізму», яку визнали однією з кращих дипломних робіт за останні кілька років. Того ж року Ярослав вступив на PhD-програму до Інституту філософії, де продовжив наукову роботу, писав статті та нариси. На жаль, він не зміг закінчити своє дисертаційне дослідження, однак своїми розвідками встиг зробити внесок у вивчення філософії традиціоналізму в Україні.

 

Не зважаючи на хворобу та щоденні виклики й випробування, Ярослав з дитинства вів активний спосіб життя. Він був дуже скромним та витривалим, ніколи не жалівся і не хотів до себе особливого ставлення. Мав доволі різні інтереси, читав багато художньої літератури. Його одногрупники в Могилянці згадують Ярослава як хлопця, який завжди носив із собою величезний рюкзак з книжками. Цікавився різними мовами (латина, арабська, санскрит ), про що свідчить також його особиста домашня бібліотека, що налічує близько 2000 книжок.

 

В березні 2021 року родиною та друзями Ярослава, за підтримки кафедри філософії та релігієзнавства НаУКМА, була заснована Відзнака для винагородження найкращої кваліфікаційної роботи студента/студентки 2-го року навчання освітньо-наукової (магістерської) програми за спеціальністю «Філософія».

 

З метою увіковічнення пам’яті Ярослава Спічека та забезпечення багаторічного стабільного призначення Відзнаки, засновники створили пропам’ятний фонд, який формується у Міжнародному Благодійному Фонді відродження КМА зі щорічного благодійного внеску членів родини Ярослава Спічека та цільових благодійних пожертв усіх, хто виявить бажання долучитися.

 

Також родина Ярослава також створила «Благодійний фонд імені Ярослава Спічека «Шістдесят п‘ять троянд» для допомоги хворим на муковісцидоз та іншим пацієнтам з рідкісною патологією.

 

Всі охочі можуть долучитися до увіковічнення пам’яті про Ярослава Спічека шляхом благодійної фінансової допомоги у формуванні фонду Відзнаки та фонду «Шістдесят п‘ять троянд».

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна