Помилка
  • JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 55

Архів новин 2004 - 2012

 

 

Вступ до НаУКМА: Питання мов

Дата публікації: 08.07.2008, 20:13

Відкрите звернення до Міністра освіти і науки України доктора фізико-математичних наук, професора Івана Олександровича Вакарчука

Відкрите звернення
до Міністра освіти і науки України
доктора фізико-математичних наук,
професора Івана Олександровича Вакарчука

Могилянці! Підписатися під зверненням можна на сайті онлайн-петицій

Шановний пане Міністре!

Всі ми, підписуючи звернення, просимо Вас переглянути та прилюдно спростувати тезу, висунуту на прес-конференції “Особливості вступної кампанії 2008 року”, що відбулася 8 липня 2008 року в прес-центрі Кабінету Міністрів України, а також мудро і зважено залагодити проблему, одним із виявів якої стала Ваша теза.

Як повідомляє Інформаційний портал “Кореспондент.net”, у відповідь на запитання Ви висловилися надміру категорично: мовляв, Міністерство освіти й науки звернеться до Генеральної прокуратури, якщо Адміністрація НаУКМА й далі провадитиме осібну політику щодо вступних випробувань. До того ж, згадано вимогу: дозволити абітурієнтам складати вступні іспити тією мовою, якою вони отримали освіту.

Нам видається неприйнятним і навіть принизливим для Міністерства освіти і науки України таке очевидне поширення горезвісних політичних "мовних ігор", які й так набили оскомину всім, хто має хоч трохи здорового глузду, на ситуацію зі Вступом до НаУКМА.

Міністерство вже завдало клопотів Приймальній комісії НаУКМА жорсткою позицією щодо зовнішнього тестування абітурієнтів, оскільки змусило перебудовувати традиційну (а для України – новаторську) та бездоганно налагоджену систему Вступного тестування НаУКМА, яка забезпечує дотепер недоступний для всіх решта вищих навчальних закладів (за винятком екс-філій НаУКМА) рівень об’єктивного оцінення знань вступників, а заразом унеможливлює щонайменші прояви корупції і під час вступу, і під час подальшого навчання в НаУКМА.

Як відомо, НаУКМА має дві робочі мови: українську та англійську. Очевидно, що Могилянці, як і всі освічені люди, не згірш послуговуються іншими іноземними мовами – залежно від особистих потреб та наукових чи бізнесових інтересів. І згадані робочі мови – не обмеження, а основа, завдяки якій виникає плідна міжмовна та міжкультурна взаємодія, постають умови для розвитку власної індивідуальності та притаманного Європі плюралізму мислення.

Кажуть, що вчиш – за плечима не носити. І вступники, які в школі вивчали мови, відмінні від робочих мов НаУКМА, матимуть найкращі в Україні умови для реалізації та розвитку цих знань – після того, як засвідчать бажання та змогу долучитися до складу спудеїв НаУКМА та вшанують традиції Відродженої Академії, серед яких – і загадану двомовність. Для них вступ до НаУКМА стане не просто перевіркою наявних знань, а ще й вагомим стимулом до здобування знань нових – передусім мовної компетенції. Повірте, це вже також традиція.

Належати до спудеїв НаУКМА – це не просто належати до списків студентів. Така належність означає вміти, а головне хотіти порозумітися з іншими Могилянцями, яких із кожним роком стає дедалі більше. Закликаємо до порозуміння і Вас, Іване Олександровичу!

Систему тестування, яку Міністерство щойно починає запроваджувати по всій Україні, НаУКМА вивчає і вдосконалює вже 15 років. Ми дуже хочемо, аби політика оновлення системи освіти України, яку веде Міністерство під Вашим керівництвом, не перекреслила нашої традиції, бо ж і в ній ця політика має витоки.

Ми не висуваємо ультиматумів, не вимагаємо неможливого. Ми просимо приділити особливу увагу справі порозуміння та стратегічної співпраці з нашою Alma Mater, бо впевнені: Академія варта такого ставлення.

Ми віримо, що виважена та гнучка співпраця дозволить не лише удосконалити наявні механізми вступу до НаУКМА згідно з нашими традиціями та сучасними вимогами Міністерства, але й допоможе всім нам краще засвоїти досвід подолання перешкод на шляху до справді об’єктивного оцінення знань та повного подолання корупції у сфері освіти та науки.

Щиро впевнені у Вашій прихильності та далекоглядності,

спудеї Національного університету “Києво-Могилянська академія” –
студенти, викладачі, працівники та прихильники справи відродження та розвитку
чотирьохсотлітніх традицій Києво-Могилянської Академії

Текст звернення:
Микола Ковальчук (маґістр філології НаУКМА, випускник 2008 року),
Дарія Орлова (маґістр політології НаУКМА, випускниця 2008 року)

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна