Помилка
  • JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 55

Архів новин 2004 - 2012

 

 

Розмова з Ю. Ґордером у Могилянці на шпальтах Дзеркала тижня

Дата публікації: 12.10.2009, 10:42

У свіжому номері тижневика «Дзеркало тижня» читайте розмову Д. Дроздовського з відомим норвезьким письменником Юстейном Ґордером

У свіжому номері Всеукраїнського тижневика "Дзеркало тижня" (№ 38 (766), 10-16 жовтня 2009) опубліковано інтерв'ю Д. Дроздовського з відомим норвезьким письменником Юстейном Ґордером, який у вересні цього року побував у Києво-Могиляньскій академії, зустрівся з її студентами та викладачами.

"Юстейн Ґордер (Jostein Gaarder) — велика дитина... Та аж ніяк не L’enfant terrible. Це людина природи, письменник, який неймовірно точно відчуває світ, позаяк і досі не розучився спілкуватися з природою. Його романи — це спроба альтернативного погляду на світ, якщо хочете — «незіпсутого» природного дитячого погляду… І природа віддячує йому джерелами енергії, що дають можливість писати. В Україні виходить уже п’ятий роман пана Ґордера. В усіх романах дія розгортається навколо таємниці, яку герой має не те що розшифрувати, а… пригадати. Саме процес пригадування набуває екзистенційної форми: від пригадування залежить доля людини. Лист батька, якого вже немає на світі, до сина може набувати трансцендентного виміру, слова перетворюються на знаки пам’яті, знаки минулого, знаки роду. Пам’ять у дзеркалі пантеїзму — ось що приваблює в романах цього норвезького майстра. Допоки людина здатна відчувати іншу людину через магію слова, існуватиме і світ..."

Повну версію матеріалу читайте на сайті "Дзеркала тижня": http://www.dt.ua/3000/3680/67410/

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна