Помилка
  • JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 55

Архів новин 2004 - 2012

 

 

Університетська автономія

Дата публікації: 30.01.2008, 11:54

Університетська автономія. 31 січня у рамках проведення «Днів науки НаУКМА» пройде круглий стіл «Автономія університету: проблеми і перспективи»

31 січня о 14.00 1 корпус, ауд. 301 у Національному університеті «Києво-Могилянська академія» пройде  круглий стіл «Автономія університету: проблеми і перспективи», організований Центром європейських гуманітарних досліджень.
     
Круглий стіл актуалізує одну з найскладніших і дискусійних проблем українських вишів – запровадження реальної університетської автономії і розглядатиме її  в контексті українських реалій, з точки зору теорії університету, спираючись на закордонний досвід. Чи готові наші університети взяти на себе таку відповідальність – стати головними гравцями на освітньому полі? Які додаткові права та обов’язки покладає автономний статус на наші виші? Якими мають бути механізми впровадження  університетської автономії?

На ці та інші питання спробують дати відповідь учасники круглого столу, опираючись, зокрема, і на досвід самої Могилянки. Адже вперше у пострадянській Україні визначення «автономність університету» з’явилося ще 1992 року у Статуті університету «Києво-Могилянська академія». Пізніше, 2005 року, НаУКМА увійшов до  Консорціуму з університетської автономії, який об’єднав 8 провідних вишів України.

Крім того, в часі круглого столу відбудеться презентація  збірника наукових статей  «Університетська автономія» видавництва «Дух і літера». У статтях, що увійшли до збірника, проблема висвітлена з трьох важливих сторін: з позиції українських реалій, теорії університету та закордонного досвіду (університетів США, Англії, Франції, Мексики, Тайваню). Книга включає ґрунтовні тексти президента Американської академії наук  Ярослава Пелікана, автора славетної монографії «Ідея Університету». Збірник  можна буде придбати у видавництві «Дух і літера».
   
     Деякі статті, що увійшли до збірника: 

В. Брюховецький «На шляху до автономії», С. Квіт «Алгоритм університетського розвитку», Г. Касьянов «Університетська автономія в Україні: спроба практичного впровадження», К. Максим «Автономія – основоположний принцип діяльності європейських університетів», Я. Ганіткевич «Чи будуть в Україні європейська автономія та самоврядування університетів?», К. Сігов «Ідея Університету та Могилянський палімпсест», Я. Пелікан  «Справа університету», «Університет як підстава надії на майбутнє», С. Фулер «Що робить університети унікальними?», Є.Аксер «Незалежність від міста», С. Жерар «Хто керує університетами Франції? Парадоксальна перемога дорадчого лідерства», Л.-Ч. Чанг «Автономія університетів та їх фінансування: приклади Англії та Тайваню», І. Ордоріка «Межі університетської автономії: влада і політика в Національному Автономному Університеті Мехіко», Дж. Ді «Автономія факультету: перспектива Тайваню».
    

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна