Помилка
  • JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 55

Архів новин 2004 - 2012

 

 

«Фундаментальні методи дослідження у клітинній біології ссавців»

Дата публікації: 27.01.2009, 15:40

25 січня на базі факультету природничих наук НаУКМА розпочала роботу Міжнародна школа з клітинної біології для молодих вчених

З 25 січня по 1 лютого в Національному університеті «Києво-Могилянська академія» працює Міжнародна школа з клітинної біології для молодих вчених «Фундаментальні методи дослідження у клітинній біології ссавців». Це перша в практиці FEBS (the Foundation of European Biochemical Society) Школа, що проводиться у вищому навчальному закладі, а не на базі науково-дослідного інституту.

Школа проводиться за участі трьох сторін – лабораторії генетики та клітинної біології кафедри біології НаУКМА (керівник – кандидат біологічних наук, старший науковий співробітник  Антонюк М. З.), відділу сигнальних систем клітини Інституту молекулярної біології та генетики НАНУ (зав. відділом  - доктор біологічних наук, проф. Філоненко В. В.) та London College University (Prof. Ivan Gout).

Головною метою Школи є підвищення кваліфікації молодих дослідників, які працюють у галузі клітинної біології, як у теоретичних, так і у практичних аспектах цього напрямку експериментальної біології. Лекції та практичні побудовані так, щоб студенти у лабораторії, на практичних заняттях відпрацьовували теорію, засвоєну в аудиторії. Після курсів вони зможуть самостійно вдосконалювати та розширювати свої вміння.

Лекції читають науковці із Великобританії, Німеччини, Нідерландів США, Греції, Росії, а також України. Всього на курсах прочитають свої лекції 11 професорів та докторів – фахівців із клітинної біології. Практичні заняття проводять кандидати наук із Інституту молекулярної біології та генетики НАНУ.
Слухачі Школи: маґістри, аспіранти та молоді спеціалісти без наукового ступеня зі Швеції, Австрії, Туреччини, Киргизії, Латвії, Молдови, Вірменії, Росії та Білорусі.

Ключові питання, які будуть розглядатися протягом роботи школи: нокаут генів та експресія клітинних протеїнів, біохімічні аналізи результатів експресії in vitro, встановлення субклітинної локалізації протеїнів з застосуванням імунофлюоресцентного мікроскопа. Головну мету буде реалізовано через опанування експериментальних прийомів та методів такого вмісту:
а) збереження клітини ссавців та маніпулювання ними за умов різних експериментальних станів (стимуляція мітогенів, реакція на клітинні стреси, головні інгібітори трансдукції сигналів);
б) транзієнтна трансфекція та створення стабільних клітинних ліній, що експресують білок дикого типу та мутантний протеїн;
в) використання специфічних siRNA для нокаутування генів, які експресуються у певні клітинні протеїни;
г) імунопреципітація протеїнів, що їх експресія контролюється екзогенно (наприклад, пухлинний супресор PTEN), та їх аналіз за допомогою біохімічних методів (Western-блот, кіназний аналіз in vitro, аналіз пост-трансляційних модифікацій з використанням сайт-спрямованих антитіл;
д) імунофлуоресцентний аналіз субклітинної локалізації протеїнів, які експресуються стабильно чи тимчасово.

Навчальний курс складається 11 лекцій та 12 практичних занять.

Лекції є публічними. Проходять вони у 1 корпусі НаУКМА, ауд. 333. Початок о 9:00

Проведення Міжнародної школи  з клітинної біології для молодих вчених «Фундаментальні методи дослідження у клітинній біології ссавців» стало можливе за підтримки партнерів проекту:
Fermentas, Lituania (представник в Україні — БіоЛабТех) біотехнологічні продукти, реактиви
Leica, Germany. Представництво в Україні — фірма Інтеро. Мікроскопія
Eppendorf, лабораторне обладнання. Представництво — Helena scientific.
Millipore, системи очищення води
Bio-rad, лабораторне обладнання
Миранда — лабораторні меблі, хімічні реактиви
Sigma-Adrich, хімічні реактиви
Fisher scientific, хімічні реактиви
ProGen, хімічні реактиви, лабораторний посуд.

Розклад Школи - у доданих матеріалах.

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна