Помилка
  • JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 55

Архів новин 2004 - 2012

 

 

Партнер НаУКМА про загрозу самостійності українських університетів

Дата публікації: 26.05.2010, 19:48

СБУ вчинила спробу тиснути на керівництво Українського Католицького Університету

Ректор Українського Католицького Університету отець Борис Ґудзяк оприлюднив Меморандум «Про відвідини УКУ представником Служби безпеки України».

У цьому документі отець Борис описує свою розмову зі співробітником СБУ, який мав на меті переконати ректора у необхідності застереження студентів від можливих «протиправних дій політичного характеру». На засвідчення своєї згоди з цією «рекомендацією» Борис Ґудзяк мав поставити свій підпис під іменним листом від керівництва СБУ.

Ректор УКУ отець Борис Ґудзяк не погодився з необхідністю непублічно втручатися в громадську активність студентства і відмовився підписувати пропонований йому закритий лист: «Ми не можемо погодитися з підходом, де обговорення громадянської активності студентства має відбуватися в непублічний спосіб і з чужого голосу. Висловлення лояльності з такими методами може сіяти тільки підозру, а не будувати довіру. Без такої довіри справжній процес навчання і виховання неможливий. УКУ є автономною інтелектуальною спільнотою, яка може розрізнити, де проходить межа між вихованням у громадянській свободі та політичним тиском і маніпулятивними технологіями».

Подія набула великого розголосу в Україні та за її межами і потребує належного осмислення кожним.

«Найбільшою нашою цінністю  є життя, і ніхто не має права у нас його забирати. Другою є гідність. Не даваймо її у себе нікому забирати, дозволяючи вписувати себе у підозрілі схеми співпраці з владою чи опозицією на хисткій моральній базі.  Пам'ятаймо: уряди приходять і відходять – нам же з Вами у цій країні жити.»

Ярослав Грицак, «Нотатки про їх порядки», 25 травня 2010

«…скільки ще митарств треба нам перейти, щоб переконатися, що давня радянська модель упокорення ректорів університетів з допомогою короткої вуздечки узалежнення є рудиментом тоталітарної епохи, з якою ми буцімто розпрощалися? З цією моделлю не те що в Болонську систему не втиснешся – з нею ми виглядаємо доісторичними рептиліями, що вигулькнули раптом посеред сучасного аква-парку. Тому якщо цю модель ми так дбайливо зберігаємо, то чи варто дивуватися, що повертається до нас і сама доісторична епоха?»

Мирослав Маринович, «Важливий прецедент, створений ректором УКУ», 25 травня 2010

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна