Помилка
  • JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 55

Архів новин 2004 - 2012

 

 

Дата публікації: 19.02.2009, 12:50

10 лютого в Музеї мистецтва ім. Богдана і Варвари Ханенків відбулося відкриття персональної виставки Ольги Петрової, доктора філософських наук, професора кафедри культурології НаУКМА

Виставка "Французька провінція" народилася із любові, вдячності та захоплення благородною красою людей та Прованса.

У 2007 році Ольга Петрова з чоловіком на запрошення живописця Ірини Вишеславської мали змогу детальніше ознайомитись із музеями, містами та гірськими краєвидами Півдня Франції.

Актор "Французької провінції" з того покоління, яке у 70-80 рр. (XX ст.) повною мірою відчуло утиски ідеологічного диктату, в тому числі відсутність права бачити Європу, інші краї. 90-і роки принесли свободу, якою кожен скористався у свій спосіб.

Ольга Петрова –  мандрівник із мольбертом. Індія, Іспанія, пустеля Єгипту, присмеркова тональність Лондону, вишукана делікатність Японії – все лягає на полотно. За власним визначенням автора: "Це є подоланням комплексу географічної меншовартості покоління та особистої біографії."
Те, що здавалося завжди лишиться текстом з історії мистецтва, постало в реальних об'ємах Колізея, Собора св.Петра, в архітектурі Гауді, в полотнах уславлених музеїв Європи. Смак свободи надихає до інтенсивної праці. Саме тому, як і попередні живописні серії, "Французька провінція" – суцільна енергія.

У бажанні створити узагальнений образ французької провінції О.Петрова до пейзажних композицій долучила культурологічну складову, а саме полотна, що є рефлексією на красу сяючих вітражів. Полотна "Світло" та чотири вертикальних композиції на біблійні теми надали живописній сюїті змістовного збагачення та визначеності. Дійсно, чи можна уявити Францію без її готики?

Ця частина циклу не відбулася б без художнього потрясіння, пережитого у гірському "Соборі Богородиці біля джерел" – маловідомому пам'ятнику ХІІ століття.
Образ Юди, написаний Ольгою Петровою під впливом фресок XV століття цього храму, своїм трагізмом контрастує із пейзажною сюїтою та водночас надає всій серії полотен дуалістичної глибини та значущості.

Живописний цикл завершено досить екстравагантно – портретом оголеного Пабло Пікассо, що відпочиває на пляжі в Антібах. Там він бував із дружиною Жаклін. Сьогодні в Антібах є музей Пікассо. "Коли їдеш в Антіби, то, зрозуміло, що із візитом до великого авангардиста XX століття" – говорить Ольга Петрова.

Серія "Французька провінція" – синтез географічних, пейзажних вражень автора у поєднанні із культурологічними рефлексіями та активною експресією пензля. Полотна – втілення чарівного світу, в якому за бога править колір.

У матеріалі "Французька провінція" в Києві" Світлани АГРЕСТ-КОРОТКОВОЇ у Всеукраїнській газеті "День" (№22, середа, 11 лютого 2009) читайте інтерв'ю із завідувачкою відділу західноєвропейського мистецтва Музею мистецтв ім. Богдана та Варвари Ханенків Олена Живкова про виставку Ольги Петрової. (http://www.www.day.kiev.ua/264287).

Виставка  триватиме до 25 лютого у Музеї мистецтв ім. Богдана і Варвари Ханенків.

 

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна