Помилка
  • JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 55

Архів новин 2004 - 2012

 

 

Помер Український Філософ

Дата публікації: 29.05.2007, 13:39

Помер Український Філософ. Пішов із життя Вілен Сергійович Горський, доктор філософських наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України, лауреат медалі ім. Петра Могили

27 травня 2007 року на 76-році пішов із життя доктор філософських наук, професор кафедри філософії та релігієзнавства НаУКМА, заслужений діяч науки і техніки України, відомий вчений Вілен Сергійович Горський.

Народився Вілен Сергійович у Харкові 27 жовтня 1931 року. 1954 року з відзнакою закінчив філософський факультет КДУ імені Тараса Шевченка. 


Майже сорок років трудова діяльність ученого була пов’язана з Інститутом філософії НАН України. З 1992 року Вілен Горський працював у Києво-Могилянській академії, де  сформував кафедру філософії та релігієзнавства, яку очолював до 2000 року.  Вілен Сергійович брав безпосередню участь в організації, розробці, ліцензуванні та акредитуванні бакалаврської та маґістерської програм за напрямом підготовки “Філософія” (був автором перших варіантів цих програм і співавтором усіх наступних їхніх версій). Упродовж 2000 – 2005 років  Вілен Горський керував маґістерською програмою “Філософія”. Вчений розробив п’ять авторських курсів (“Історія української філософії”, “Методологія історико-філософського пізнання”, “Образ святості в культурі Києво-Руської доби”, ”Філософські ідеї в культурі Київської Русі”, “Давньоруські любомудри”) та  навчальні програми до них. У 1994 – 1997 роках, обіймаючи посаду декана факультету гуманітарних наук, брав активну участь у його розбудові, зокрема в організації навчального процесу і наукової роботи гуманітарних кафедр НаУКМА.


Відомий як науковець не лише в Україні, а й за її межами, Вілен Сергійович зробив вагомий внесок у розбудову української історико-філософської науки дослідженнями з методології історико-філософського пізнання та історії української філософії. Наукові праці Вілена Горського заклали фундамент вивчення духовної культури Києво-Руської доби. Вчений підготував 10 кандидатів і 1 доктора філософських наук, керував низкою наукових проектів у межах теми “Історія філософії в Україні: європейський контекст”. Вілен Горський - автор біобібліографічного словника “Філософська думка в Україні”,  десяти індивідуальних та двох  колективних монографій, чотирьох збірників наукових праць, доповідей на міжнародних конференціях в Україні, Росії, Польщі, Болгарії, Італії, Франції, Швейцарії, США. У науковому доробку вченого – близько трьохсот наукових та науково-методичних праць, у тому числі підручник “Історія української філософії”, що витримав чотири перевидання.
 
Громада могилянців - професорсько-викладацький колектив, студенти, співробітники, адміністрація НаУКМА висловлюють глибоке співчуття з приводу важкої втрати сім’ї Вілена Сергійовича –  дружині Тамілі Василівні та сину Сергію Віленовичу, рідним, близьким та колегам. Ми знаємо і завжди пам`ятатимемо Вілена Сергійовича як світлу, мудру, надзвичайно інтеліґентну людину - Вченого, Вчителя, Наставника, Друга.

Світла пам`ять.
                        
Громадська панахида відбудеться 30 травня 2007 року, о 12:00 у Культурно-мистецькому центрі НаУКМА за адресою вул. Іллінська, 9.

Від’їзд на кладовище від КМЦ НаУКМА о 13:00.

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна