privat

Помилка
  • JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 82

Факультет правничих наук

Загальні поради абітурієнтам

owl-340909_640Найголовніша порада — не панікуйте. Вступ до університету — це важлива і складна справа, але панікувати абсолютно ні до чого. Багато абітурієнтів бояться, що вони не вступлять туди, куди хочуть, або й зовсім нікуди не вступлять. Уявіть собі, що це сталося. Ви провалили всі ЗНО, вас нікуди не взяли. Ця картина лякає. Але якщо подумати спокійно, то на цьому життя не закінчиться. Ще ніхто не помер від того, що не вступив до університету. І провал однієї спроби зовсім не означає, що надалі в житті нічого не вдасться. Сядьте й подумайте, що ви робитимете в такому випадку. Найочевиднішим варіантом є «підготуюся краще й обов'язково здам на наступний рік», але можна придумати й щось інше. Все залежить від ваших життєвих обставин і фантазії. Тепер, коли у вас є план як діяти у найгіршій ситуації, ви почуватиметеся впевненіше. І кожного разу, коли вам захочеться запанікувати і вирішити, що все пропало, спробуйте заспокоїтися і придумати хоча б якийсь план виходу з ситуації, яка вас лякає. Надмірний стрес може завадити показати ваш найкращий результат на іспитах, а також спричинити проблеми зі здоров'ям.

Також подумайте, чого ви насправді хочете. Якщо у вас не вистачає бажання готуватися до іспитів — це вже може бути сигналом, що ви збираєтеся вступити не туди. Зазвичай люди, які вступають на омріяну спеціальність мають повно ентузіазму і активно працюють над тим, щоб їм все вдалося. Не варто іти аби куди, тільки б вища освіта. В результаті може виявитися, що ви витратили багато часу й сил на те, що вам не потрібно. Часто родичі, друзі та мода сильно впливають на вибір абітурієнта, і це не завжди добре. Варто пам'ятати, що ніхто не знає людину краще, ніж вона сама, і тому остаточне рішення все ж таки краще приймати наодинці. Звичайно, деякі старшокласники ніяк не можуть визначитися зі своїми вподобаннями. І тоді дійсно треба почати хоча б з чогось. Звернути увагу на свої сильні сторони, особливості характеру, хоббі і вподобання, а також ситуацію на ринку праці і обрати.

workstation-405768_640Важливе питання, про яке багато абітурієнтів не думає, — це гроші. Доросла людина повинна мати змогу забезпечити своє проживання. А це означає – оплатити житло, їжу, одяг, персональні речі й відпочинок. Ви збираєтеся витратити від чотирьох до шести років сумлінної праці і, можливо, чималу суму грошей (на контракті). Все це повинно дати вам професію, яка не тільки буде приносити втіху, а й дасть змогу прогодувати себе. Добре подумайте ким саме ви працюватимете після закінчення університету і які у вас є перспективи. Це не означає, що якщо вам дуже подобається професія, на яку низький попит чи в якій зазвичай мало платять, то ви неодмінно повинні відмовитися від неї. Будь-які знання і навички можна монетизувати. В такому випадку вам лише доведеться тримати в голові дві думки: по-перше, вам буде важче, ніж іншим і потрібно бути готовим докласти більше зусиль і, по-друге, треба буде мислити як бізнесмен. Спробуйте скласти план, пообіцяйте собі, що ви неодмінно знайдете собі хороше стажування за професією ще в університеті і будьте готові працювати там сумлінно, але безоплатно, за рекомендації. Будьте готові написати безліч листів і зробити безліч дзвінків до різноманітних компаній (в більшості з яким вам відмовлять), виловлююючи свій шанс, а також підвищувати свою цінність додатковими навичками, наприклад хорошим знанням іноземних мов. Якщо ви не готові так старатися, то можливо, краще звернути увагу на більш популярні на ринку праці професії (але пам'ятати, що старатися все одно доведеться).

Може здатися, що другий і третій абзац протирічать один одному, але це не так. Йдеться про те, щоб обирати професію за покликанням і при цьому подумати, як саме цією професією заробляти на життя, зважаючи на реальну ринкову ситуацію в Україні та світі. Загалом, якщо добре готуватися до ЗНО, правильно розставити пріорітети й не дуже панікувати влітку, то все буде добре.

Юлія Ісаєва, ФІ НаУКМА`17

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна