Помилка
  • JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 55

Архів новин 2004 - 2012

 

 

Благодійний проект «Реставрація»

Дата публікації: 09.11.2010, 13:12

Збір коштів на збереження та реставрацію комплексу історико-архітектурних будівель XVIІ-XIX століть, розташованих на території НаУКМА

На території найстарішого університету України – Києво-Могилянської академії – розташований комплекс (11 пам’яток XVIІ-XIX століть)  історико-архітектурних будівель.  Серед них дві діючі церкви, в окремих спорудах розміщуються навчальні аудиторії, зали наукової бібліотеки, художні галереї. Вони відкриті для доступу всіх охочих, тут проводяться екскурсії, мистецькі імпрези, конференції тощо.

Ставлячи собі за мету стати університетом європейського рівня (досягнути європейського рівня якості освіти, провадити конкурентоспроможні наукові дослідження і готувати висококласних фахівців) ми розуміємо, що цього неможливо досягнути без розбудови та осучаснення матеріальної бази.

На жаль, стан університетського містечка на Подолі, розташованого в історичному центрі Києва,  вже не дає можливостей для розвитку. І йдеться не лише про фізичний брак вільних територій, а й про незадовільний, іноді – аварійний стан приміщень, більшість з яких старша за століття.  З часу відродження КМА, університет фактично самотужки утримує ці будівлі, за можливості їх ремонтує і реставрує. Так у 1996-97 рр. були укріплені перекриття та баня Благовіщенської церкви Староакадеміного корпусу. У 2005-2008 рр. відреставровані Святодухівська (Трапезна) церква та Поварня Братського монастиря.

Зараз настав час, коли зусиль одного університету категорично недостатньо для порятунку унікальних споруд. Проте збереження архітектурних пам’яток має стати справою державною, загальнонаціональною, адже всі ці споруди – цінність не лише Могилянки, а усієї української культури.

Перший етап великого 5-річного благодійного проекту  – збір коштів на реставрацію  Староакадемічного (Мазепиного) корпусу, який гостро потребує капітального ремонту і фахової реставрації. За попередніми підрахунками, за умови наявності фінансування її можна здійснити протягом 3 років (бюджет проекту складає близько 30 млн. грн.).

Задля реалізації проекту НаУКМА планує  працювати з Кабінетом міністрів, Міністерством культури, МОН, Управлінням охорони пам’яток, вітчизняними та міжнародними благодійними фондами та інституціями, з бізнес-структурами, українською діаспорою, громадськими організаціями.

У рамках проекту «Реставрація» заплановано проведення щорічних спеціальних благодійних акцій. Перший такий захід відбудеться 19 січня 2011 року  на Хрещення.  Його метою є збір коштів на виготовлення проектно-кошторисної документації на реставрацїю Староакадемічного корпусу вартістю близько 600 тис. грн.

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна