Помилка
  • JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 55

Архів новин 2004 - 2012

 

 

Готується видання Антології сучасної ізраїльської та української поезії

Дата публікації: 07.04.2011, 11:52

Центр Юдаїки Києво-Могилянської академії та видавництво «Дух і Літера» розпочинають роботу над новим проектом

Центр Юдаїки Києво-Могилянської академії та видавництво «Дух і Літера» розпочинають роботу над новим проектом – виданням Антології сучасної ізраїльської та української поезії. За задумом упорядників, кожен поет сам обирає десять своїх віршів для проекту і начитує їх для більш адекватного відтворення ритму і звучання поезій у перекладах. Професійні перекладачі готують підрядники, за допомогою яких поети обирають вірші своїх закордонних візаві для здійснення поетичного перекладу, а також коментарі, покликані звернути увагу поетів на мовні особливості поезій та розтлумачити певні реалії ізраїльської та української культур.

Українські переклади будуть представлені в Антології паралельно оригіналам ізраїльських поезій. В окремий том увійдуть переклади сучасних українських поетів на іврит.

Серед учасників проекту з української сторони – Василь Герасим’юк, Наталка Білоцерківець, Юрій Андрухович, Маріанна Кіяновська, Сергій Жадан, Мар’яна Савка, Володимир Цибулько, Богдана Матіяш, Галина Тельнюк, Олексій Зарахович та ін. Увійдуть до Антології і поезії Василя Стуса.

З Ізраїлю вже надійшли добірки поезій Майї Бежерано, Роні Сомека, Ашера Райха, Аміра Ора, Ігоря Бяльського та ін.

Координатором проекту з ізраїльської сторони є поет і перекладач Велвл Чернін, з української сторони – Юлія Морозюк. Керівник проекту – директор Центру юдаїки НаУКМА Леонід Фінберг.

Автори проекту переконані, що подорож українських поетів і читачів сучасним ізраїльським поетичним простором збагатить уявлення про єврейську культуру загалом і стане плідним джерелом для нових проектів у вітчизняній літературі. Водночас переклад української поезії на іврит стане ще одним кроком до відкриття української культури світові.

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна