Помилка
  • JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 55

Архів новин 2004 - 2012

 

 

«Дбаєте про себе» означає «дбаєте про ближнього»!

Дата публікації: 05.11.2009, 15:41

Ірена Грига, кандидат медичних наук, керівник Школи охорони здоров’я Києво-Могилянської академії про епідемію грипу та ГРВІ і дії ШОЗ НАУКМА, щодо запобігання епідемії ще у вересні 2009 року

Ірена Грига, кандидат медичних наук, керівник Школи охорони здоров’я НаУКМА,

5 листопада 2009 р.


Ситуація в  Україні, що склалася в зв’язку з  розгортанням сезонної епідемії грипу та гострих респіраторних вірусних інфекцій відрізняється від спостережуваної в попередні роки.

Йдеться НЕ про динаміку захворюваності та смертності, унікальність клінічної картини, ускладнення чи причини смертності. Зовсім ні. Ті самі біль у горлі, нежить, кашель, головний біль, підвищення температури, озноб, біль у тілі, слабкість, рідше - блювання і діарея. Ті самі найчастіші ускладнення – запалення легенів. Ті самі випадки смертності.
Більшість людей  завжди спокійно ставилась до нежиті, болю в горлі, кашлю. Всім відомі лікувальні заходи: пити чаї, лежати… В принципі – все… Більшість з нас пили чаї на роботі…
Ситуація нічим  не відрізняється від попередніх років, якщо говорити також про готовність українського суспільства до епідемії з точки зору застосованих (щеплення) чи наявних профілактичних засобів: протигрипозні вакцини є, щоправда, вакцини, специфічної для вірусу А/H1N1 (він же вірус «свинячого» грипу), нема в Україні. Не завезли таку вакцину. Тим не менш, щеплення від, так би мовити, «сезонного» грипу – серйозний захист, адже, варто повторити, що епідемія є наслідком поширення різних штамів вірусу. Хоча ставлення населення до щеплення у нас швидше негативне…
Ситуація не є унікальною і з точки зору наявності лікувальних засобів. Чи не єдиним препаратом з доведеною ефективністю для лікування грипу (А, В, «свинячого» в тому числі) є Tamiflu (Oseltamivir). Використовувати його варто за умови важкого перебігу захворювання на грип, тобто в стаціонарі. В аптеках його і не повинно бути. Нині його починають закуповувати та завозити до Україні. Ефективність решти препаратів для профілактики чи лікування грипу не доведена.

Щороку під  час поширення епідемії оголошується карантин, адже головний шлях передачі вірусу – повітряно-крапельний. Вірус може передаватись також контактним шляхом (хворий чхнув в долоню чи потер носа, потім потиснув вам руку, потім ви потерли око чи ніс, і - заразились…) При скупченні людей вірус швидко поширюється. Це – прописні істини. 

Щоразу під  час епідемії рекомендують уникати  людних місць, частіше мити руки, провітрювати приміщення, зволожувати повітря, носити маски в місцях скупчень людей. Добре відомо, що хворий повинен носити маску, аби захистити оточуючих. А от здорові люди, які використовують маски, не стовідсотково застраховані від зараження… До речі, маска робиться елементарно: з 6 шарів бинта чи марлі… Її треба міняти, прати та прасувати. 
То чим же так суттєво відрізняється  сезонна епідемічна ситуація щодо грипу та гострих респіраторних вірусних інфекцій 2009 року? Панікою. Чи ми колись бачили, щоб люди ходили по вулицях у масках? Мені не доводилось. Адже вірус гине на холоді та розмножується в теплі. Утримаюсь від коментарів. Велика політика – сфера компетенції інших. Шкода народ за його невігластво. Але явища масового психозу – добре відомий феномен.

***

Університет – науковий та навчальний заклад. Звісно, Школа охорони здоров’я НаУКМА, як один з підрозділів університету слідує цій логіці, а також готова інформувати громадськість, передусім професійну, про можливі небезпеки. 

Ще 16-18 вересня 2009 року за ініціативи пана Деніела Григорчука, професора епідеміології Іллінойського університету в Чікаго (University of Illinois at Chicago) та за підтримки Міжнародного Центру Фогарті Національного інституту охорони здоров’я США (Fogarty International Center of US National Institute of Health) в Києві було проведено міжнародну конференцію. 

Тема першого дня конференції, що проходила на базі Інституту медицини праці Академії медичних наук України була такою: «Пандемія грипу H1N1: міжнародні підходи до підготовки системи охорони здоров’я» (The H1N1 Influenza Pandemic:International Approaches to Public Health Preparedness). Співорганізаторами першого дня конференції були Міністерство охорони здоров’я України та Школа охорони здоров’я (ШОЗ) Києво-Могилянської академії. Міжнародні та вітчизняні експерти обговорили підходи до боротьби з епідемією грипу, викликаного вірусом H1N1. Для участі у конференції було запрошено всіх відповідальних за підготовку до епідемії представників державних структур та науково-дослідних установ. Тож, уже у вересні можна було підготуватись до викликів, пов’язаних з очікуваною появою нового вірусу грипу.

Темою другого-третього днів конференції був «Розвиток освітнього та дослідницького потенціалу нових Шкіл охорони здоров’я». Захід проводився на базі ШОЗ НаУКМА за участі представників новостворених шкіл з Грузії, Росії, Молдови, Білорусі, а також Національного університету ім.О.О.Богомольця та НМАПО ім. П.Л.Шупика, міжнародних експертів. Метою конференції було обговорення та планування можливої інтеграції знань та ресурсів для освіти, досліджень та державної політики в сфері охорони здоров’я, спрямованих, зокрема, на підготовку до епідемії грипу, а також відпрацювання механізмів подальшого співробітництва. 

Буквально на півдня до учасників конференції приєднався новообраний президент Шкіл охорони здоров’я європейського регіону Антуан Флохолт, який ще навесні розпочинав ангажувати нас (ШОЗ НаУКМА) до участі у мультицентровому когортному європейському дослідженні пандемій гриппу. І навіть велику суму для нашої (України) участі знайшов: 50 тис. євро. Проте сума виявилась замала. А держава Україна не має культури проведення епідеміологічних досліджень/адекватного епіднагляду. Тест-системи з’являються, коли з’являються хворі. І препарати будуть закуповуватись для профілактики та лікування грипу ті, ефективність яких не доведено. Та й взагалі всім давно відомо, що Міністерство охорони здоров’я в нас є радше «Міністерством хвороб».

***

Замість висновків. Щеплення проти грипу зробити не пізно. Щеплення проти «свинячого» грипу неможливе, бо вакцини нема в Україні. Нічого страшного чи неймовірного не відбувається. Сезонний спалах респіраторних вірусних інфекцій – звична річ. Лишаймось вдома у разі виникнення перших симптомів. Пошкодуймо лікарів: вони не прищеплені проти H1N1 точно (нема ж вакцини в Україні! Ніхто про це не подбав!) Вдягаймо маски, якщо викликатимемо лікарів! На вулицях та по пустих коридорах в масках ходити – не обґрунтовано. І останнє. Шановні журналісти! Розумію, що ваш хліб важкий! Проте не варто висвітлювати кожен випадок смерті від пневмонії! Непотрібно сіяти паніку та відчай! Люди і так налякані.

Школа охорони здоров’я (ШОЗ) НаУКМА – перша та єдина Школа охорони здоров’я в Україні, а також єдина з подібних шкіл на пострадянському просторі, що заснована на принципі міждисциплінарного підходу. Місією Школи є відповідати на потреби суспільства щодо покращення здоров’я населення та трансформації галузі через підготовку фахівців, забезпечення високої якості навчання, досліджень та експертних послуг. ШОЗ є членом Європейської асоціації шкіл охорони здоров’я (ASPHER). Головними партнерами ШОЗ є Маастріхтський університет (Нідерланди), компанія Strategic Сonsulting Group, Іллінойський університет м. Чикаго (США), Лондонська школа гігієни і тропічної медицини, Швейцарський інститут тропічної медицини.

З 2008 року Школа охорони здоров’я в рамках маґістерської програми «Менеджмент організацій» пропонує спеціалізації: Менеджмент в охороні здоров’я (Health Care Management, HCM), Охорона громадського здоров’я (Master in Public Health, MPH), а з 2009 року нову – Управління в охороні здоров’я для керівників (Health Care Management for Executives, HCME) спільно з компанією Strategic Consulting Group. З 2008 року діє докторська програма PhD Управління в охороні здоров’я (Health Administration).

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна