• «Kyiv-Mohyla Law and Politics Journal»
  • Kyiv-Mohyla Humanities Journal
  • Наукові школи

 

 

 

Докторська школа імені родини Юхименків НаУКМА

Останні новини

Захист дисертації Вікторії Васильченко (разова спеціалізована вчена рада 091-28-12-2023-31)
Детальніше...
Захист дисертації Анни Пономаренко (разова спеціалізована вчена рада 091-21-12-2023-22)
Детальніше...
Захист дисертації Маргарити Пахаренко (разова спеціалізована вчена рада 091-21-12-2023-21)
Детальніше...

doc hub

Силабуси курсів 

 

Всі силабуси курсів розміщені на платформі е-навчання НаУКМА  DistEdu

 

Цикл загальної підготовки

 

Дисципліни науково-теоретичної підготовки

Логіка, методологія та етика наукового дослідження

4 кредити ECTS

Викладач: Т.В.Лютий, доктор філософських наук, доцент

 

Анотація курсу: Вивчення цієї дисципліни передбачає розгляд засадничих світоглядних проблем сучасної науки, ознайомлення з ключовими методологічними проблемами науки, виокремлення глобальних тенденцій у трансформації наукової картини світу та визначення провідних функцій науки в житті суспільства. Аспіранти зможуть виокремити ціннісні й етичні засади наукової діяльності та принципи формування професійної етики вченого.Шляхом порівняльного аналізу критеріїв науковості аспіранти зможуть досягти розуміння ролі науки в розвиткові цивілізації, набудуть здатності кваліфікувати напрями власних дослідницьких проєктів у контексті розвитку науки та цивілізації. Під історичним кутом зору аналізуватимуться системи цінностей, на які орієнтуються вчені, визначатиметься роль ідеології та міфів в історії науки. Окрема увага приділятиметься навичкам ведення міждисциплінарного діалогу на засадах науковості та толерантності, умінню формулювати переконливі аргументи на підтвердження наукових гіпотез.

Силабус курсу

 

Дисципліни науково-практичної підготовки

Цифрова наука та інформаційна грамотність

3 кредити ECTS

Викладачі: Ярошенко Т.О., канд.істор.наук, доцент; Чуканова С.О., канд.пед.наук

 

Анотація курсу: Курс призначений для ознайомлення аспірантів НаУКМА з основними складовими наукової комунікації, новітніми трендами та технологіями в цій галузі, способами ефективної роботи з інформацією, управління даними дослідження, отримання відповідних цифрових дослідницьких навичок. За результатами навчання аспіранти матимуть змогу розуміти, як відбувається сучасна наукова комунікація; яким чином відкритий доступ, відкрита наука, відкриті ліцензії, управління даними досліджень впливають на цикл наукового дослідження, зокрема, у поширенні та збереженні результатів дослідження; вмітимуть застосовувати сучасні практики та пошукові техніки для роботи з науковими джерелами, використовувати універсальні та спеціалізовані інформаційні ресурси, сучасні веб-застосунки для різних етапів дослідження.  

Силабус курсу

 

Викладання в системі вищої освіти

2 кредити ECTS

Викладачі: І.М.Бушай, доктор психологічних наук, професор

Криворучка Людмила Дмитрівна, кандидат філософських наук
 
 

 Анотація курсу:  Основне завдання курсу – сформувати розуміння системи вищої освіти і принципів законодавчого регулювання сучасної освітньої практики, тенденцій розвитку Європейського простору вищої освіти, вимог Болонського процесу. Аспіранти ознайомляться з освітніми стандартами (за фахом) і нормативним змістом підготовки здобувачів вищої освіти різних рівнів, рекомендаціями щодо моделювання процесу викладання і навчання у відповідності до очікуваних навчальних результатів.

Силабус курсу

 

ПРАКТИКА ВИКЛАДАННЯ ФАХОВИХ ДИСЦИПЛІН

3 кредити ECTS

Викладачі: Ігнатьєва Ірина Анатоліївна, доктор економічних наук, професор, e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Россоха Володимир Васильович, доктор економічних наук, професор, e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

 

Анотація курсу: Курс спрямований на формування навичок студентоцентрованого викладання й здатності моделювати навчальні події та форми аудиторної роботи у відповідності до визначених навчальних результатів.

Аспіранти розвинуть навички викладання філософських дисциплін (в рамках навчального плану підготовки студентів бакалаврської та магістерської програм НаУКМА за спеціальністю «Менеджмент»), вміння моделювати навчальні події і взаємодіяти зі студентами в аудиторії під час проведення занять, апробують поєднання аудиторного і дистанційного навчання, уміння застосовувати форми оцінювання результатів навчання, а також здатність налагоджувати комунікацію і вирішувати проблемні ситуації під час проведення занять, діяти толерантно і демонструвати принципи академічної доброчесності і високої академічної культури.

 

МЕНЕДЖМЕНТ НАУКОВИХ ПРОЕКТІВ

2 кредити ECTS

Викладач: Чала Ніна Дмитрівна, доктор наук з державного управління, доцент, Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

 

Анотація курсу: Дисципліна “Менеджмент наукових проектів” спрямована на формування вміння розробляти, планувати й ефективно реалізовувати наукові проекти за базовою моделлю проектного менеджменту (знання процесів і процедур ініціювання, ведення й завершення проекту) із доцільним застосуванням відповідного програмного забезпечення. Окрема увага приділятиметься виробленню навичок обраховування проектних кошторисів, оцінювання результатів проекту і планування проектних ризиків, уміння планувати робочі завдання в часі і встановлювати пріоритети у проектній діяльності.

Складовою курсу є також опанування навичок науково-організаційної діяльності завдяки обізнаності з принципами формування робочих груп, етичної ділової комунікації, техніками підвищення ефективності використання робочого часу й наполегливості в досягненні поставлених завдань у визначені терміни; уміння працювати автономно та ініціативно.

 

Практика викладання фахових дисциплін

 

Вибіркові дисципліни блоку: Менеджмент наукових проєктів, Стратегії викладання для активного навчання впродовж життя, Управління даними досліджень, Права інтелектуальної власності, Управління кар'єрою та планування розвитку навичок, Дистанційне і змішане навчання, Лідерство і особистий розвиток

 

Дисципліни мовної підготовки

Культура наукової мови

2 кредити ECTS

Викладач: Ясакова Н.Ю., доктор філологічних наук, доцент

 

Анотація: Курс подає відомості про особливості мовної організації наукових текстів різних жанрів і формує потрібну сучасному науковцеві комунікативну компетенцію. Уміння висловлюватись точно, лаконічно, відповідно до мовних норм і норм академічної доброчесності формується у процесі мовного аналізу наукових текстів різної тематики та жанрової належності, завдяки редагуванню текстів з власної або спорідненої галузей у групах, а також під час написання та редагування власної наукової статті. Презентація результатів наукового дослідження на підсумковій науковій конференції формує навички спілкування з аудиторією, відповіді на питання та критичні зауваження

 

Advanced English for Academic Communication -1

8 кредитів ECTS

Викладач: Василенко І.В,, кандидат філологічних наук, доцент

 

Анотація: Курс покликаний сформувати навички, які дозволять аспірантам вільно комунікувати з міжнародною науковою спільнотою, представляючи свої дослідження в письмовому та усному вигляді.

Одним із завдань курсу є поглиблення навичок критичного аналізу англомовної наукової літератури і оволодіння необхідною граматикою та спеціалізованою лексикою для ефективної і структурованої підготовки огляду літератури (literature review).

Аспіранти зможуть практично оволодіти мовними навичками для підготовки ефективної письмової заявки для участі у міжнародних наукових конференціях (conference proposal, conference abstract) і постерної презентації, покращити свої навички мовлення і письма для підготовки різних видів наукових презентацій (в тому числі короткої презентації – flash presentation), коментуванню даних, відповіді на питання, участі у груповому обговоренні (panel discussion), окрема увага приділятиметься також поведінковим стратегіям під час усних виступів (oral presentation skills).Індивідуальні завдання, підготовані аспірантами, будуть представлені під час підсумкової звітної конференції A LINEA.

 

 
Advanced English for Academic Communication -2

4 кредити ECTS

Викладач: Мазін Д.М., кандидат філологічних наук, доцент.

 

 Анотація: Курс має на меті набуття навичок для підготовки статті для публікації у міжнародному журналі, оволодіти алгоритмом розробки основних елементів наукової статті із використанням необхідного лексичного і граматичного матеріалу за тематикою дослідження.За результатами курсу студенти зможуть коректно і переконливо представляти результати своїх наукових досліджень англійською мовою.

 

Вибіркові навчальні дисципліни блоку: Корективний курс англійської мови, Редагування наукових текстів англійською мовою, Англійська для підготовки проектних пропозицій, Підготовка до міжнародних тестів з англійської мови

 

Цикл професійної підготовки

 

РОЗРОБКА ДИСЕРТАЦІЙНОГО ПРОЕКТУ

3 кредити ECTS

Викладачі: Чала Н.Д., доктор наук з державного управління, доцент, e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Шевченко М.В., доктор медичних наук, e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

 

Анотація курсу: Курс спрямований на формування у PhD-студентів навичок розробки власного дослідження (від ідеї до реалізації). Окрема увага звертається на нормативні та кваліфікаційні вимоги до виконання і оформлення наукового дослідження, типовою структурою дисертаційної роботи та процедурою захисту.

У курсі надається методична і практична підготовка до здійснення дисертаційного дослідження та викладу його результатів, визначення мети і завдань дослідження, його теоретико-методологічних засад і джерельної бази, основних етапів роботи над темою. PhD-студенти розглядатимуть суть і технології наукової роботи, навчатимуться виконувати науковий огляд літератури і здійснювати постановку проблему дисертації.

 

АСПІРАНТСЬКИЙ ДОСЛІДНИЦЬКИЙ СЕМІНАР

4 кредити ECTS

Викладачі: Курило Людмила Ізидорівна, доктор економічних наук, e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Бронікова Світлана Анатоліївна, доктор наук з державного управління, e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

 

Анотація курсу: Дисципліна сприяє формуванню у здобувачів необхідних знань та практичних навичок, для проведення аналітичних досліджень складних комплексних проблем в сфері менеджменту, наукового переосмислення та поглиблення системи управління, ефективного і кваліфікованого самостійного проведення наукових досліджень, вміння оформляти і доносити зрозуміло і недвозначно професійні знання, результати власних наукових досліджень, висновки і пропозиції, як в усній так і письмовій формі, для різної аудиторії, як на національному так і на міжнародному рівні.

 

СИСТЕМНИЙ АНАЛІЗ ТА МОДЕЛЮВАННЯ ДЕРЖАВНИХ РІШЕНЬ

3 ECTS

Викладач: Чала Н.Д., доктор наук з державного управління, доцент, Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

 

Анотація курсу: Дисципліна дає знання з основ системного аналізу та моделювання соціальних процесів при прийнятті державних управлінських рішень. При викладанні дисципліни увага фокусується на

  • вивченні взаємозв’язків та взаємовпливів (формування причинно-наслідкового мислення);
  • правильному спрощенні складних процесів та створенні простих елементів, які легко піддаються управлінню (навички моделювання);
  • вивчення теоретичних підходів щодо створення механізмів та стимулів для досягнення бажаних цілей (дизайн управлінських рішень).

Знання та навички, отримані під час вивчення дисципліни стануть у нагоді для аналітиків, лобістів бізнес-інтересів, державних службовців, policy makers.

 

 

Вибіркові дисципліни

 

МАРКЕТИНГОВИЙ МЕНЕДЖМЕНТ

3 кредити ECTS

Викладач: Ковшова І. О., доктор економічних наук, доцент, e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

 

Анотація курсу: Курс «Маркетинговий менеджмент» дозволяє сформувати систему знань щодо особливостей управління компанією на засадах маркетингу. Основна увага приділяється формуванню наукового світогляду та спеціальних знань з теорії та методології маркетингового менеджменту; набуття вмінь і навичок для здійснення управлінських функцій для забезпечення ефективної діяльності компанії з використанням інноваційного маркетингового інструментарію; формування компетенцій для розробки системи бізнес-процесів маркетингового менеджменту. Дисципліна охоплює повний цикл – від поняття «маркетинговий менеджмент» до аналізу сучасних прогресивних методик визначення ефективності.

Дисципліна «Маркетинговий менеджмент» об’єднує знання, набуті під час вивчення дисциплін «Маркетинг», «Економіка», «Менеджмент» та фокусує їх для формування компетентностей розробки наукової стратегії управління компанією та формування організаційно-економічного механізму для реалізації на практиці відповідно до сучасних трендів.

 

ІННОВАЦІЇ, СУСПІЛЬСТВО, РОЗВИТОК

3 кредити ECTS

Викладач: Пічик Катерина Валеріївна кандидат економічних наук, доцент, e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

 

Анотація курсу: Дисципліна передбачає надання студентам науково-теоретичних знань та практичних навичок з інноваційної діяльності та інноваційних процесів підприємств в сучасних економічних умовах, методологічних основ побудови системи менеджменту інновацій, принципів державного регулювання і розробки інноваційної політики; опанування методів стратегічного управління інноваціями, методів маркетингу, організації, планування і фінансування інноваційної діяльності задля розвитку.

 

ЕКОНОМІЧНИЙ АНАЛІЗ ТА ПРОГНОЗУВАННЯ

3 кредити ECTS

Викладач: Гуменна Олександра Віталіївна, кандидат економічних наук, доцент, e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

 

Анотація курсу: Дисципліна передбачає надання студентам науково-теоретичних знань та практичних навичок прогнозування та аналізу економічних систем та процесів; здобуття грунтовних знань з методики аналітичних досліджень у вирішенні управлінських проблем, формуванні практичних навичок щодо оцінювання досягнутого рівня діяльності економічних суб’єктів, доцільності використання ресурсів, пошуку резервів підвищення ефективності і раціонального управління діяльністю підприємства.

Вивчення цієї дисципліни передбачає формування у студентів здатностей виокремити задачі, що допускають вивчення за допомогою економіко-математичного моделювання, та обґрунтовувати вибір моделей, що підходять для конкретних завдань аналізу та прогнозування.

 

АНАЛІЗ ПОЛІТИКИ В ОХОРОНІ ЗДОРОВ’Я

3 кредити ECTS

Викладач: Юрочко Тетяна Петрівна, кандидат наук з державного управління, e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

 

Анотація курсу: Дисципліна передбачає надання студентам науково-теоретичних знань та практичних навичок з аналізу політики в охороні здоров’я, впливу політики охорони здоров’я на розвиток та діяльність системи охорони здоров’я та здоров’я населення; впливу політичних та економічних сил на політику охорони здоров’я та необхідності організацій та установ охорони здоров’я брати участь у стратегічних державних відносинах для впливу на політику.

Курс зосереджено на питаннях дослідження того, яким чином виробляються та реалізуються політичні рішення в охороні здоров’я. Вивчення цієї дисципліни передбачає формування у студентів здатностей проведення аналізу політики у сфері охорони здоров’я та громадського здоров’я, а також відпрацювати навички дослідження різних етапів політичного процесу.

 

ДОКАЗОВА ПРАКТИКА В ОХОРОНІ ЗДОРОВ’Я

3 кредити ECTS

Викладач: Юрочко Тетяна Петрівна, кандидат наук з державного управління, e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

 

Анотація курсу: Дисципліна передбачає надання студентам науково-теоретичних знань та практичних навичок з аналізу підходів доказової практики, не лише в медицині, а й в управлінні, політиці охорони здоров’я, громадському здоров’ї; пошуку та оцінювання інформації з надійних баз даних та застосування її на практиці. Під час курсу детально розглядаються сучасні вимоги до охорони здоров’я, діяльність якої повинна базуватися на принципах доказовості.

Курс зосереджено на питаннях дослідження, збору, аналізу, узагальнення та інтерпретації наукової інформації, що дозволяє перетворювати результати досліджень в чіткі рекомендації, як для лікарів, так і для управлінців, фахівців громадського здоров'я щодо вирішення проблем організації надання медичної допомоги.

 

ЕКОНОМІКА В ОХОРОНІ ЗДОРОВ’Я

3 кредити ECTS

Викладач: Шевченко Марина Вікторівна, доктор медичних наук, доцент Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

 

Анотація курсу: Навчальна дисципліна передбачає знайомство здобувачів з економікою охорони здоров’я для розуміння функціонування і розвитку цієї сфери. Цією дисципліною передбачено знайомство із закономірностями економічних взаємозв’язків в діяльності системи охорони здоров’я, розуміння впливу держави, споживачів та постачальників медичних послуг на витрати цієї системи, використання основних економічних законів, базових моделей, принципів та методів діяльності системи охорони здоров’я.

Вивчення цієї дисципліни передбачає формування у слухачів знань і навиків самостійного планування і аналізу економічної ситуації в сфері охорони здоров’я на макро- і макрорівнях, різноманітними типами економічного аналізу, якими користуються економісти в галузі охорони здоров’я та їх застосування при вирішенні важливих проблем у політиці та управлінні охороною здоров’я.

 

 

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна