Помилка
  • JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 55

Архів новин 2004 - 2012

 

 

Новини від президента НаУКМА

Дата публікації: 01.10.2008, 17:48

Про останні відрядження, підписані угоди, досягнуті домовленості у бліц-інтерв`ю з президентом НаУКМА С.М.Квітом

Початок нового навчального року видався для Президента Могилянки С.М. Квіта дуже насиченим. Докладніше про останні відрядження, підписані угоди, досягнуті домовленості – у розповіді Сергія Мироновича.

- Дійсно, вересень був насичений поїздками. Хронологічно це виглядало так: з делегацією НаУКМА я відвідав Форум видавців у Львові, потім – Гельсінкський університет (Фінляндія) і, нарешті, у Криму взяв участь у «Артеківських читаннях» - міжнародному освітньому форумі, який проводиться у знаменитому дитячому таборі.

На Форумі видавців у Львові делегація НаУКМА брала участь у чотирьох презентаціях. Наш Видавничий Дім «Києво-Могилянська академія» був дуже гідно представлений на цьогорічному Форумі (докладніше про участь НаУКМА у Форумі видавців – у інтерв’ю з директором Видавничого Дому «КМА» п. В.Соловйовою). Крім того,  провели дуже корисні перемовини з представниками Львівського національного університету ім. Івана Франка та Українського католицького університету щодо проекту університетської автономії, у якому ми всі є активними учасниками.

Під час мого відрядження до Гельсинки (Фінляндія) була підписана міжуніверситетська угода між НаУКМА та Гельсінкським університетом (University of Helsinki). Наші фінські колеги відкривають спеціальну програму з українознавства і дуже зацікавлені у співпраці. Справа в тому, що вони мають багато бажаючих вивчати українську мову, культуру і сучасну політику. На сьогоднішній день зголосилося 36 аплікантів. Там же відбувся відкритий українознавчий семінар, присвячений сучасному стану справ в нашій економіці, політиці, також важливим історичним питанням – Голодомору, визвольним рухам, включно з УПА. Моя доповідь була присвячена ролі та місцю університету в епоху глобалізації.

Нарешті, дуже цікавими і результативними були зустрічі з представниками CIMO – міжнародної організації, яка займається фінансуванням академічних обмінів. Така співпраця для нас дуже актуальна зокрема з огляду на відкриття в НаУКМА Докторської школи (її презентація відбудеться 6 жовтня). Ми запланували на травень наступного року у Гельсинки конференцію, присвячену проблемам реформування вищої освіти в Україні.

На «Артеківських діалогах» (а це дуже престижне зібрання, на яке з’їхалися представники не лише університетів з різних країн, а й громадських організацій, фондів, експерти в галузі освіти) я мав два виступи. Один з них – на пленарному засіданні – був присвячений проблемі зовнішнього незалежного оцінювання (тестування). У цьому питанні НаУКМА має чітку позицію, базовану на нашому 17-річному досвіді проведення вступних тестувань. Цей виступ викликав велике зацікавлення: після виступу ми ще більше години спілкувалися з учасниками засідання.
З приємністю хочу згадати і презентацію  рейтингу українських ВНЗ  «Компас», проведеного за підтримки Фонду Ріната Ахметова «Розвиток України». У рейтинзі, який оцінював вітчизняні ВНЗ за рівнем задоволеності працедавців та випускників, Могилянка посіла друге місце.

 

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна