Помилка
  • JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 55

Архів новин 2004 - 2012

 

 

«Оцінка потреб України в післяаварійний період»

Дата публікації: 28.11.2008, 10:49

Оприлюднено звіт, який містить комплекс рекомендацій, спрямованих на сприяння усуненню наслідків розливу нафтопродуктів у Керчинській протоці. Участь у підготовці звіту брали і екологи НаУКМА

19 листопада 2008 року Програмою ООН з навколишнього середовища та Європейською Комісією було представлено звіт, у якому наголошується на необхідності очищення забрудненого мазутом узбережжя України через рік після серйозної аварії, що сталася у Керченській протоці. 

Над звітом працювала і група студентів НаУКМА під керівництвом старшого викладача кафедри екології Олени Маслюківської. Група провела оцінку економічних збитків, завданих розливом нафти у вигляді прямих збитків, а також втрат пов’язаних із впливом на основні галузі економіки: рибальство та туризм.

До групи увійшли студенти-екологи  бакалаврської та маґістерської програми НаУКМА: Ганна Скіданова (МП-2008), Мар’яна Ваколюк  (МП-2008), Олена Чайчук (МП-2008), Галина Будинкевич (МП-2009), Олександр Гнатишин (Екологія-2009), Сергій Грищенко (МП-2009), Ганна Даниленко (Екологія-2009), Юлія Гуменюк (МП-2010), Наталя Коломієць (МП-2010).
Анна Корнієнко (МП-2007) та Анна Вільде (МП-2009) допомагали із проведенням попередніх досліджень. Асистентом для всіх груп команди експертів Програми охорони довкілля ООН була аспірантка НаУКМА Ірина Миронова (МП-2005).

У детальному звіті міститься низка рекомендацій щодо вдосконалення готовності до можливих розливів нафтопродуктів в Україні та реагування на такі ситуації. Ці рекомендації особливо спрямовані на посилення стратегічного курсу, планування на випадок надзвичайних ситуацій, покращення управління інформацією, моніторингу та оцінки стану довкілля, а також вдосконалення організації збору та знищення відходів.

Дослідження, проведені на морі та узбережжі, показали, що незважаючи на низьку токсичність нафтопродуктів, які потрапили у воду, негайний вплив на оточуючу морську флору, фауну та прибережні біологічні види був дуже значним. Подальша присутність нафтопродуктів продовжуватиме завдавати фізичної шкоди увесь час, поки судно, що є джерелом забруднення, не буде прибрано з морського дна. Повне усунення значних кількостей забрудненого мазутом прибережного матеріалу уздовж Керченської протоки має стати пріоритетним завданням для усунення ризиків для живої природи та добробуту людей.

У звіті зазначається, що на додаток до бюджетних витрат на усунення наслідків розливу нафтопродуктів, регіон продовжує потерпати від значних економічних збитків, яких зазнали дві основні галузі: туризм і рибальство.

Що стосується інституційної можливості України реагувати на екологічні катастрофи, то, відповідно до звіту, не зважаючи на високий рівень спроможності багатьох державних структур, краща координація подолання наслідків надзвичайної ситуації могла би підвищити якість відновлення. Розробка планів на випадок надзвичайних ситуацій на різних урядових рівнях відповідно до кращих міжнародних практик є однією з головних рекомендацій звіту.

Допомога двосторонніх і багатосторонніх донорських організацій у цій сфері не лише сприятиме вдосконаленню здійснення заходів з охорони довкілля у межах територіальних вод України, але також може мати позитивні наслідки у ширшому регіональному контексті.

Повний текст звіту (англійською мовою): http://postconflict.unep.ch/publications/ukraine_pdna.pdf
Основні положення звіту (українською мовою): http://postconflict.unep.ch/publications/ukraine_pdna_es_UKR.pdf

Додаткова інформація щодо проекту:Олена Маслюківська: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна