Помилка
  • JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 55

Архів новин 2004 - 2012

 

 

Сергій Квіт: «Правила гри в українській освіті дуже жорсткі»

Дата публікації: 07.04.2011, 20:58

Велике інтервю Президента НаУКМА про тиск чиновників на Могилянку, університетську автономію і можливість студентів та ректорський корпус впливати на реформи в освіті

Зокрема, він відмітив:«Студентські виступи, звичайно, ефективні. Було кілька добре організованих протестів, після яких високопосадовці виправдовувалися перед пресою. Але будувати конструктивну роботу лише на студентських протестах неможливо. До речі, сьогодні студенти впливають на ситуацію також власними позитивними пропозиціями стосовно контенту майбутнього закону. Головне, що їхня активність призводить до формування реального студентського самоврядування.

Що ж стосується ректорського корпусу, то він, нажаль, сьогодні не виступає «агентом реформ». Серед ректорів, по-перше, немає віри в те, що автономія можлива. По-друге, вони здебільшого не хочуть «світитися». Багато ректорів згодні працювати у межах цієї системи оскільки вони звикли працювати саме так. Я можу їх зрозуміти, оскільки посттоталітарні правила гри дуже жорсткі, а вони дбають про виживання своїх вузів. Могилянці вдалося організувати публічну дискусію і величезними зусиллями призупинити рух законопроекту «Табачника-Луцького» до Верховної Ради – інакше він давно вже був би проголосований. Викладачі виступають в якості експертів, але важливою є інституційна позиція ВНЗ. Я вважаю, що суспільне та експертне значення українських університетів у майбутньому неодмінно буде зростати».

Повністю матеріал журналістки Вікторії Герасимчук можна прочитати на інтернет-сайті LB.ua.

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна