Помилка
  • JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 55

Архів новин 2004 - 2012

 

 

В НаУКМА відбулася презентація книги «Листи з Харкова»

Дата публікації: 27.02.2008, 18:12

В НаУКМА відбулася презентація книги «Листи з Харкова». Голод в Україні та на Північному Кавказі в повідомленнях італійських дипломатів, 1932-1933 роки

25 лютого 2008 р. о 15.00 в Конґреґаційній залі Староакадемічного корпусу НаУКМА відбулася презентація українського видання книги Андреа Ґраціозі «Листи з Харкова. Голод в Україні та на Північному Кавказі в повідомленнях італійських дипломатів, 1932–1933 роки», підготовлене Італійським інститутом культури в Україні до 75-х роковин Голодомору 1932–1933 рр. На основі архівних матеріалів МЗС Італії цю збірку підготував професор історії Міланського університету Андреа Граціозі. Видання здійснене за підтримки Національної ради з питань культури і духовності при Президенті України, МЗС Італії, посольства України в Італії та посольства Італії в Україні, Італійського інституту культури в Україні.

Книга  містить докладні службові повідомлення про трагічні події 1932–1933 років (всього 58 документів), що італійські дипломати в СРСР надсилали до свого уряду. Ці унікальні документи, які зберігаються в архівах Міністерства закордонних справ Італії, є одними з найважливіших зарубіжних документальних джерел в історіографії Голодомору. Ця книга вийшла в Італії 20 років тому. Її нелегко було видати, зізнається професор Граціозі, адже листи італійських дипломатів-свідків Голодомору 32-33 років просто перевернули європейські уявлення про радянську історію. Андреа Граціозі, професор, упорядник книги "Листи з Харкова": "Нині серед істориків уже немає жодних сумнівів: починаючи з 1932 року, Голодомор можна вважати геноцидом. Це був наслідок спланованих дій Сталіна, який звинуватив у своїх невдачах Україну".
 
Під час презентації книги Конґреґаційна зала Національного університету була вщент заповнена – на презентацію прийшли урядовці, депутати Верховної Ради, численні науковці, журналісти. Перед зібранням виступили Посол Італії в Україні, Міністр закордонних справ України Володимир Огризко, професор Андреа Граціозі, науковий редактор видання професор Юрій Шаповал, голова Національної ради з питань культури і духовності Микола Жулинський, Віце-прем’єр-міністр України з гуманітарних питань Іван Васюник, директор Італійського інституту культури в Україні професор Ніколо Баллоні. Також у заході взяли участь професор НаУКМА, доктор історичних наук Юрій Мицик і прес-секретар Київської Патріархії архімандрит Євстратій.

У вівторок, 26 лютого о 10:00 також відбулася зустріч з п. Андреа Ґраціозі на тему: "Soviet Famines and the Ukrainian Holodomor, 1931-33."

Андреа Ґраціозі (Andrea Graziosi) – авторитетний італійський історик. Народився у Римі в 1954 році. У 1977 році з відзнакою закінчив економічний факультет Неаполітанського університету. Викладав у Гарвардському, Єльському, Московському університетах, Паризькій вищій школі соціальних наук. Є членом асоціацій славістики США, Італії, в тому числі Італійської асоціації українських досліджень. З 2004 року є учасником міжнародного проекту Українського наукового інституту Гарвардського університету – “Двадцяте століття України: нова документація, нові інтерпретації”. У 2007 році Андреа Ґраціозі було обрано президентом Італійського товариства студій з новітньої історії (SISCO).

Андреа Ґраціозі значно поширив джерельну базу з історії України 20 століття здійснивши публікацію італійських архівних документів, що стосуються періоду визвольної боротьби за національну державність, панування радянського режиму та Голодомору 1932–1933 рр.

http://www.day.kiev.ua/191536/ - стаття про книгу в газеті День

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна