Помилка
  • JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 55

Архів новин 2004 - 2012

 

 

Відкриття виставки Василя Чебаника “Графіка української мови” [Абетка].

Дата публікації: 13.10.2005, 23:01

Відкриття виставки Василя Чебаника “Графіка української мови” [Абетка]

Виставка “Графіка української мови” [Абетка] є презентацією нової української абетки Василя Яковича Чебаника, відомого українського графіка, заслуженого діяча мистецтв України, професора Національної академії образотворчого мистецтва та архітектури.

Василь Чебаник працює над створенням проекту української абетки уже чотири роки. Він переконаний у тому, що наша держава без власної абетки є “не повною суверенною”. Він мріє, аби його працею “захворіло” якомога більше людей, і тоді ніхто не дорікатиме Україні, що її мова – лише діалект.

В’ячеслав Степанович Брюховецький, президент НаУКМА висловив своє захоплення творчістю Василя Чебаника і наголосив на унікальності створених робіт. За його словами, Василю Яковичу вдалося вникнути у містичну таємницю людської мови. Він працює з речами, на які ми, зазвичай, не звертаємо уваги – з літерами, які немов намистинки складають слова. В’ячеслав Степанович також запропонував авторові оригінальної абетки, на знак продовження співпраці з академією (Василь Чебаник, до речі, є автором емблеми НаУКМА) оформити ілюстраціями літер абетки нову бібліотеку академії.

З вітальним словом також виступив Ігор Ліховий, міністр культури і туризму України. Ігор Дмитрович, висловлюючи свою повагу до творчості автора, наголосив на тому, що всі роботи, зроблені руками Василя Чебаника, зроблені його серцем, душею, розумом. Він переконаний у тому, що презентація абетки в галереї НаУКМА, як зерна посіяні в грунт, дадуть надзвичайний врожай. Виставка триватиме до 30 жовтня.

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна