Помилка
  • JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 55

Архів новин 2004 - 2012

 

 

Веб-конференція

Дата публікації: 31.08.2006, 13:53

31 серпня на "Оглядачі" відбулася веб-конференція президента Києво-Могилянської академії В'ячеслава Брюховецького

31 серпня об 12.38 на "Оглядачі" відбулася веб-конференція президента Києво-Могилянської академії В'ячеслава Брюховецького. Дізнатися більше http://old.obozrevatel.com/ov4/new/406.html/

Список всіх поставлених питань:

49. Алексей: Предпринимаются ли в Украине шаги по признанию наших дипломов зарубежом? И какие?
В'ячеслав Брюховецький: Я можу сказати, що дипломи деяких університетів вже й сьогодні визнаються за кордоном. Але найголовніше, щоби вони визнавалися в Україні, тобто щоби випускники університетів працювали в тих галузях, в яких вони здобували освіту, а не торгували на базарі. Я вдячний всім, хто поставив сьогодні питання. Я старався на більшість відповісти. Шкода тільки, що часом питання ініційовані плітками і непоінформованістю. Запрошую всіх бажаючих на церемонію посвяти першокурсників сьогодні о 18 годині в Академії і завтра о 9 ранку ви також можете послухати публічну лекцію видатного нашого сучасника, одного з творців польської солідарності Адама Міхніка.

48. Першокурсник: Пане В"ячеславе! З якого віку приймають до Всеукраїнської експертної мережі? Що для цього потрібно вміти? Нервуюсь перед сьогоднішньою посвятою:)
В'ячеслав Брюховецький: Для цього треба ввійти на сайт мережі і зареєструватися: www.experts.com Вітаю Вас із посвятою!

47. Микола: Добрий день, пане В'ячеславе. у мене до вас такі питання: Чи доводилося вам порівнювати якість освіти випускників вашої академії та інших вузів? Як ви ставитися до випускників КПІ?
В'ячеслав Брюховецький: Порівнювати якість освіти можуть, насамперед, роботодавці. Є прекрасні випускники в усіх солідних університетах України.

46. спудей: Пане президенте! Як можна реалізувати себе в Україні, отримавши освіту за спеціальністю "філософія"?
В'ячеслав Брюховецький: Насамперед, треба самореалізовуватися. І це буде корисним в кінцевому результаті і в Україні. Тому я думаю, що реалізуватися, отримавши освіту за спеціальністю "філософія" можна цілком реально.

45. Bіктор: Пане В'ячеславе! Ви так критикували Томенка за те, що він не пішов у КМР? А що зробили самі? То коли Ви були щирі? Як на мене, Томенко поступив чесно з самого початку, а Ви — чи заробили грошей, чи погралися у чесність?
В'ячеслав Брюховецький: Грошей не заробив. В чесність не граюся. Я пояснив уже, що моя діяльність у цій Київраді була би порожньою тратою часу.

44. Максим, Київ: Вам не здається, що антогонізм між заходом і сходом дуже виріс, це дуже видно на форумах в неті. Як ви диветесь на відторгнення від України таких регіонів як Луганська, Донецька обл. і Крим, тоді розвиток в Украіні нацональної ідеї буде легшим і спокійним.
В'ячеслав Брюховецький: Антагонізм між заходом і сходом - це надумана політизована ідея деградованої частини політикуму. В реальності такого антагонізму не існує.

43. Анонім: Чи не соромно Вам задавати такі дурні питання?щодо 15% контракту - не треба. лише філософів цього року набрали стільки ж скільки й на безкоштовні місця! а про те де зникають гроші контрактників навіть деякі викладачі вже на вас вказують. за які для прикладу гроші ваша дочка їздить на канський фестиваль? це справді такі необхідні для Академії витрати?
В'ячеслав Брюховецький: Якщо б філософів ми набирали стільки за контрактом, як і на безкоштовні місця, то це б свідчило про дуже позитивні тенденції в розвитку нації. Щодо грошей контрактників Ви можете дізнатися в бюджеті, який затверджується в Академії колегіально і контролюється казначейством. Я вкажу своїй дочці, що вона, як Ви зазначаєте, їздить на Канський фестиваль і про це не знаю ні я, як батько і президент Академії, ні навіть бухгалтерія Академії, оскільки жодної копійки на такі відрядження Академія не платила. Чи не соромно Вам задавати такі дурні питання?

42. Рита: Шановний п.Вячеславе! Що Ви говорите сьогодні студенам, які були з Вами на Майдані?
В'ячеслав Брюховецький: Я їм говорю, що це були, можливо, найщасливіші дні їхнього життя. Це те, що залишається назавжди і що формує особистість, не зважаючи на все те, що навколо.

41. Анонім: а чи не замало в вас гуртожитків для 3000 студентів? чому квартири для них не знімаєте (як європейські університети), ви ж так наголошуєте на європейському рівні академії? а в Європі студенти теж живуть у кого де вдасться? як в таких умовах вчитися? тільки не треба про своє важке дитинство розказувати!
В'ячеслав Брюховецький: В мене було не важке дитинство, а дитинство прекрасне і романтичне. А Ви знаєте, скільки платять студенти, щоб жити на тих європейських квартирах і чому Ви не звертаєтеся до уряду, який нам не дає нам гуртожитків? Адже ми - державний університет.

40. 03: Ви колись обіцяли, що житимете з студентами в наметах на першому плацу, якщо будуть серйозні проблеми з гуртожитками. Не бачите проблем чи не маєте намета?
В'ячеслав Брюховецький: Проблеми є, і Ви навіть не можете уявити собі, скільки часу і зусиль я витрачаю, щоб їх зняти.

39. студент: Як мені відомо, НаУКМА хочуть перетворити із навчально-наукового на науково-навчальний заклад. Що буде зроблено для того, щоб не було ситуації, коли у студентів є та література, про яку навіть не чули у наших бібліотеках? Бо Міністерство освіти і науки України те й робить, що надсилає дешеву і неякісну макулатуру.
В'ячеслав Брюховецький: Я думаю, що в нашій бібліотеці Ви знайдете дуже багато цінного і важливого.

38. студент: Яка позиція адміністрації НаУКМА щодо того, що студенти-старшокурсники здебільшого працюють за спеціальностям і потребують сприяння у організації навчального процесу? Чому попередній віце-президент з навчальної роботи так прагнув примусити всіх ходити на лекції, хоча у постанові Кабінету Міністрів України, якою затверджено наш статут, написано зовсім протилежне?
В'ячеслав Брюховецький: Студенти, насамперед, зобов'язані вчитися. Це визначено нашим Статутом.

37. піар: Чому Ви на всіх чат- і прес-конференціях розповідаєте про одне й те ж: історію про шахи, яку вже всі зацікавлені напам'ять знають, плюс загальні міркування про долю Академії, України, і української мови. Адже це триває вже не один рік.
В'ячеслав Брюховецький: Бачите, я б і не згадав про те, що Ви мені нагадуєте.

36. saleh: Пан Брюховецький, світ за останній час сильно змінився, принаймі у думках українців. Велика кількість людей зрозуміла, що в найблищі 15-20 років годі й чекати, блідої копії "демократії" західного зразка з низьким рівнем корупції і людяним обличчям. Чи Ви пояснюєте це своїм учнямі чи говорите їм,що інші прогнози можуть привести їх до неадекватної поведінки, просто вони житимуть порожньою надією і 95% матемуть перспективу бути прислугою у тієї субстанції, що ніколи не тоне... Дякую.
В'ячеслав Брюховецький: через 10 років в Україні буде критична маса людей, переважно молодих, які змінять і обличчя нації, і обличчя держави. Світ ще цьому подивується.

35. Тато зі Львова: Шановний пане В’ячеславе! Є великий розрив у вартості навчання в КМА та інших ВУЗах, зокрема, рівня національних університетів. Як Ви оцінюєте - чого тут більше - оцінки рівня якості освіти чи це плата за бренд?
В'ячеслав Брюховецький: Оскільки основний акцент ми робимо на чесний прийом найталановитіших дітей, і вони вступають на державне замовлення, інші повинні платити за цінами, які визначає ринок.

34. Александр: На каком языке ведется преподавание в Киевских ВУЗах? И может ли быть хорошим/перспективным украинский учёный не знающий русского?
В'ячеслав Брюховецький: Я вважаю, що перспективний вчений будь-якої країни повинен знати максимальну кількість мов, але насамперед рідну і англійську.

33. Дериземля: Коли в Трапезній хоча б з поваги до Вас (бо поваги до студентів там годі шукати) почнуть хоча б намагатися говорити українською? Чи у нас щось з робочими мовами змінилось?
В'ячеслав Брюховецький: Всі співробітники Трапезної, хоча це не є структура КМА, розмовляють українською мовою. Але якщо до них звертаються іншою мовою, вони відповідають тою мовою, якою до них звертаються. Якщо ж це відбувається навпаки, Ваш обов'язок - зробити їм зауваження.

32. студент: Чи не здається Вам, що у Могилянці потроху згортають програму свободи? Подейкують, що примушуватимуть вчитися.
В'ячеслав Брюховецький: Ми примушуємо вчитися через рейтингову систему оцінки від першого дня відродження КМА.

31. Дмитрий Русин: Скажите, после того как Универсал был подписан, и новое правительство начало работать в своем, донецком, духе Вам не обидно что потратили столько времени зря впустую обсуждая универсальную филькину грамоту?
В'ячеслав Брюховецький: Я хочу ще раз повторити, що це унікальний документ, і він потрібен не стільки уряду, як усім нам, щоб зрозуміти моральну сутність тих, хто підписав його, але порушив.

30. Батько: В деканаті факультету гуманітарних наук Ваші працівники розмовляють російською...
В'ячеслав Брюховецький: В такому разі Ви повинні були зробити їм зауваження і, можливо, навіть зайти до мене і висловити мені обурення.

29. Guest: Чи не вважаєте Ви, що при введенні т.зв. "конституційної реформи" було порушено конституцію? Ще й з ознаками узурпації влади тодішніми президентом та прем'єром...
В'ячеслав Брюховецький: Так, я вважаю, що було порушено процедуру внесення змін до Конституції.

28. Ігор Олегович: З огляду на те, що розмір плати за навчання за контрактом у Вашому ВУЗі за рік дорівнює порядку 3 тис. дол., а також те, що місць у гуртожитках не дається, навчатися у Вас можуть лише діти дуже забезпечених батьків. А як бути тій більшості яке дуже хоче учиться у Вас, але не має таких доходів? І відкіля беруться взагалі такі цифри?
В'ячеслав Брюховецький: Річ у тому, що студентам-контрактникам взагалі не дається місце в гуртожитку. Цифри, про які йдеться, визначає ринок. І підтримуємо ми, насамперед, тих, хто з незабезпечених родин. Вони вчаться за державним замовленням.

27. Ілько: Яких фахівців готує академія? Кому вони потрібні? Чи є відомості про працевлаштування випцсників за крдоном (за фахом)?
В'ячеслав Брюховецький: У нас є відомості про працевлаштування наших випускників не тільки за кордоном, але й в Україні. І ці відомості дуже позитивні.

26. Ольга: Пане Брюховецький, нещодавно чула, що в зараз створюється так звана Всеукраїнська експертна мережа. Кажуть, що ініціатива створення цієї організації є саме ваша. Чи прокоментуєте Ви свою участь у цьому аля "елітному клубі"?
В'ячеслав Брюховецький: По-перше, Всеукраїнська експертна мережа вже створена. Справді, моя роль там є, я є президентом мережі. Але це зовсім не елітний клуб. Це, швидше, команда людей, яка з різних точок готова аналізувати проблемні питання України. Запрошую до роботи в мережі.

25. Свідомий Могилянець: Чи не вважаєте Ви, що останнім часом намітилася небезпечна тенденція, коли до НаУКМА вступає все більше людей, особливо контрактників, яким треба тільки якісна освіта та модний диплом, і які абсолютно байдужі до ідеї закладу в національному та духовному плані? Які шляхи подолання проблеми? Дякую.
В'ячеслав Брюховецький: По-перше, я би не ставився до контрактників, як до людей другого сорту. Серед них є багато талановитих людей і свідомих українців. А шляхи подолання проблеми, яка все-таки існує, я вважаю, насамперед, в активній діяльності усіх Свідомих Могилянців.

24. Студент-правник: Який пргноз ситуації в державі ви дали б у зв'язку з нещодавніми подіями? Як вони вплинуть на мову та українську національну ідею? Чи підтримуєте Ви точку зору, що більшість ворожих, агресивних запитань на цій конференції прояв заздрості, зухвальства та некомпетентності? Бажаю успіхів у нелегкій справі...
В'ячеслав Брюховецький: Мій прогноз полягає в тому, що якщо ми будемо свідомими борцями за нашу національну ідею, то через 10 років світ здивується ще більше, ніж під час Помаранчевої революції.

23. Соломія: Пане В'ячеславе, Ви не шкодуєте, що свого часу відмовилися стати депутатом Київради від "НУ"? Чи не вважаєте Ви, що "підставили" киян, оскільки чимало людей голосували за "НУ" через ваше 1 місце у списках. Чи виникає у Вас бажання повернутися у політику?
В'ячеслав Брюховецький: Це було непросте рішення. Але я зрозумів, що в такому складі Київради ефепктивність моєї діяльності була би дуже низькою. В мене надто багато роботи в Академії. В політику я не повернуся.

22. Анонім: хто виддав Оксани Брюховецький шмат Академии пид Трапезну? де тепер вчитися набраним в багшато разив бильше контрактникам? по суботах та по 8 пар???
В'ячеслав Брюховецький: Для мене новина, що оксана має трапезну. Я їй влаштую головомийку. Це ж треба так обдурити батька! Щоправда, вона в дикретній відпустці, виховує мою онучку. А за такі дурниці, які Ви пишите, загалом повинно бути соромно.

21. Анонім: Чому першокурсників не селять у гуртожиток?
В'ячеслав Брюховецький: Відповідаю на це запитання, а також на решту подібних. Тому що держава не дала нам ще жодного квадратного метру гуртожитків за всі роки існування КМА. Гроші контрактників ідуть в тому числі і на ремонт і на закупівлю гуртожитків, але контрактників у КМА лише 15%.

20. lu: Як Ви вважаєте, те що Ви в НСНУ зараз знаходитесь(після того, як ваш лідер Ющенко зрадив народ, який його підтримував на Майдані) характеризує Вас негативно? Чи в Могилянській академії зраду не вважають, як позор?
В'ячеслав Брюховецький: Я не розумію, про яку зраду йде мова. Я можу критично оцінювати деякі дії Президента, але про зраду тут не можна говорити.

19. Анонім: Чому в Києвомогилянці молодь відчуває себе вищою расою?
В'ячеслав Брюховецький: Щодо раси - не знаю, а що висока самоповага, вважаю, позитивною ознакою.

18. Валерій: Пане президенте,ви задоволені роботою видавничого дому Києво-Могилянської академії та її керівництвом?Як ви оцінюєте його ефективність?
В'ячеслав Брюховецький: Так, це ефективне видавництво. А проблеми є скрізь.

17. Gergel: Всім відомо, що без грошиків до Вас можна навіть не соватись, чи не так?
В'ячеслав Брюховецький: Якщо всім відомо, то для чого ви в мене про це запитуєте?

16. Gergel: Доброго дня, пане В'ячелав! Скажіть, будьласка, скільки коштує вступ на економічний факультет денної форми навчання (держ. замовлення)?
В'ячеслав Брюховецький: Це коштує 11 років напруженого навчання в школі. І все.

15. Валентина: Чому Ви дозволяєте захищати куплені дипломи? Коли на кафедрі філософії буде лад?
В'ячеслав Брюховецький: Я не розумію цього питання. Якщо Ви знаєте про куплений диплом, (очевидно, мається на увазі дипломна робота), то найчесніше було би прийти і виступити на захисті дипломної роботи. Щодо ладу на кафедрі філософії - теж для мене незрозуміле питання. Дуже сильна кафедра.

14. Артем Гергун: Ви збираєтесь іти на пенсію? Якщо так, на кого полишите Могилянку?
В'ячеслав Брюховецький: Усі люди колись підуть на пенсію, а могилянці мудрі для того, щоб собі вибрати ще кращого президента.

13. Єгор: В'ячеславе, Ви ще співпрацюєте з Острозькою академією у рамках співробітництва, обміну досвідом? тести і далі в ОА подаються такі ж, як і у КМА?
В'ячеслав Брюховецький: Так, ми співпрацюємо з Острозькою академію, і тести в ній такі самі, як в КМА.

12. Станіслав: Ще одне питаннєчко, чи читаєте Ви бонет? А форум? :))
В'ячеслав Брюховецький: Вряди-годи читаю, але дуже часто шкода потім витраченого часу. Хоча інколи буває цікаво.

11. Станіслав: Які зміни, внаслідок запровадження "зовнішнього", або його ще називають "незалежним", тестування відбудуться в Могилянці ? Чи можете Ви запевнити (а Вам ми віримо), що "це" не буде смертю чесному могилянському тесту ? Дякую! Сили Вам! :)
В'ячеслав Брюховецький: Запровадження зовнішнього тестування практично не впливає на процес Могилянського тестування. І ми частково враховуємо результати цього тестування вже 3 роки, і ніякою смертю чесному могилянському тесту це не загрожує.

10. Віктор (Бердянськ): Звідки у вас стільки злоби до східного і південного регіону, до політиків-регіоналів? Чому ви можете навчити молодь? Невже на прикладах таких горе-політиків, як Юля, яка менше, ніж за рік відкинула Україну в докучмівський період, яка крала мільярдами, яка оточила себе пройдисвітами томенками, турчиновими тощо і лише вишивала по ковзанках, театрах і тричі на день за народні гроші иіняла наряди? Ви цього хочете для України чи ділового підходу до порятунку України урядом Януковича?
В'ячеслав Брюховецький: Звідки Вам відомо, що в мене злоба до східного і південного регіонів і до політиків-регіоналів? Вже Ваше запитання свідчить про те, що Ви нетерпимий до інших поглядів, ніж Ваш. І я хочу не порятунку України, не захисту України, а я хочу, щоби Україна просто розвивалася - чи з урядом Януковича, чи з якимось іншим урядом, і щоби ми забули взагалі про ці протиставлення регіонів. Чи Ви пам'ятаєте, хто вперше почав протиставляти ці регіони? Я глибоко переконаний, що молоді ця політична риторика буде чужою.

9. :-(: Як відійти від нацьковування одних громадян країни на інших. Чому використання слова "донецькі", не прирівнюється до розпалювання міжусобної ворожнечі. У мене були студенти (дуже прогресивні, з демократичним світоглядом) з Донбасу, їх це дуже прикро вражало. Міжнаціональна, міжконфесійна, а тепер іще і міжрегіональна ворожнеча.
В'ячеслав Брюховецький: Я теж вважаю, що це образливо, коли слово "донецькі" вживається в негативному смислі. Я не тільки знаю багатьох прекрасних людей з цього регіону, але й маю там багато родичів. Питання в тому, хто вперше розпочав це протиставлення. І його треба закінчувати.

8. евгений: Судя по первым шагам правительства я считаю что универсал не стоит той бумаги на которой он написан.А Вы как считаете?
В'ячеслав Брюховецький: Оскільки питань від Вас дуже багато, я обираю свою улюблену цифру - 13 - і відповідаю.
Я не погоджуюся з такою оцінкою Універсалу, тому що це є, мабуть, вперше в історії України документ, який визначає фактично обриси національної ідеї. І це перший документ, який має характер моральної вимоги. Більше того - ще під час обговорення Універсалу я заявляв, що цей документ важливий не стільки для політиків, скільки для цілої нації, яка повинна нарешті почути артикуляцію цієї національної ідеї. Проблема полягає в тому, що влада і не подумала донести до людей текст цього Універсалу, що є великою помилкою, і до того ж помилкою стратегічною. Треба, щоб кожна людина прочитала, бодай, цей Універсал, і тоді вона зможе у самої себе спитати: чому ж ці політики підписували одне, а вже зараз говорять інше? Це краще, ніж будь-яка інша агітація.

7. евгений: Создание новой партии Европейские левые показывает что кукловоды не поняли что мы голосовали в 2004году против донецких а не за Ющенко.Поведение НУ было наглым по отношению к избирателям.Ваше мнение?
В'ячеслав Брюховецький: На відміну від Вас, я голосував не проти донецьких, а проти фальсифікації. Що стосується поведінки НУ - я вважаю, що вона була непродуманою і некоректною в багатьох аспектах.

6. евгений: У президента сейчас нет поддержки избирателей. На повторные президентские ос кем он пойдет?Донецкие после сидения в окопах уже захватили все хлебные места.Скоро ли будут выборы?Каков ваш вариант?Кто с кем?
В'ячеслав Брюховецький: Я би не хотів зараз таких конфронтаційних заяв про "донецьких", про "хлібні місця"... По-перше, донецькі теж не всі однакові, як і київські - різні. А ще є дніпропетровські... Я запропонував би накласти табу на слово "вибори" і забути про це. давайте поживемо нормально.

5. Анатолій, Ніжин: Пане Брюховецький в наші революційні часи, в часи радикальних змін у суспільстві ви очолюєте такий славетний заклад. У поглядах. "Рік за три" нормального життя. Спроможні люди, керівники у бізнесі, як мабуть і у політиці (у нас це часто є логічним продовженням попереднього і навпаки) вибирають СВОЮ логіку дій, свого існування у спільноті яка їх оточує. Вони знають, що МОЖУТЬ і ПОВИННІ задавати правила для багатьох людей. А далі, далі їхні власні правила та закони проходять випробування іншими, "вищими" законами, які ніхто не відміняв, "природніми законами" за якими існує суспільство, і відповідно — людина, хоче вона цього чи ні.
Так і у суспільстві — рано чи пізно людина, яка встановлює правила, отримує реальну відповідь від тієї "невидимої руки", що створила ці вищі, універсальні закони. І тоді, в часі, проходячи власний шлях самоосвіти (в нормальному випадку), інколи дуже витратний, міняються пріоритети і цінності у сьогоднішніх лідерів, наближаючись до тих, вже згаданих, "природніх законів".
Для того щоб процеси усвідомлення і розуміння інших правил гри пройшли менш болісно і менш "витратно", може допомогти мудра наука -філософія. Це коли трохи треба знати життя щоб зрозуміти філософію, і треба знати філософію, щоб трохи зрозуміти життя. Де зайти в це замкнене коло — це вже є проблемою кожного. Якщо людина, яка спробує ввести когось у це коло, є представником того ж культурного пласту (як у нашому випадку із Сковородою, він навчався у вашому закладі) , то це може скоротити шлях до розуміння тих речей, про які він нам наміркував. Григорій Сковорода філософ який, подарував безліч хвилин натхнення мислячим представникам людської натури у наших краях. Він не тільки філософствував — він жив своєю філософією. Як ви ставитеся до того щоб стати продовжувачем його справи, нести не тільки політикам, але головне своїм учням, його бачення істини , його філософію. На вас лежить зараз велика відповідальність за майбутнє нашої країни, і не тільки нашої. Даруйте хвилини натхнення мислячим людям, адже я бачу в вас чутливе, чуйне і відверте сердце.
В'ячеслав Брюховецький: Я завжди в своїх діях намагався бути таким, як я мислю. Я вважаю великим злочином, якщо людина говорить одне, а діє інакше, і стараюся в міру своїх сил робити так, як я вважаю за потрібне. Це є одним з наріжним каменів моєї філософії.

4. сердита: Мене турбує те, що в умовах безцеремонного цькування Нашої України ніхто з серйозних аналітиків не роз’яснить сутності і ідеології блоку. Якщо це – об’єднання представників вітчизняного бізнесу, що працює в Україні і для України, платить податки, не вивозить капітал в офшори, орієнтується на стабільність гривні, створює робочі місця, людей, зацікавлених у зростанні платоспроможного попиту (вони що, обіцяли, що барин сам увидит , что плоха избушка и велит дать лесу…) для більшості маленьких українців вона об’єктивно!! ближча, аніж та, яка або вивозить продукцію і ховає зароблені гроші, чи так, яка спить і бачить, як би в Україні не було багатих. І територіальне розширення НУ за спільними інтересами на схід не є зрадою
В'ячеслав Брюховецький: Я згоден, що мені теж ближче до душі бізнесмени, які працюють на Україну. І те, що серйозні аналітики не роз'яснюють сутності і ідеології Блоку НУ вже свідчить про негаразди в цьому блоці, тому що там повинні бути такі аналітики.

3. cердитий: Пане Брюховецький, чому б вашим вченим з Могилянки не попрацювати над енциклопедією демагогії. Чому б sine ira et studio не дати коротенький аналіз популярних тез – що таке реприватизація і її відношення до розкуркулення, що таке боротьба з олігархами (коли олігархом називають просто багатого чоловіка не з нашого аточення), коли власність цього олігарха вже аж трусяться посісти інші – за умов невизначеності термінів легко чіпляти ярлики.
В'ячеслав Брюховецький: Звичайно, можна попрацювати і над енциклопедією демагогії, але не такий великий штат професорів КМА, щоб ми могли охопити всі питання нашого життя.

2. Іван Ковалюк: Ви відстоюєте "пенсійну" модель існування української мови - коли усі мови працюють як хочуть (в рекламі, бізнесі, кіно), але платять в бюджет на утримання державної мови. Така філософія продиктована вашим віком чи ви сподіваєтеся, що будете сидіта на дерибані цих грошей, як Мовчан?
В'ячеслав Брюховецький: Я не відстоюю пенсійну модель існування української мови. І основний мотив, чому я вважаю, що так треба робити - досвід розвинених держав світу, і особливо Франції, яка в такий спосіб підтримує і захищає французьку мову і культуру.

1. Олекса Вертипорох: Чому у Могилянській Академії така малесенька книгарня і такий великий ресторан? Ви любите попоїсти?
В'ячеслав Брюховецький: Студенти люблять і потребують поїсти. І в нас замало площі для харчування 3000 студентів, викладачів і просто людей, які приходять поїсти. Ознакою цивілізованого навчального закладу є в тому числі і місця для харчування. Що стосується книгарні - наскільки нам дозволяли можливості площі, ми підтримуємо цю книгарню. Будуть більші площі - ми готові і цілий будинок віддати. На жаль, площ нема.
Щодо мене - я люблю попоїсти, але не маю для цього вдень часу і переважно їм ввечері вдома.

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна