Помилка
  • JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 55

Архів новин 2004 - 2012

 

 

«Суть моменту»

Дата публікації: 03.03.2011, 20:06

Як відбувається світоглядна та ідеологічна переорієнтація суспільства на «вогні Кремля». Погляд на могилянську активність у контексті визначальних геополітичних і культурних процесів сьогодення у статті професора Володимира Моренця у «Дні»

Пропонуємо Вашій увазі статтю професора, доктора філологічних наук, віце-президента із науково-навчальних студій НаУКМА Володимира Моренця у газеті «День»

 

 

«Суть моменту». Як відбувається світоглядна

та ідеологічна переорієнтація суспільства на «вогні Кремля»:

 

Останній рік (уже майже рік!) Могилянка перебуває на вістрі найгостріших питань українського духовно-культурного та академічного життя. Перебуває в якомусь особливому напруженні, ніби в найвищій точці вітчизняної «вольтової дуги», і темна непроглядь, холодний морок є тлом цього відчайдушного горіння.

Відверті критичні судження щодо новопризначеного міністра освіти Д.Табачника (невдовзі підтверджені фундаментальним аналізом світогляду цієї особи — див. дослідження Івана Дзюби «Прокислі щі від Табачника», опубліковані влітку 2010 р. у газеті «День»); запекла боротьба за власні умови вступу, які б дозволили НаУКМА мати англомовного студента; послідовна критика запропонованого Д.Табачником проекту нового закону про освіту, акумульована в символі «боротьби за автономію університетів»; гостра негативна реакція на міністерські концепції вивчення історії, літератури, мови (остання — «на виході») — вся ця висока активність Могилянки широкій громадськості (як вітчизняній, так, тим паче, зарубіжній) може видатися локальним розпорошенням зусиль, екзальтованою полемічністю перекірливого університету, епізодами його медійної самопрезентації та змагання за абітурієнта.

Власне, десь у цьому дусі наші опоненти і намагаються нас представити (хоча, маючи на вступі конкурс у 25—35 осіб на місце, Могилянці немає потреби змагатися за абітурієнта; інша річ, що вона змагається за «свого»). Сьогодні все вказує на спроби повернути полемічний плин (стосовно раптових «концепцій», умов вступу, університетської автономії тощо) у вузьке русло «окремого випадку Могилянки», де нам годі сподіватися на широку академічну солідарність, бо коли всі українські університети виконують те й те, декретоване міністром освіти, науки, молоді та спорту, то з якого доброго дива НаУКМА має бути винятком? Тут уже пахне статусною ексклюзивністю, для академічної спільноти — справді неприйнятною. За такого повороту теми «вгомонити» перекірливий вуз під мовчазне схвалення громадськості неважко — сценарій відомий.

Але ж насправді йдеться зовсім не про «окремий випадок Могилянки», а про фундаментальний геополітичний і культурний курс України, і такий поворот теми сам по собі — лукавий хід теперішніх ідеологів від освіти. Щоб це вповні збагнути, треба поглянути на могилянську активність у контексті визначальних геополітичних і культурних процесів сьогодення.

Повний текст статті  у «Дні» , №31, вівторок, 22 лютого 2011 р.

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна