Помилка
  • JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 55

Архів новин 2004 - 2012

 

 

Дата публікації: 07.03.2006, 11:21

Могилянська громада сумує з приводу важкої втрати – смерті першого віце-президента НаУКМА Михайла Теодоровича Брика

Шлях сподвижництва

 

Співчуття

 

5 березня 2006 року пішла з життя дорога нам людинаМихайло Теодорович Брик, перший віце-президент Національного університету “Києво-Могилянська академія”, доктор хімічних наук, професор,  вчений зі світовим імям, засновник школи мембранних технологій, заслужений діяч науки і техніки України, справжній український патріот.

Життєвий шлях Михайла Теодоровича не був легким. Він народився в селянській родині на Тернопіллі 1 січня тривожного 1941 року; як дитина зазнав усіх воєнних і повоєнних негод на непокірних західних землях.

1962 року Михайло Брик із відзнакою скінчив Кременецький державний педагогічний інститут, а згодом й аспірантуру при Інституті хімії високомолекулярних сполук (тоді Інститут мономерів і полімерів). З 1968 по 1997 роки він працював в Інституті колоїдної хімії і хімії води ім. А. В. Думанського Національної академії наук України, пройшовши шлях від молодшого наукового співробітника до заступника директора. Його наукові праці добре відомі світовій науковій спільноті, а дослідження зі створення мембран із додатковими функціями започатковав як новий напрям саме  М. Т. Брик 1982 року. Нині, завдяки працям Михайла Брика, ця назва усталилася в хімічній науковій термінології. 1992 року з ініціативи М. Т. Брика було засновано Українське мембранне товариство, президентом якого він був до останнього дня.

 З 1998 року М. Брик працював у НаУКМА на посадах завідувача кафедри хімії, керівника Центру мембранних досліджень,  віце-президента з наукової роботи,  першого віце-президента. Окрім наукової роботи, він повсякчас успішно провадив  значну науково-організаційну та педагогічну діяльність, започаткував спеціалізовану маґістерську програму з мембранних технологій.

            Нещодавно Видавничий дім «Києво-Могилянська академія» випустив у світ перший том фундаментальної праці, якій Михайло Теодорович Брик присвятив останні роки свого  життя — унікальної «Енциклопедії мембран», яка не має аналогів у світі. Готується до видання другий її том.

Науковий доробок ученого — понад 330 наукових праць, у тому числі 12 книг, понад 35 наукових оглядів, 25 патентів та авторських свідоцтв на винаходи. До останнього дня професор Михайло Брик продовжував активну наукову, науково-організаційну та викладацьку діяльність, керував аспірантами і докторантами, працював над авторськими науковими темами. У планах цієї справді невтомної і мудрої людини була  реалізація багатьох нових наукових ідей, важливих дослідницьких проектів …

            Нам його не вистачатиме. У серцях усіх могилянців, друзів, рідних, колег та знайомих назавжди залишиться пам'ять про самовідданну працю, людську гідність і справедливість, пристрасність і цілеспрямованість Михайла Теодоровича Брика, людини великого серця і чуйної душі.

Світла память.

 

Громадська панахида відбудеться 9 березня, в четвер, об 11:30 у Культурно-мистецькому центрі НаУКМА за адресою вул. Іллінська, 9. Служба відспівування відбудеться в церкві Миколи Набережного о 12:30.

 

 

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна