Помилка
  • JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 55

Архів новин 2004 - 2012

 

 

Новини від Президента НаУКМА В.Брюховецького

Дата публікації: 09.06.2006, 21:30

Новини від Президента НаУКМА В.Брюховецького. Візити до Варшави і Тбілісі


Варшава, травень 2006:
     
В.Брюховецький:
«17-18 травня я брав участь у міжнародній науковій конференції «Росія Солженіцина», присвяченій проблемам Росії, яка відбулася у Варшаві в рамках річниці «Газети виборчої». Конференція була досить дискусійною, тому що, з одного боку, був представлений європейський погляд на «Росію Солженіцина», який запропонували модератор конференції – відомий польський політичний діяч Адам Міхнік і відомий філософ Жорж Ніва (до речі, почесний професор Києво-Могилянської Академії). З іншого боку – російську точку зору відстоювали колишні російські дисиденти – Ігор Виноградов, головний редактор щоквартальника «Континент»; і колишній дисидент, близький друг Солженіцина, письменник Лев Тимофєєв. Вони загалом позитивно оцінювали діяльність Солженіцина. Натомість інший росіянин, Олег Панфілов, що очолює центр екстремальної журналістики в Росії, дуже різко критикує нинішню позицію Солженіцина і, як на мене, аж зарізко відкидає його минулі досягнення, зокрема, його вплив на демократичні процеси в колишньому Радянському Союзі. Панфілов зробив наголос на тому, що нинішня позиція Солженіцина призводить до розпалювання міжнаціональної ворожнечі в Росії.

Моя позиція була досить близькою до позиції Панфілова, хоча я поважаю творчість Солженіцина – особливо «Один день Івана Денисовича», який справив на моє покоління колосальне враження. Жорж Ніва намагався згладити ці позиції... Але в кожному разі дискусія вийшла дуже цікавою. Наступного дня у багатьох виданнях з’явилися статті з цього приводу.
     
Також відбулася зустріч із почесним доктором Києво-Могилянської Академії Збігнєвом Бжезінським, який отримав відзнаку «Людина року» в Польщі».
      
      
     
Тбілісі, травень 2006:

«З 22 по 24 травня я перебував у Тбілісі, приводом для візиту стали дві події.

По-перше, відзначення140-річчя з дня народження Михайла Грушевського, яке відбувалося у Тифліській гімназії, де свого часу шість років навчався Михайло Сергійович.

По-друге – візит до колеґіуму Києво-Могилянської академії у Тбілісі.
Сьогодні в колеґіумі вчаться 120 учнів, не тільки українці, але й грузини, які хочуть вивчати українську мову і потім хочуть вчитися в Україні. Через три роки буде перший випуск і я сподіваюся, що в Києво-Могилянській академії з’являться студенти - випускники Тбіліського колеґіуму КМА. Педагогічний колектив цього колеґіуму - це колектив сподвижників, які направду багато роблять для того, аби не асимілювалися діти, які мають українське коріння, і водночас дбають за те, щоб вони стали справжніми громадянами Грузії, вільно володіли грузинською і українською мовами, знали культуру і історію обох народів. Дуже цікаво було зустрітися з учнями 1-9 класу, це було водночас і зворушливо, і показало, що рішення про створення цього колеґіуму було вірним.
     
Відбулась зустріч із заступником Міністра освіти й науки Грузії. Мова йшла про необхідність більшої підтримки колеґіуму з боку грузинської держави, в тому числі матеріального забезпечення - колеґіум потребує окремого приміщення. Варто зазначити, що грузини дуже позитивно до цього ставляться, і у них просто обмежені можливості.
Також відбулась зустріч із послом України у Грузії Миколою Списом, який так само підтримує колеґіум і намагається, як і попередній посол, надавати всіляку допомогу. У колеґіумі задоволені нашим візитом; у Грузії побачили, що Україна так само зацікавлена в тому, щоб колеґіум розвивався.

Сподіваюся проведені переговори допоможуть нашим друзям із Тбіліського колеґіуму в їхній роботі»

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна