Помилка
  • JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 55

Архів новин 2004 - 2012

 

 

«Електронна бібліотека України: створення Центрів знань в університетах України»

Дата публікації: 22.01.2009, 17:53

Презентація проекту відбудеться 26 січня в НаУКМА в приміщенні Бібліотеки Тетяни та Омеляна Антоновичів

26 січня о 12.00 в приміщенні Бібліотеки Антоновичів Національного університету «Києво-Могилянська академія» (вул. Сковороди, 2) відбудеться презентація унікального проекту «Електронна бібліотека України: створення Центрів знань в університетах України».

Великий міжнародний проект, аналогів якому в Україні немає, об’єднав, окрім Києво-Могилянської академії та Києво-Могилянської Фундації Америки, ще Всеукраїнську асоціацію «Інформатіо-Консорціум», Харківський національний університет ім. В. Каразіна, Чернівецький національний університет ім. Ю.Федьковича та Нортвестерн Університет (США).

Цей проект є відкритим, до нього можуть долучитися всі університети України (планується, що вже цього року до нього зможуть долучитися 3-5 українських вишів і по 5-7 наступних три роки), та співфінансується Агентством з міжнародного розвитку США (USAID).

Мета проекту — інтеграція української академічної спільноти до світової науки, подолання відірваності від світового наукового контексту. Адже загальновідомо, що в сучасному світі  не може існувати окремо взята «вітчизняна наука» (термін, залишений нам у спадок  ще радянською системою) – вона має творитися на тлі науки світової. Важливо також, що система обміну інформацією між Україною та світовою академічною громадою буде двонаправленою: передбачає  не лише використання  світових інформаційних наукових ресурсів, але й створення та розповсюдження власних наукових здобутків учених України через об’єднану систему університетських репозитаріїв (відкритих електронних архівів) та відкритих електронних журналів.

Cтворення Центрів знань як ресурсних, інформаційних та тренінгових центрів має стати інструментом вирішення цих завдань. Ще одне завдання Центрів – подолання проблеми низької якості наукових досліджень та університетської освіти. Маючи можливість вільного виходу у «широкий науковий світ», обміну інформацією, думками, поглядами, наші студенти та науковці матимуть змогу співставити рівень своїх досліджень, рівень їх актуальності зі світовим контекстом.

Центри забезпечать доступ до найважливішого ядра (Core) світових інформаційних ресурсів, що покриють всі галузі знань (наука, техніка, медицина, соціальні та гуманітарні науки):  Бази даних EBSCO; Електронні журнали видавництв Elsevier, Springer, Oxford University Press, Emerald (E-Management Xtra), Institute of Physics, JSTOR, Association for Computing Machinery, Nature Publishing Group та інші. Планується також  створити портал управління е-ресурсами.

Програма презентації:
12:00 – урочиста церемонія відкриття проекту за участю Міністра освіти і науки України І.Вакарчука, Міністра культури і туризму В.Вовкуна, Голови Комітету з питань науки та освіти ВР України В.Полохала, Надзвичайного та Повноважного Посла США в Україні Уільяма Тейлора, президента НаУКМА С.Квіта, директора Місії USAID Яніни Ярузельські, президента Києво-Могилянської Фундації Америки Марти Фаріон.
12:45-13:15 – питання та відповіді журналістам.
13:15-13:40 – фуршет.

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна