Помилка
  • JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 55

Архів новин 2004 - 2012

 

 

Мазепіана

Дата публікації: 14.10.2010, 18:19

18 жовтня в Могилянці відбудеться відкриття експозиції «Мазепіана» – матеріали Музею НаУКМА та приватної колекції відомого київського дослідника-краєзнавця Віктора Киркевича

З 14 жовтня в рамках святкування 395-ліття Києво-Могилянської Академії та в межах проведення Міжнародної наукової конференції «Ad fontes» (до 300-річчя Бендерської конституції Пилипа Орлика) Музей української звитяги НаУКМА пропонує ознайомитися з розширеною експозицією «Мазепіана» — демонстрація власних матеріалів Музею та матеріалів із приватної колекції відомого київського дослідника-краєзнавця Віктора Киркевича.

Віктор Киркевич – український краєзнавець, автор понад 400 статей та 22 книг з історії Києва і України, а також путівників, туристичних карт, досліджень та статей. У своїх роботах він висвітлює та досліджує історію, культуру та високу духовність України. Потягом багатьох років успішно працює на ниві української культури та духовності., допомагав створювати музеї; брав участь у понад 50 виставках у різних містах України та за кордоном, мав 18 персональних виставок. Величезна колекція Віктора Киркевича містить: поштівки та листівки, книги, журнали та газети, гравюри та твори живопису, твори декоративно-ужиткового мистецтва та предмети побуту тощо. Більшість експонатів колекції  існує в обмеженій  кількості примірників, а декілька десятків у єдиному. Протягом кількох останніх років Віктор Киркевич намагається передати свою колекцію державі для створення у місті Києві Музею історії державотворення та незалежності України. Багато років по усьому світу збирає усе, що має відношення до Шведсько-українських дипломатичних відношень, постатей його улюблених героїв І.Мазепи та Карла ХІІ та їх оточення. Це зібрання демонструвалася на виставках у Льончопінгу (Швеція) та Нью-Йорку (США).

На виставці, що демонструватиметься в стінах Могилянського Музею демонструватимуться фрагменти цієї колекції: образ Івана Мазепи у світовій художній літературі та образотворчому мистецтві; поштівки на тему Мазепіани; видання наукових студій над Мазепинською епохою, починаючи від Вольтера і до сьогоднішнього дня.

Виставка працюватиме щодня з 14 жовтня по 10 листопада 2010 р.( крім суботи та неділі) з 10:00 до 17:00.
Урочисте відкриття виставки відбудеться 18 жовтня о 16:00 в приміщенні Музею НаУКМА за адресою: вул. Г. Сковороди, 2.
Довідки за тел.: 425 6055,  Люта Тетяна, к.і.н., Директор Музею НаУКМА.

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна